Now Reading
Carte, vin si lautari la Muzeul Taranului Roman

Carte, vin si lautari la Muzeul Taranului Roman

Revista Psychologies

Istoriile periferiei, Georgiana Sarbu, Editura Cartea Romaneasca


„Istoriile periferiei. Mahalaua in romanul romanesc de la G.M. Zamfirescu la Radu Aldulescu” (Cartea Romaneasca, 2009) constituie prima monografie romanesca a temei periferiei, un studiu original de critica literara, istorie si sociologie.

Joi, 4 februarie, incepind cu ora 18.00, va avea loc, la Clubul Taranului (Soseaua Kiseleff 3), lansarea-dezbatere pornind de la volumul Istoriile periferiei. Mahalaua in romanul romanesc de la G.M. Zamfirescu la Radu Aldulescu, de Georgiana Sarbu. Participa, alaturi de autoare: Rodica Zane, Simona Chitan, Ovidiu Simonca, Radu Aldulescu si Vintila Mihailescu. Moderator: Bianca Burta-Cernat.

Muzica lautareasca interpretata de:
• maestrul Ion Ivanovici – prim solist violonist la Teatrul National de Opereta „Ion Dacian” Bucuresti
Iustin Bacau –acordeon

Georgiana Sarbu face mai intii un inventar exhaustiv al romanelor romanesti, a caror actiune este localizata in mahala, apoi analizeaza Maidanul cu dragoste de G.M. Zamfirescu, Groapa, romanul lui Eugen Barbu, si Amantul colivaresei de Radu Aldulescu. Trei romane din trei perioade istorice radical diferite. Primul, interbelic; al doilea, din anii ’50 ai secolului XX; al treilea, un roman contemporan, din anii ’90. Firele se string si isi pastreaza culoarea, in plin secol XXI.

Lume cu legitati proprii, „topos al contrastelor”, mahalaua nu este o prelungire a orasului, ci un organism independent, vital si robust, care tinde sa-l inghita. Aceasta este ipoteza pe care o sustine si o argumenteaza autoarea, prelungindu-si investigatiile sociologice in cotidian si conturind o periferie decliseizata, locuita de o umanitate cruda, dar si duioasa, condusa de afecte si pasiuni puternice, necenzurate. Desi livresca prin natura lucrurilor, monografia Georgianei Sarbu degaja caldura unui entomolog atent sa nu isi raneasca exemplarele.

Georgiana Sarbu, scriitoare


Georgiana Sarbu
s-a nascut la 30 decembrie 1979, in Giurgiu.
–  A absolvit Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti in 2003.
–  Urmeaza un masterat, specializarea literatura romana contemporana, finalizat in 2004.
–  In 2005 este admisa la Scoala de Studii Doctorale Bucuresti, pregatind lucrarea de doctorat Mahalaua in romanul romanesc al secolului XX (de la G.M. Zamfirescu la Radu Aldulescu), coordonata de prof. dr. Nicolae Manolescu si sustinuta in februarie 2009, in fata unei comisii din care fac parte Andrei Bodiu, Gabriel Cosoveanu si Eugen Negrici.
–  A publicat articole, recenzii si reportaje in revistele Romania literara, Observator Cultural si Cultura.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top