Frida Kahlo: Destin de invingatoare

Durerea i-a dat o formidabila pofta de viata. Feminista, neconformista in dragoste si in arta, Frida a fost o artista adorata de suprarealisti, o pasionala amanta bisexuala si iubita lui Trotki. Mottoul ei? „Viva la vida!'
maestrii, frida
Pe 17 septembrie 1925, autobuzul in care se afla Magdalena Carmen Frida Kahlo, de 18 ani, se izbeste violent de un tramvai. Tanara studenta la medicina e strapunsa de o bara de metal. Fracturi multiple de coloana vertebrala si de picioare, fractura de pelvis. In urmatorii 29 de ani, cat va mai trai, durerea nu o va parasi aproape deloc. In urma acestui accident Frida Kahlo nu va mai putea avea copii (bara de metal care i-a strapuns pelvisul i-a perforat si uterul). Aceasta mare durere, precum si neputinta de a fi mama Frida o va sublima iubindu-l pe pictorul Diego Rivera, barbatul vietii ei, si pasional si matern deopotriva.

Suferinta amestecata cu o pofta de viata incredibila va da nastere unei opere picturale unice, in care viata si moartea, inlantuite intr-o explozie de culori, continua sa fascineze. Era fiica unui fotograf evreu din Germania emigrat in Mexic si a unei mexicane credincioase si conformiste. Carmen Frida Kahlo, care se pregatea pentru o cariera medicala, isi omoara plictiseala din timpul convalescentei sale interminabile de dupa accident pictand. Va picta pana la moarte tablouri stranii, amestec de arta naiva, suprarealism si pictura monumentala.

Frida Kahlo a fost adorata la vremea ei de suprarealisti, fiind considerata si astazi un veritabil simbol in Mexic., Frida Kahlo, ravasita de suferinta fizica, va scrie cu litere insangerate pe ultimul tablou pe care l-a pictat – o natura moarta – „Viva la vida!' Acesta a fost crezul intregii ei vieti.

„Imi bat joc de moarte, pentru ca ea nu va lua niciodata cea mai buna parte din mine

O feminitate exploziva

Frida Kahlo nu vrea sa-si refuze nimic. Nici feminitatea, nici masculinitatea, nici un mariaj de lunga durata nici aventurile extraconjugale. Cu barbati (precum Trotki) sau cu femei. I-a placut la nebunie sa sfideze convenientele si ma­chismul sud-american imbracan­du-se barbateste, injurand sau band tequilla fara sa se opreasca. Pentru Diego Rivera, iubirea vietii ei si „regele ei broasca', a fost o sotie iubitoare, care a vrut sa-i satisfaca sotului cele mai mici dorinte.

Dar era si fetita lui, „chiquita' acestui barbat cu 28 de ani mai in varsta. Se vor casatori de doua ori si nu vor avea copii niciodata. O dorinta pe care ea o va sublima fiind foarte materna cu sotul ei, cu copiii sorei sale si mai ales cu elevii ei.

Citește continuarea pe pagina următoare: 1 2
Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
Frida Kahlo: Destin de invingatoare
Frida Kahlo: Destin de invingatoare

Durerea i-a dat o formidabila pofta de viata. Feminista, neconformista in dragoste si in arta, Frida a fost o artista adorata de suprarealisti, o pasionala amanta bisexuala si iubita lui Trotki. Mottoul ei? „Viva la vida!”

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste