Adela Greceanu, confesiune: De la vorbe la tacere

De la voci am pornit. Cind am inceput sa scriu „Mireasa cu sosete rosii', habar n-aveam ca am inceput sa scriu un roman. Imi placea la culme sa le fac (sa le las?) sa vorbeasca pe cele cinci femei, care au devenit personajele primei parti. Sa le dau drumul acestor voci. Sa le urmaresc cu ochii larg inchisi.

Adela Greceanu, scriitoare

Incet, incet am capatat incredere in limbajele lor. Care, am inteles, ar putea exprima moduri de viata. Moduri de adecvare sau de inadecvare la lumea din jur. Mi-a placut sa constat ca fiecare personaj – fiecare voce – are o lege a sa si ca eu, ca autoare, nu trebuie decit sa fiu atenta, sa ciulesc bine urechile si sa transcriu ce aud. De-atunci ma laud ca aud bine.

Pe masura ce inaintam in urmarire, mi-am dat seama ca scriu ceva ce ar putea fi un roman. Dupa vreo suta de pagini, m-am oprit. A durat luni de zile pina am gasit continuarea. Si continuarea a fost… tacerea. Daca prima parte este o impletitura nocturna de voci, de povesti, de variante in relief ale unei realitati, partea a doua este regimul diurn, alb, in surdina si fara relief al aceleiasi realitati. Pe de-o parte galagia, pe de alta parte, tacerea.

La un moment dat, personajul meu spune ca asculta muzica in casti, ca sa auda sunete colaterale, de exemplu sunetul ce se naste la impactul degetelor cu clapele unui pian sau respiratia interpretului in timp ce cinta la violoncel. Pentru mine sint foarte importante impuritatile astea sonore. Ele fac sa se auda tacerea. De atunci ma laud ca aud si mai bine. Iar inaintind in tacere, mi-am dat seama ca „Mireasa cu sosete rosii' este o banda a lui M¶bius. O panglica pe care, daca o rasucesti o data si ii lipesti apoi capetele, vei vedea ca cele doua fete ale ei sint de fapt una si aceeasi suprafata.

Adela Greceanu

de citit:

Mireasa cu sosete rosii, Adela Greceanu, Editura Polirom

Mireasa cu sosete rosii
de Adela Greceanu

Editura Polirom

Citeste aici un fragment din carte.

Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
Adela Greceanu, confesiune: De la vorbe la tacere
Adela Greceanu, confesiune: De la vorbe la tacere

De la voci am pornit. Cind am inceput sa scriu „Mireasa cu sosete rosii”, habar n-aveam ca am inceput sa scriu un roman. Imi placea la culme sa le fac (sa le las?) sa vorbeasca pe cele cinci femei, care au devenit personajele primei parti. Sa le dau drumul acestor voci. Sa le urmaresc cu ochii larg inchisi.

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste