Now Reading
Despre muzica buna, altfel. O poveste ce include si Romania

Despre muzica buna, altfel. O poveste ce include si Romania

Revista Psychologies

Nu stiu daca este o coincidenta sau nu. Dar este cert ca in interval de o luna, una dintre marile corporatii la nivel mondial din piata muzicala a lansat doua CD-uri pe care se regaseste muzica romaneasca. Iar Romania nu a influentat in nici un fel aceasta selectie repertoriala, sigur, daca nu punem la socoteala frumusetea deosebita a muzicii traditionale romanesti, pe care altii, iata, o apreciaza la superlativ.

 

America lui „Brooklyn Rider” si Romania lui Culai

Stiti cine a fost Culai? Daca nu, aflati ca nici eu nu am stiu pana cand nu am avut in mana cel mai nou disc al cvartetului american „Brooklyn Rider”. Culai-Ljova scria in dreptul primei suite de pe disc, ceea ce nu mi-a spus nimic. Insa am inceput sa-mi pun intrebari cand am vazut ca una dintre piese era o „Doina funerara”, iar alta piesa era dedicata Romicai Puceanu. De unde pana unde, un cvartet american, alcatuit din tineri americani get beget (deci fara nicio ascendenta romaneasca) au auzit de Romica Puceanu si o mai si scriu pe un disc distribuit practic in toata lumea?

Ei bine, asa am aflat ca, de fapt, Culai este Nicolae Neacsu, unul dintre fondatorii „Tarafului haiducilor” (s-a stins din viata in 2002). Si ca Ljova este un compozitor rus de 35 ani care, mi-a spus Colin Jacobsen, membru al Cvartetului Brooklyn Rider, intr-un interviu, a fost in Romania, a lucrat cu „Taraful haiducilor” in perioada cand realiza si coloana sonora a filmului lui Francis Ford Coppola „Tinerete fara tinerete” inspirat de Mircea Eliade.

Cvartetul „Brooklyn Rider” i-a cerut lui Ljova o piesa noua, Ljova le-a propus ceva inspirat de teme romanesti, cei din cvartet stiau de „Taraful haiducilor” din cele 2-3 concerte pe care le vazusera la New York si asa s-a nascut o piesa de clara inspiratie romaneasca a carei premiera a avut loc in 2012 la New York si care acum figureaza pe un disc distribuit la nivel global, lansat in 3 iunie 2013.

Radio Romania Muzical a difuzat CD-ul in 10 iunie 2013, iar emisiunea (cuprinzand albumul integral si interviul cu Colin Jacobsen) poate fi reascultata oricand pe site-ul proiectului „Voteaza discul de muzica clasica al anului 2013”, aflat la www.romania-muzical.ro.

Intrati, ascultati, vedeti si videoclipul celor de la „Brooklyn Rider” si bucurati-va ca niste muzicieni de la capatul lumii apreciaza atat de mult muzica populara romaneasca, care ne reprezinta de fapt, pe toti, noi cei care traim aici si doar ne intrebam „De ce e Romania altfel?” fara a sti sa punem mai bine in valoare ceea ce avem bun si frumos.

A, si de retinut. Pentru cine achizitioneaza albumul de pe www.itunes.com, exista si 3 piese bonus, iar doua dintre ele sunt Brau si Doina.

 

Dinicu, George Enescu si „The Philharmonics”

Cand mi-a cazut in mana noul CD al ansamblului „The Philharmonics”, intitulat „Oblivion” si am vazut ca printre piese figureaza si lucrari de Grigoras Dinicu si George Enescu, mi-am spus: iata, alti straini care fac reclama Romaniei.

Si ce reclama buna! Sa va explic: „The Philharmonics” este un ansamblu alcatuit din 7 tineri muzicieni – 4 dintre ei sunt membri ai Orchestrei Filarmonicii din Viena, iar unul, al Filarmonicii din Berlin (adica doua dintre cele mai mari orchestre ale lumii). Imediat am cerut un interviu cu un membru al ansamblului ca sa aflu mai multe si am vorbit chiar cu Tibor Kovacs, liderul „The Philharmonics”.

Si am aflat ca ideea de a crea acest ansamblu le-a venit in timpul unei mese in Japonia, cand au inceput sa se intrebe daca e suficient sa cante si altceva decat muzica serioasa doar la balul Operei de stat din Viena si la Concertul de anul nou. Si asa a aparut „The Philharmonics”, in urma cu 5 ani, care s-a bucurat imediat de un succes imens: critici, public, alti muzicieni au apreciat stilul inovativ, plin de caldura si pasiune, totusi clasic al interpretarilor lor, precum si repertoriul, alcatuit numai din lucrari de mare popularitate care au ceva special de spus. Primul disc al „The Philharmonics” aparut in 2012, a avut vanzari record, ce le-au adus membrilor ansamblului un disc de aur.

Traind mai aproape de Romania, cantand la Filarmonica din Viena, era mai usor sa afle de Grigoras Dinicu si Enescu – dar modul cum canta aceasta muzica m-a facut sa intreb daca au avut vreun mentor roman. Nu, mi s-a raspuns, doar inregistrarile de pe youtube ale lui Sergiu Celibidache…

Discul „Oblivion” al celor de la „The Philharmonics” se lanseaza la nivel international in 5 iulie si poate fi ascultat la Radio Romania Muzical in 8 iulie, de la ora 20. Este de asemenea inclus in campania „Voteaza discul de muzica clasica al anului 2013” de pe pagina www.romania-muzical.ro, deci, din 9 iulie, va putea fi ascultat oricand pe pagina acestei campanii care pune laolalta cele mai interesante si calitative aparitii discografice ale anului 2013, din care publicul romanesc poate vota care este cu adevarat cea mai reprezentativa.

Cele doua discuri despre care am scris mai sus sunt sau vor fi disponibile si in Romania, in magazinele de specialitate (de exemplu Librariile Humanitas), pe site-ul www.getmusic.ro, sau pentru fisiere audio, la www.itunes.com.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top