Monique Fradot: Putem invata sa iubim

Monique Fradot, interviu, scriitor, scriitoare, psiholog, analist
Monique Fradot este psihoterapeut de cuplu si autoarea unor carti vindecatoare prin ele insele. A venit in Romania pentru a-si lansa o carte si a fost surprinsa sa vada cati cititori are aici. E calda, ii place sa povesteasca si sa pozeze. Pe scurt, o prietena si un… maestru.

Psychologies: Ce face ca doi parteneri sa se intalneasca si sa se iubeasca?
Monique Fradot: La inceput, sunt lucruri despre care nu ne pu­tem da seama sau aminti. Sa zicem, chestii fizice, un zambet, apoi pot fi valorile. Dar, la inceput, sunt chestii impalpabile („El e un dulce, ea e plina de viata…). Uneori e contradictoriu ceea ce spunem despre celalalt. Sunt lucruri incons­tiente.

Intalnirea sentimentala tine de hazard?
In viata nu exista hazard.
Dar in jargonul nostru de psihologi si analisti tranzac­tio­nali spunem ca prima data e hazardul, a doua oara e coinciden­ta, a tre­ia oara e vorba deja despre un sce­nariu. Daca intalnim acelasi tip de persoana, in cupluri succesive rezulta ca e vorba des­­­pre un scenariu sentimental in­con­stient.

E si umbra si lumina, sunt si defecte si calitati pe care le vedem la partener, dar nu exista hazard. Totul intra in aceste con­cep­­te. E posibil sa repetam, in alege­rile noastre sentimentale, istoria familiei. Eu abia la 60 de ani incep sa inteleg destinul, un destin de ca­re suntem totusi liberi. Destinul ar putea spune: „E facut/a pentru mine, dar nu, exista o mul­ti­me de persoa­ne care pot fi „fa­cu­te pen­­tru mi­ne. Hazardul e acolo, da. Dar ce facem noi din acest hazard?

Biografie

  • Monique Fradot este profesor si formator în Franta, Belgia, Canada si SUA.
  • A creat un centru de terapie în nordul Frantei, unde formează specialisti în probleme de cuplu.
  • Este creatoarea unei metode originale de terapie, bazata pe fluiditatea emotiilor, sexualitate si genealogie.


Cum ne construim relatia?

Cand suntem vindecati, intalnim persoane diferite. Dar cuplul, daca vrem sa dureze, tebuie sa evolueze. In cuplu ne putem transforma. Da­ca traiasc 60 de ani cu un om, eu nu sunt la fel in cursul acestei re­latii. Asta inseamna „doliul psihologic, despartirea de ceea ce a fost pentru ceea ce va veni. Trebuie sa facem doliul zilei de ieri pentru ca sa pu­tem spune azi: „Buna ziua, tie, ce­lui sau celei altfel decat ieri.

Vedem cupluri de durata care nu mai au nimic intre ei. Cum supravietuiesc ?
Da, exista. E adevarat ca putem avea partea negativa, pe care nu o pu­tem evita. Daca ar fi atenti, si-ar da seama ca mai exista ceva. Acest lucru, iubirea de la in­ce­put, exista acolo, mereu, undeva, ca un diamant in gunoi. Chiar daca ma aflu in mai multe cupluri succe­si­ve, eu sunt aceeasi persoana si pot repeta greseala pe care am fa­cut-o anterior. Pot sa ma remarit du­pa o criza, dar pot sa fac aceleasi greseli.

Intr-o intalnire amo­roasa, noi, femeile, avem nevoie sa stim ca la barbat inima com­pleteaza se­xu­alitatea si ca la femei „inima are un sex. In cabinet, aud de la fe­mei: „ma simt ca un obiect si nu pot fi o fiinta sexuata. Dar iubirea este si sex, acesta este aspectul unic al iubirii de cuplu! La mine vin oameni care sunt gata sa se ucida. Dar cand ii intreb „cum era la in­ce­put cuplul lor ea imi ras­pun­de: „Pai, el era atent etc. …

Si cum se regaseste acel sentiment initial?
Trebuie ca in primul rand sa vrea amandoi si sa nu cedeze in acest e­fort. Daca vor amandoi, pot sa va spun sigur ca se vor regasi. De u­nul singur nu se poate.

Apoi trebu­ie sa traverseze diferite etape. Trebuie sa tina la directia iubirii lor. Sa mearga pana la capatul terapiei de cuplu. Oamenii au nevoie sa descopere cum se iubeau, apoi sa se descarce de furie, de frustrarile a­cu­mulate. Dar trebuie regasita legatura, apoi sa aiba curajul de a spune lucrurile despre care nu s-a vorbit timp indelungat, si asta poa­te lua ani!

Apoi putem ajunge la ca­pat. Pentru ca la inceput suntem in­dragostiti, apoi trebuie sa in­va­tam sa iubim: sa impartasim emo­tii, sa iertam, sa trecem din nou, episodic, spre autonomie…


Citește continuarea pe pagina următoare: 1 2
Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
Monique Fradot: Putem invata sa iubim
Monique Fradot: Putem invata sa iubim

Monique Fradot este psihoterapeut de cuplu si autoarea unor carti vindecatoare prin ele insele. A venit in Romania pentru a-si lansa o carte si a fost surprinsa sa vada cati cititori are aici. E calda, ii place sa povesteasca si sa pozeze. Pe scurt, o prietena si un… maestru.

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste