Julien Salemkour dirijeaza “Daphnis si Chloé” la Sala Radio

 

Vineri, 1 aprilie (19.00), dirijorul francez Julien Salemkour, care a fost asistentul celebrului Daniel Barenboim, la Opera de Stat din Berlin, revine la pupitrul Orchestrei Nationale Radio!

De-a lungul timpului, a fost invitat al unor prestigioase institutii ca Metropolitan Opera – New York, Teatro alla Scala – Milano, Semperoper – Dresda, Orchestra Simfonica Radio – Berlin.

Sub bagheta sa, in concertul de la Sala Radio, pianistul roman Daniel Goiti, care a sustinut concerte si recitaluri in Grecia, Austria, Franta, Germania, Marea Britanie, SUA etc. va interpreta una dintre cele mai emotionante partituri pentru pian compuse vreodata: Ceaikovski – Concertul nr. 1 pentru pian si orchestra.

Programul serii cuprinde si Daphnis si Chloé, balet intr-un act semnat de Maurice Ravel, considerat adesea ca cel mai mare compozitor francez al epocii moderne. Simfonia coregrafica (asa cum este denumita lucrarea de autorul sau) este inspirata din povestea scriitorului antic grec Longus (sec. II d. Chr.), o poveste de dragoste intr-un mediu pastoral, transformata intr-un balet de succes in 1912, pe scena Teatrului Chatelet din Paris, in celebra serie de spectacole oferita in stagiunea Baletelor Ruse, sub conducerea impresarului Serghei Diaghilev. Lucrarea va fi interpretata cu participarea Corului Academic Radio, pregatit de Ciprian Tutu.

Dirijorul francez JULIEN SALEMKOUR si-a inceput formarea muzicala luand lectii de pian inca de la varsta de 9 ani. La 16 ani a fost admis la Musikhochschule din Hanovra si si-a desavarsit studiile la  Universitatea Mozarteum din Salzburg.

Din anul 2001, a fost asistent al dirijorului Daniel Barenboim la Opera de Stat din Berlin, unde a dirijat peste 200 de spectacole de opera si balet si concerte cu muzica simfonica dintre care amintim: Romeo si Julieta  de S. Prokofiev, Lacul lebedelor – P. I. Ceaikovski, Flautul fermecat, Don Giovanni, Così fan tutte, Nunta lui Figaro – W. A. Mozart, Barbierul din Sevilla de G. Rossini, Sarbatoarea primaverii, Pasarea de foc de I. Stravinski, Turandot, Tosca – G. Puccini, Forta destinului, Macbeth – G. Verdi, Faust – F. Busoni, Manon  – Massenet, Lohengrin – R. Wagner.

In anul 2006, Julien Salemkour a fost invitat sa preia, in ultimul moment, un concert programat a fi dirijat de Daniel Barenboim si prilejuit de aniversarea a 250 de ani de la nasterea lui Mozart. Julien Salemkour a sustinut atat rolul de dirijor cat si pe cel de pianist, concertul fiind transmis in direct in 23 de tari din toata lumea.

Pianistul DANIEL GOITI, absolvent al Academiei de Muzica Gheorghe Dima – Cluj, si-a desavarsit formarea artistica in cadrul Academiei de Arte din Berlin, a fost invitatul unor importante festivaluri si a prezentat concerte si recitaluri in Grecia, Austria, Republica Moldova, Franta, Ungaria, Germania, Marea Britanie si SUA. A concertat in Romania alaturi de cele mai importante orchestre si a sustinut recitaluri in tara si peste hotare.

De-a lungul timpului a fost distins cu premii la numeroase competitii nationale, a obtinut Premiul I al Concursului George Enescu, Premiul I la Concursul International Arthur Schanbel (Berlin), iar in prezent este invitat sa jurizeze in cadrul unor importante competitii de profil.

 

Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio. 

Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
Julien Salemkour dirijeaza “Daphnis si Chloé” la Sala Radio
Julien Salemkour dirijeaza “Daphnis si Chloé” la Sala Radio

Vineri, 1 aprilie (19.00), dirijorul francez Julien Salemkour, care a fost asistentul celebrului Daniel Barenboim, la Opera de Stat din Berlin, revine la pupitrul Orchestrei Nationale Radio!

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste