Festivalul George Enescu 2015: Simfonia a VIII-a de Mahler – o „superproductie” muzicala!

Alaturi de cele mai prestigioase orchestre simfonice din lume, Orchestrele si Corurile Radio Romania sunt din nou invitate sa evolueze in cel mai important eveniment cultural international organizat in Romania, Festivalul George Enescu' ce se desfasoara intre 30 august si 20 septembrie 2015.

 

Corul de Copii Radio (dirijor: Voicu Popescu) a fost primul dintre ansamblurile Radio Romania care s-a prezentat in fata publicului international pe scena festivalului in concertul de deschidere al evenimentului! Aseara (30 august), la Sala Mare a Palatului, Corul de Copii Radio s-a alaturat Orchestrei Romane de Tineret, in celebra lucrare „Carmina Burana' (semnata de Carl Orff), interpretata sub bagheta dirijorului Kristjan Järvi.

Punctul culminant al participarii ansamblurilor Radio Romania in cadrul festivalului il va reprezenta concertul sustinut miercuri, 2 septembrie (19.30), la Sala Mare a Palatului, cu celebra Simfonie nr. VIII, creatie a lui Mahler, una dintre lucrarile „monumentale' ale repertoriului simfonic.

Considerata o adevarata „superproductie' si cunoscuta de altfel in lumea muzicala ca „simfonia celor o mie' – datorita numarului foarte mare de artisti pe care il implica – Simfonia a VIII-a va reuni pe scena Salii Palatului patru dintre formatiile institutiei.

Orchestra Nationala Radio, Orchestra De Camera Radio, Corul Academic Radio (dirijor: Dan Mihai Goia) si Corul De Copii Radio (dirijor: Voicu Popescu) vor evolua sub bagheta dirijorului german Cornelius Meister.

Alaturi de ansamblurile Radio Romania, pe scena se vor afla Corul Filarmonicii „George Enescu' (dirijor: Iosif Ion Prunner) si o serie de artisti lirici de talie internationala: Erika Sunnegårdh (soprana), Cellia Costea (soprana), Aurelia Florian (soprana), Michaela Selinger (alto), Liliana Ciuca (alto), Stefan Vinke (tenor), Serban Vasile (bariton) si Sorin Coliban (bas).

Cele patru ansambluri reunite ale Orchestrelor si Corurilor Radio Romania vor interpreta asadar una dintre cele mai ample lucrari corale ale repertoriului clasic, un adevarat „maraton' de virtuozitate muzicala pentru toti artistii implicati.

Compusa de Mahler in 1906, lucrarea a avut premiera absoluta la Munchen in 1910, chiar sub bagheta compozitorului. Structura partiturii lui Mahler este una atipica: prima parte este bazata pe un imn crestin in latina – datat din sec. IX – iar cea de-a doua parte este inspirata din finalul celebrului „Faust' semnat de Goethe.

Corul Academic Radio (dirijor: Dan Mihai Goia) se va alatura, pe 12 septembrie, orchestrei de la Bayerische Staatsoper (Opera de Stat din Munchen), dirijate de Constantinos Carydis si va interpreta o partitura enesciana: Poemul simfonic „Isis – in aranjamentul lui Pascal Bentoiu, dupa schitele compozitorului.

Pe 13 septembrie, alaturi de acelasi prestigios ansamblu, sub bagheta dirijorului Sebastian Weigle, Corul Academic Radio va fi apreciat in varianta concertanta a operei „Elektra (Richard Strauss), alaturi de mari voci internationale, printre care si celebra mezzosoprana Agnes Baltsa.

 

Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical vor transmite live si prin difuzari ulterioare evenimentele din festival on air si online pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.

Info www.orchestreradio.ro, www.orchestreradio.com.

Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
Festivalul George Enescu 2015: Simfonia a VIII-a de Mahler – o „superproductie” muzicala!
Festivalul George Enescu 2015: Simfonia a VIII-a de Mahler – o „superproductie” muzicala!

Alaturi de cele mai prestigioase orchestre simfonice din lume, Orchestrele si Corurile Radio Romania sunt din nou invitate sa evolueze in cel mai important eveniment cultural international organizat in Romania, Festivalul “George Enescu” ce se desfasoara intre 30 august si 20 septembrie 2015.

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste