Now Reading
”Cazul Nichita Dumitru” – lectura publica

”Cazul Nichita Dumitru” – lectura publica

Revista Psychologies

Cazul Nichita Dumitru, Doina Jela, Editura Curtea Veche
„…Nu stiti cat m-a bucurat scrisoarea dvs. E destul de rar ca un scriitor sa semene cu ceea ce crezi despre el citindu-i cartea. Dvs. semanati. Deoarece, si e singurul punct asupra caruia nu sunt de acord cu dvs., nu sunteti o ziarista (oricat de talentata ar fi aceasta), ci un adevarat scriitor.

N-ati vazut cum v-a iesit cartea? Ca un roman. Tehnicile foarte moderne (daca va face placere, le numim si postmoderne, tot a devenit conceptul un fel de sac atotcuprinzator): notele in text, interventia auctoriala, dezvaluirea progresiva a personajelor (in etape si cu suspans), totul apartine epicului de cea mai buna speta. Doar ca armele fictionale sunt de data aceasta puse in slujba adevarului istoric si a adevarului pur si simplu. (…)

Cazul Nichita Dumitru, Doina Jela, Editura Curtea Veche

Dvs. il inchipuiti si dibuiti pe «Acarul (dvs.) Paun» exact ca pe un personaj de roman, fara a sacrifica nici ceea ce s-a petrecut cu adevarat, dimpotriva, recladiti aceasta teribila realitate pe scheletul arhivelor, interogandu-i sensurile si reconstituind-o in cotidianul fricii, delatiunii, demisiilor. Adica, spre deosebire de ceilalti scriitori, nu va e frica sa va apropiati de bogatia epica a groaznicelor evenimente din a doua jumatate a veacului, nici sa constatati mutatiile psihologice si sociale produse de presiunea totalitara. Iata de ce demersul dvs. mi se pare exemplar. (…)“

Monica Lovinescu (din scrisoarea adresata autoarei, 10 martie 1996)

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top