Now Reading
Irvin Yalom, filosofia ca terapie

Irvin Yalom, filosofia ca terapie

Revista Psychologies

 

Irvin David Yalom figureaza deja in bibliografiile obligatorii ale facultatilor de psihologie din intreaga lume. Este considerat o autoritate in materie de psihiatrie contemporana, avand cateva contributii esentiale, de sinteza, la psihologia contemporana.

Psihoterapia existentiala, pe care Yalom a teoretizat-o si a aplicat-o intr-o practica indelungata, completata fericit de cursurile sale de la Universitatea Stanford, este o orientare integratoare si transdisciplinara a ideilor filosofice si psihologice despre marile angoase ale omului: moarte, libertate, dragoste si responsabilitate.

Din scrisul eruditului umanist transpare de fiecare data o intensa incredere in capacitatea de regenerare si de vindecare individuala prin marele dar facut de om altui om: relatia, legatura care uneste, care alina.
Literatura acestui mare analist contemporan se hraneste din terapiile sale, stilizate narativ si epurate de amanunte anodine. Fiecare dintre povestirile adunate in Calaul dragostei de exemplu (editura Trei, 2007) straluceste prin precizia unei incizii in adancul celei mai originale si mai ireproductibile creatii a naturii: psihicul omului.

Plansul lui Nietsche este, insa, altfel. Aici Yalom intra curajos pe terenul constructiei clasice a unui produs literar, edificand un roman de idei incarnate in oameni de idei: Nietszche si Josef Breuer, maestrul de tinerete al lui Freud. Cine spune ca psihologii sunt imuni la disperare? Cine garanteaza faptul ca luciditatea celui care stie pe de rost bolgiile complexelor il va salva pe acesta de la ca­derea in ele?

Damnarea e cu atat mai tragica cu cat nu e nimeni mai presus de tine sa te lamureasca, sa te salveze, sa te explice tie insuti, Cel Inte­lept. Dar si in acest caz, relatia, prietenia, salveaza. Este marele mesaj al celui care predica si practica asiduu psihoterapia de grup. American Psychiatric Association i-a acordat lui Yalom in anul 2000 premiul Oscar Pfister (pentru contributii esentiale la dezvoltarea studiului asupra religiei si psihoterapiei). In curand, vor aparea si pe piata romaneasca lucrarile fundamentale semnate Irvin Yalom.
Iuliana Alexa

Transparenta psihologului

–  Autodezvaluirea joaca un rol esential in dezvoltarea descoperirii reciproce din terapie. Unul dintre cei doi face saltul si reveleaza ceva impor­tant din sine, punandu-se astlfel intr-o pozitie riscanta. Celalalt se va simti in sigu­ranta sa faca un gest asema­nator. Impreuna, ei dezvolta o relatie tot mai adanca pe o spirala a autorevelarii.

–  Daca persoana care a facut primul pas nu va vedea la celalalt a­ceeasi deschidere, prietenia se fisu­rea­za. Cu cat esti mai autentic, cu cat te poti livra mai profund, cu atat prie­te­nia poate fi mai stransa. In pre­zen­ta unei astfel de intimitati, toate cuvin­tele si ideile capata alt sens. Terapeu­tul trebuie sa isi reveleze umanitatea.

In centru este relatia

–  Irvin Yalom scoate in evidenta, pentru toti cei care se pregatesc sa devina terapeuti, ca relatia interumana este cruciala. Cum? Prin propria transparenta.

–  Multi dintre psihologi invata ca trebuie sa fie reci si neutri, ca nu trebuie sa dezvaluie ceea ce ei insisi simt legat de pacientul din fata lor. Prietenii pot sa o faca, dar prietenii nu sunt terapeuti. Dar intr-o relatie stransa, cu cat cineva isi dezvaluie mai mult din sine, cu atat e mai simplu si pentru celalalt sa se deschida.

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top