“Directorul nostru” – un film care a facut istorie

Directorul nostru', in regia lui Jean Georgescu, cu Alexandru Giugaru, Grigore Birlic, Iurie Darie si Radu Beligan, este o capodopera a cinematografiei romanesti, readusa in atentia publicului dupa aproape 60 de ani de la aparitia filmului, intr-o versiune restaurata recent de catre Arhiva Nationala de Filme.

Daca va pripiti sa spuneti despre Directorul nostru' ca nu poate aduce nimic nou, avand in vedere anul in care a fost facut, va inselati.

Filmul este o comedie satirica, de un umor savuros. Povestea ne aduce in prim-plan un director al unei institutii. Acesta, cu o gramada de probleme pe cap si un infinit de responsabilitati, lasa mereu dosarul cu Treburi de rezolvat', pe maine. Maine, care se transforma intr-un niciodata. El nu are timp, dar nici treburi.

Regasim tiparul directorului de institutie a statului care habar nu are cum se numesc angajatii sai, unde sunt diferitele birouri din cladire si bineinteles se intreaba de unde domnule nemultumirea muncitorilor'?

Intr-un cadru festiv, de premiere a angajatilor, are loc o mica razvratire a sindicalistilor. Din acest moment, directorul incepe sa aiba mustrari de constiinta si isi doreste cu ardoare sa simta pulsul maselor'.

Isi pune in cap sa fie un director mult mai bun, care nu mai foloseste masina de serviciu in scopuri personale si isi cunoaste angajatii ca pe propriul buzunar. Desigur, lenea, mediocritatea si misterul contextului in care s-a trezit nu il lasa sa-si duca la bun sfarsit planurile.

In cele din urma, o comisie de ancheta vine in institutie si face curatenie. Il curata inclusiv pe domnul director, care ajunge un simplu magazioner.

Din acest decor, despre care as putea spune ca ar fi de actualitate, nu lipseste atmosfera Bucurestiului de odinioara. Domnii cu ceas de buzunar si palarii, imbracati mereu la costum, doamnele gatite frumos, strazile cu aer parizian si masinile de epoca.

„Filmul meu ataca violent moravurile birocratice practicate in unele din institutiile noastre, condamna prin ascutisul satirei pe acei functionari cu raspunderi mari sau mai mici care, cu buna stiinta, tolereaza aceste stari de lucruri, cultivand servilismul, chiulul, necinstea.” (Jean Georgescu, 1955, Informatia Bucurestiului)

Autor: Lavinia Ghise

Foto: PR

Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
“Directorul nostru” - un film care a facut istorie
“Directorul nostru” – un film care a facut istorie

“Directorul nostru”, in regia lui Jean Georgescu, cu Alexandru Giugaru, Grigore Birlic, Iurie Darie si Radu Beligan, este o capodopera a cinematografiei romanesti, readusa in atentia publicului dupa aproape 60 de ani de la aparitia filmului, intr-o versiune restaurata recent de catre Arhiva Nationala de Filme.

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste