Dora Pavel: Roman provincial

Pudra, Dora Pavel, Editura Polirom


1. De ce v-ati concentrat asupra temei mortii in romanul „Pudra”? Este un fel de eliberare de o angoasa?
–  N-as vrea sa-i caut neaparat o determinare nemijlocita, intima acestei „obsesii, mai ales ca romanele mele nu sunt autofictiuni. Sigur ca primul soc pe care il avem, copii fiind, este cel al momentului in care intelegem ca viata ni se va sfarsi intr-o zi, ca, daca acceptam sa traim, o facem numai sub spectrul acestui compromis, al acestei crunte amagiri. Adevar pe care unii dintre noi il asumam, e drept, in toata goliciunea lui, clipa de clipa. In ce ma priveste, poate si pentru ca in copilarie am fost martora unei grozavii: deshumarea, vizavi de locuinta noastra, a unui mic si foarte vechi cimitir, proces la care am asistat in detaliu.

Mai tarziu, in anii 80, am mai trait o trauma: demolarea casei parintesti. Am resimtit aceasta barbarie la fel de acut ca pierderea unei fiinte foarte dragi.

Totusi, n-as spune ca aceste „cruzimi, in fond minore, pe care mi le-a oferit destinul justifica obstinatia cu care revin asupra temei mortii. Sensibilitatea mea ar fi fost si fara ele exact cea care este: una de tipar sceptic. Probabil ea a generat si pretextul romanului meu, Pudra: revenirea dintr-o moarte clinica. Nu pot ascunde ca, mai mult chiar decat moartea insasi, m-a ingrozit dintotdeauna „accidentul unei morti declarate ca atare in mod eronat. Cazurile, teribile de trezire prea tarzie la viata sunt destul de frecvente.

Recunosc, n-as putea imagina si descrie niciodata o asemenea postura, m-as sufoca, ar fi peste puterea mea de indurare. Tocmai de aceea, situatia personajului meu e una fericita. Personajul meu „invie in timp util, inainte de inhumare, fiind astfel redat vietii.

2. Romanul dvs. are in fundal atmosfera apasatoare de provincie, care mie mi se pare foarte realizata estetic. Ce credeti despre „provincie vs. „centru? Mai precis, cum se vedere realitatea din provincie?
–  Provincia este un mediu esentializat. In toate sensurile. Un spatiu identitar ceva mai static, care pare a se revela cu incetinitorul, insa cu atat mai insinuant, mai provocator pentru spirit. Perimetrul e mic, catedralele, muzeele, strada trepidanta, institutiile si zidul vechi al orasului, toate sunt comasate. Ca autor, poti lesne aluneca, din doar cateva tuse, fara efort, dintr-o „scena in alta, dintr-o dimensiune umana in alta. Plasata intr-un asemenea cadru stramt, „provincial, naratiunea (indeosebi cea care mizeaza pe spectacolul subconstientului) e avantajata. In Pudra, personajul meu, tanarul restaurator de arta, rataceste si se ascunde pe strazi ca un infractor. Sub lumina rece, artificiala a noptii, cladirile ii par stihiale si cavernoase, peisajul lugubru.

Totusi, odata scapat din capela, el nu mai este prizonierul unui labirint alienant real. Doar distorsiunile lui interioare, doar spaimele, indoielile si vinovatiile lui activeaza si accentueaza penumbrele.
Cosmarul e inauntrul sau. Cel atins pentru cateva ore de frisonul mortii intelege abia acum ca, orice-ar face, nu va avea scapare. Ca pentru el, ca si pentru ceilalti semeni ai lui, mai devreme sau mai tarziu, „undeva, la capetele orasului, toate ferestrele sunt batute in scanduri'. Din aceasta perspectiva, as spune ca provincia inseamna „inchisoarea in care marsaluim cu totii, fara s-o stim, si care ne insoteste pretutindeni.

3. Ce reprezinta pentru dumneavoastra ideea de a scrie, de a crea?
–  Va pot spune ce mi se intampla cand nu scriu, adica in zona alba dintre romane. Ma incearca depresia, devin nesuferita pentru cei din jur si pentru mine insami, totul in preajma e inutil si penibil, si urat, urat, urat. Simt timpul infasurandu-ma peste umeri, cum ar spune Carasiniu, personajul meu, „ca adierea de dupa moarte a mortii. Nu-i placut, nu? Exista o singura scapare: sa incep curand un nou roman.

Dora Pavel, scriitoare

 

Dora Pavel este o romanciera consacrata, distinsa, in 2003, pentru primul sau roman, Agata murind, cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania. A mai scris romanul Captivul (2006), volume de poezii, eseuri si articole.

Interviu realizat de Iuliana Alexa

Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
Dora Pavel: Roman provincial
Dora Pavel: Roman provincial

Dora Pavel este o romanciera consacrata, distinsa, in 2003, pentru primul sau roman, Agata murind, cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania. A mai scris romanul Captivul (2006), volume de poezii, eseuri si articole.

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste