Zhang Jie: Mi-am dobandit independenta luptand singura

Zhang Jie, scriitoare

Scriitoarea chineza Zhang Jie a fost propusa la Premiul Nobel pentru Literatura. Este economista si scrie cu pana unui mare romancier sud-american. Despre China, marire si decadere, pentru Psychologies, Zhang Jie.

Ce inseamna sa fii scriitor? Mai au scriitorii o influenta reala?
–  Sigur ca au, au avut si vor avea! Cine altcineva decat scriitorii ar putea sa dea glas acelor spirite care nu pot grai, sa descrie silniciile pe care le-au indurat in viata, ei insisi sau altii, sa desfaca ceturile din strafundul inimii lor, sa raspunda tuturor intrebarilor despre sensul (lor) in lume… Intrebari care sunt, pana la urma, ca niste batai la poarta lumii.

Se poate spune ca romanul „Cuvinte nescrise e autobiografic?

Cred ca stiti mai bine decat mine ca orice lectura „angajata este intotdeauna o lectura defectuoasa. Eu, una, atunci cand citesc ceva, nu incerc niciodata sa ma lansez in speculatii, sa ghicesc daca nu cumva romanul are de-a face cu viata personala a autorului. Rareori mi s-a intamplat sa vad ca cineva cu adevarat cultivat si ele­vat are astfel de propensiuni… triviale. Importanta e valoarea estetica, nu „adevarul factual, nu biografia celui care scrie.

Ce ati vrut sa transmiteti scriind acest roman?
–  China secolului XX a fost plina de ma­rasme, schimbari dramatice, revolutii – nu doar schimbari la fata, ci si metamorfoze ale destinului. Cuvinte nescrise reprezinta tocmai o incercare, lipsita de orice manie­rism si afectare, de a realiza, cu o privire, sper eu, proaspata, retrospectiva acestui secol de istorie a Chinei, inghetat deja sub sigiliul concluziilor defi nitive. Am supus acest veac judecatii in tribunalul valorilor umaniste si al moralitatii, punand pe rol un proces de anvergura, mai cu seama ca este vorba de o perioada istorica in care spiritele multor oameni, printre care ma numar si eu, au fost necontenit biciuite si supuse torturii.

Cuvinte nescrise e unul dintre cele mai premiate romane chineze contemporane. V-ati asteptat la un asemenea succes?
–  Poate nu stiti, dar Cuvinte nescrise e doar prima parte dintr-o trilogie, un roman istoric, dublat de unul poetic si psihologic. Am avut nevoie de nu mai putin de 12 ani pentru a-l lucra in filigran. Mi-au fost decernate pentru Cuvinte nescrise nu mai putin de sase premii literare, printre care si cel mai prestigios premiu de stat pentru literatura din China, Premiul Mao Dun. De la initierea lui, in urma cu treizeci de ani, acest premiu a fost acordat unui numar restrans de scriitori, eu fiind singura care l-a primit de doua ori, a doua oara pentru acest roman. Am lucrat mult la aceasta carte, asa incat succesul a venit ca o rasplata cumva fireasca, asteptata.

Va considerati o scriitoare feminista?
–  Nu sunt o feminista si, desi consider ca femeile se confrunta cu numeroase pro­bleme, nu sunt deloc atrasa de modul in care acestea se lupta sa li se acorde un anumit statut in raport cu barbatii si societatea. Eu, una, mi-am dobandit independenta luptand singura, si am reusit.

Interviu de Florina Pirjol

Cuvinte nescrise, Zhang Jie, Editura Ibu Publishing

 

de citit
Cuvinte nescrise
Zhang Jie
Editura Ibu Publishing, 2009

 

 

Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
Zhang Jie: Mi-am dobandit independenta luptand singura
Zhang Jie: Mi-am dobandit independenta luptand singura

Scriitoarea chineza Zhang Jie a fost propusa la Premiul Nobel pentru Literatura. Este economista si scrie cu pana unui mare romancier sud-american. Despre China, marire si decadere, pentru Psychologies, Zhang Jie.

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste