Now Reading
Clara Haskil – O viata daruita muzicii

Clara Haskil – O viata daruita muzicii

Revista Psychologies

Clara Haskil, pianista


Nascuta pe 7 ianuarie 1985, la Bucuresti, pianista Clara Haskil a fost recunoscuta ca cea mai valoroasa interpreta a compozitiilor pentru pian ale lui Mozart. Desi constant apreciata de cunoscatori, viata ei nu a fost intotdeauna usoara. Totul parea sa conspire impotriva ei, pana cand…

Nascuta intr-o familie de evrei sefarzi, Clara a deprins tainele notelor mai intai de la mama sa. La varsta de 5 ani are sansa de a canta pentru prima data in fata reginei Elisabeta a Romaniei.

Primii pasi in lumea muzicii

La 6 ani este inscrisa la Conservatorul din Bucuresti, iar la 7 ani regina Elisabeta ii ofera o bursa de studii pentru Conservatorul din Viena. Sub indrumarea lui Richard Robert, face progrese rapide si in 1905 – la varsta de 10 ani – da primul ei recital public cu lucrari din creatia marilor compozitori, pe care le executa fara partitura.

In acelasi an se inscrie la Conservatorul din Paris, unde devine eleva renumitului pianist Alfred Cortot. De asemenea, studiaza cu Joseph Morpain a carui influenta Clara o considera decisiva. La 15 ani, absolva Conservatorul din Paris cu premiul intai la pian, dar si cu premiul intai la vioara! Desigur, in afara marelui sau talent muzical, o ajutau si degetele sale neobisnuit de lungi: se pare ca, la maturitate, putea cuprinde 12 clape intre degetele 2 si 5!

Soarele intarzie sa straluceasca

Dupa cateva concerte sustinute in Europa in timpul studiilor (inclusiv la Bucuresti, in 1909), Clara se confrunta cu grave probleme de sanatate. Scolioza de care sufera o obliga sa ramana timp de patru ani imobilizata intr-un corsaj de ghips. Chiar si dupa aceasta grea perioada, problema nu a fost complet rezolvata niciodata.

Poate aceasta conditie care o impiedica sa etaleze pe scena o tinuta maiestuasa, poate tracul pe care a inceput sa-l manifeste de la un timp, poate originea sa evreiasca, sau toate acestea la un loc au impiedicat-o pe Clara Haskil sa atinga succesul de public si siguranta financiara, in ciuda elogiilor pe care le primea, in mod constant, din partea criticii si a muzicienilor.

Mai mult, exceptionala pianista parea ca nu-si poate gasi locul nicaieri in lume. In Elvetia, unde ea sustinuse mai bine de douazeci de concerte, nu putea ramane, deoerece avea un pasaport romanesc, dar nu si o viza de sedere si nici permis de munca.

Nu putea ramane nici in Satele Unite, unde, chiar daca presa newyorkeza scria ca „prestatiile lui Haskil sunt mai mult decat o manifestare muzicala, ele ne fac martori ai unificarii omului cu geniul“, artista ramane fara succes.

Ceea ce a mentinut-o in toti acesti ani pe linia de plutire a fost sprijinul moral si material al unor iubitori de muzica precum Printesa Winnaretta de Polignac, Contesa Pastre, dirijorul Herbert von Karajan.

Elvetia este raspunsul? Sau sfarsitul razboiului?

Dupa numeroase peregrinari datorate persecutiilor rasiale, in 1942, Clara Haskil reuseste sa se stabileasca in Elvetia. (In 1943, Dinu Lipatti o urmeaza, ca profesor la Conservatorul din Geneva.)

Abia la sfarsitul razboiului, viata Clarei Haskil ia intorsatura mult asteptata. Intre 1952 si 1957, ea sustine peste 80 de concerte pe sezon, in Europa, Satele Unite si Canada. Herbert von Karajan o invita intr-un turneu de 3 saptamani prin lume, iar succesul Clarei este desavarsit.

Datorita interpretarii exceptionale a muzicii lui Wolfgang Amadeus Mozart este solicitata in repetate randuri sa participe la Festivalurile Muzicale din Salzburg, unde la 27 ianuarie 1956, cu prilejul aniversarii a 200 de ani de la nasterea marelui compozitor, interpreteaza cu mult succes Concertul pentru pian si orchestra Nr. 20 in Re minor.

De asemenea, ii este recunoscuta interpretarea desavarsita a partiturilor lui Beethoven, Schumann, Scarlatti, Chopin.

Lista maestrilor impreuna cu care sau sub bagheta carora a concertat Clara Haskil este impresionanta si cuprinde toate numele mari cunoscute si care i-au fost contemporane: Herbert von Karajan, George Enescu, Sergiu Celibidache, Leopold Stokowski, Ionel Perlea, Pablo Casals, Dinu Lipatti, Arthur Grumiaux si multi, multi altii.

Cum Arthur Grumiaux era, ca si Clara Haskil, la fel de dotat pentru pian ca si pentru vioara, faceau, uneori, schimb de instrumente, spre extazul publicului auditor.

In memoriam

La 6 decembrie 1960, insotita de sora ei, Lili, sosita cu trenul la Bruxelles pentru o serie de concerte, impreuna cu violonistul belgian Arthur Grumiaux, se impiedica si cade pe peronul de beton al garii, suferind un grav traumatism cranian. In primele ore ale diminetii de 7 decembrie se stinge din viata, cu o luna inainte de a implini 66 de ani. A fost inmormantata in cimitirul Montparnasse din Paris.

Disparitia ei neasteptata a socat si a indurerat lumea muzicala. In memoria Clarei Haskil, o strada si o piata din Vevey, orasul elvetian de pe malul lacului Geneva, in care artista se stabilise, ii poarta numele.

Au fost editate cinci lucrari cu caracter biografic:

  • Clara Haskil, Bernard Gavoty, Editura Kister, Geneva, 1962
  • Clara Haskil, Rita Wolfensberger, Editura Schertz, Berna, 1961, 1962
  • Clara Haskil, Jerôme Spycket, Editura Payot Lausanne, Elvetia, 1975
  • Album Clara Haskil, biografie in imagini, text Jerôme Spycket, Editura Payot si Nestlé, 1984
  • Clara Haskil. O viata daruita muzicii, Adriana Moscuna, Editura Muzicala, 1992

In anul 1962 s-au pus bazele unei asociatii care ii poarta numele si care, din anul 1963, o data la doi ani, acorda un premiu unui tanar pianist. Premiul consta intr-o bursa de studii in Elvetia, in valoare de 20.000 CHF (aproximativ 13.500 €). In anul 1995, bursa a fost castigata de pianista romanca Mihaela Ursuleasa iar in 2007, Alina Elena Bercu a fost finalista.

Cand vreti sa evadati…

Daca doriti sa ascultati lucrari din marea muzica si sa gasiti informatii despre compozitori, interpreti, dirijori, orchestre, daca doriti sa va intalniti cu mari muzicieni romani pe care ii cunoasteti sau nu, daca doriti sa cunoasteti si alte lucrari ale marilor compozitori decat cele indeobste legate de numele lor, daca doriti sa evadati din universul meschin si vulgar al goanei dupa valori materiale si ambitiilor omenesti trecatoare, va recomand cu multa caldura un post de radio online care pe mine ma ajuta zi de zi sa fac toate acestea: www.radioswissclassic.ch.

Text: Mihaela Serea
Foto: http://www.haskil.go.ro/

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top