Voi scandal cu orice pret, sau criza de 30 de ani – Maria Manolescu, confesiune

Conflictul e sufletul teatrului, literaturii si evolutiei. Fara conflict nimeni n-ar evolua (desi aici ii am in vedere mai ales pe cei capabili de conflict interior).

Maria Manolescu, scriitoare

Fara conflict ne-am plictisi de moarte la teatru. Fara vesnicul conflict cu lumea nu s-ar mai naste scriitori si tot asa. Cu toate astea, in viata reala fug cat pot eu de mult de conflict. Sunt capabila de cele mai mari lasitati si compromisuri, ca nu cumva sa supar pe cineva. Si cu toate astea, reusesc destul de des sa supar oamenii. Mai mult, reusesc sa supar oameni care nu ma cunosc si carora nu le-am facut nimic. Si asta doar folosind uneori anumite cuvinte (putine, dar urate) in lucrurile pe care le scriu.

N-o sa-ncep cu Henry Miller, pentru ca de data asta am avut o revelatie personala: toti suntem la un moment dat de o parte sau alta intr-un coflict, dar sunt aproape sigura (si asta e revelatia) ca in orice conflict cronic exista momentul acela de gratie in care esti cel mai aproape sa empatizezi cu ambii poli. Un moment in care rezolutia conflictului tine in cea mai mare masura de liberul tau arbitru, si nu de echilibrul de forte. Intr-un astfel de moment ma aflu eu acum – sunt in prag de 30 de ani si m-am surprins in ultimul an spunand lucruri de genul „noua generatie este mai… decat eram noi' sau „pustii din ziua de azi sunt atat de…'. M-am speriat. Si in acelasi timp mi-am dat seama ca atata timp cat inca sunt constienta si inca ma sperii de mine, nu e totul pierdut. Ma aflu inca in momentul de gratie in care mai pot empatiza cu „pustii din ziua de azi' dar incep, in acelasi timp, sa-i inteleg si pe „dinozauri'.

Asa s-a nascut Ca picaturile de sange pe linoleumul din lift. Din incercarea de a empatiza cu un tanar teribilist si angoasat, revoltat pe tara si lumea in care traieste, dar si cu mama lui insuficient de educata, incapabila sa-l inteleaga mai mult decat o face gura lumii. Nu stiu daca mi-a iesit sau daca va voi convinge. Dar simt ca eu una am evoluat din conflictul asta. Nu pentru ca am iesit invingatoare sau invinsa, ci pentru ca am trait la maxim momentul de gratie, de granita, in care am fost foarte aproape sa inteleg ambele tabere fara sa le judec. Am scris aceasta carte cu speranta ca atunci cand va mai trece timpul pentru mine, in oricare din sensuri, cartea asta imi va reaminti de momentul de echilibru si toleranta maxima. Ceea ce va doresc si dumneavoastra, in toate conflictele inevitabile de pe scena vietii.

Cat despre vesnicul scandal legat de limbajul vulgar si „imaginea Romaniei in lume', va las cu un spoiler – judecata la care ajunge Maria Hristescu, adevarata scriitoare a romanului, vanzatoare de flori, vaduva, obeza si facuta de rusine de propriul fiu: „Si atunci m-am gandit ca injuraturile sunt ca picaturile de sange de pe linoleumul din lift. M-am gandit ca uneori ele inseamna moarte si uneori ele inseamna un pic de sange curs din nas si alteori ele inseamna numai bulion.' Restul e conflict.

Ca picaturile de singe pe linoleumul din lift, Maria Manolescu, Editura Cartea Romaneasca, fragment

de citit:

Ca picaturile de singe pe linoleumul din lift
de Maria Manolescu

Editura Cartea Romaneasca

Citeste aici un fragment din carte.

Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
Voi scandal cu orice pret, sau criza de 30 de ani - Maria Manolescu, confesiune
Voi scandal cu orice pret, sau criza de 30 de ani – Maria Manolescu, confesiune

Conflictul e sufletul teatrului, literaturii si evolutiei. Fara conflict nimeni n-ar evolua (desi aici ii am in vedere mai ales pe cei capabili de conflict interior). Fara conflict ne-am plictisi de moarte la teatru. Fara vesnicul conflict cu lumea nu s-ar mai naste scriitori si tot asa. Cu toate astea, in viata reala fug cat pot eu de mult de conflict. Sunt capabila de cele mai mari lasitati si compromisuri, ca nu cumva sa supar pe cineva. Si cu toate astea, reusesc destul de des sa supar oamenii.

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste