Opera, opera, opera…

Anul acesta avem parte de o luna august cu multe voci celebre. Toata lumea e in vacanta, dar, cu toate acestea, marile case de discuri nu ezita sa lanseze titluri noi, iar intamplarea (sau nu) face ca in luna august sa apara titluri dintre cele mai interesante cu muzica de opera.

 

Rolando Villazon si Mozart

Cei care au o minima legatura cu teatrul liric si cunosc cele mai importante nume vehiculate in aceasta piata, il stiu prea bine pe Rolando Villazon, mexicanul de 41 ani, stabilit din 2007 in Franta. O voce minunata de tenor liric, o aparitie scenica plina de patos, inteligenta si carisma, chiar daca nu o mare frumusete masculina: acesta este Rolando Villazon.

A cantat deja pe marile scene ale lumii, de la Opera Metropolitan din New York la Covent Garden din Londra, dar nu ezita sa povesteasca cum a devenit cantaret de opera: un prieten al unui vecin l-a auzit odata cantand in baie; si cum prietenul era un bariton, i-a recomandat calduros sa studieze muzica pentru ca vocea lui Villazon este uimitoare. Iar Villazon s-a indragostit apoi, imediat, de opera.

Anul trecut in noiembrie, Villazon a lansat un CD dedicat lui Verdi, aniversatul anului 2013; pe un alt album apare in distributia operei „Don Giovanni' de Mozart. In 2 august 2013, Villazon lanseaza al doilea CD din seria Mozart ce cuprinde 7 opere inregistrate in compania dirijorului Yannick Nezet Seguin. Iar opera aleasa este o spumoasa opera comica – „Cosi fan tutte', „Asa fac toate' in traducere, povestea de dragoste cu peripetii a doua cupluri de indragostiti.

Albumul „Cosi fan tutte' va fi difuzat la Radio Romania Muzical in 31 august, de la ora 19, in cadrul emisiunii „Seara de opera' si este inclus si in campania „Voteaza discul de muzica clasica al anului 2013' derulata pe site-ul www.romania-muzical.ro.

 

Anna Netrebko si Verdi

Verdi este si preferinta repertoriala a sopranei cu care Rolando Villazon facea cuplu pe scena (nu si in viata): rusoaica Anna Netrebko, una dintre marile cantarete ale inceputului de secol XXI, cu milioane de discuri vandute si fani care se aboneaza cu luni inainte la spectacolele sau aparitiile ei discografice.

Anna Netrebko are un tip de voce mai rar intalnit, o culoare mai intunecata a vocii, insa o intindere ampla, ceea ce-i permite sa abordeze roluri dintre cele mai diferite, cu foarte mare succes. Dupa 5 ani in care rusoaica nu a mai publicat niciun disc nou de recital, iata ca in 2013 ea va lansa, in 9 august, un album integral Verdi, un omagiu adus compozitorului italian aniversat la bicentenar.

Insa nu sunt arii dintre cele mai cunoscute – si este de apreciat ca Anna Netrebko pune in fata publicului larg si altceva decat super-slagare precum ariile din „Traviata', de exemplu. „Giovanna dArc', „Trubadurul', „Vecerniile siciliene', „Macbeth' si „Don Carlo' sunt operele preferate de Anna Netrebko, si inca de pe acum, discul se anunta a fi un mare succes, cum au fost de altfel toate discurile anterioare ale sopranei.

Radio Romania Muzical difuzeaza noul album Verdi al Annei Netrebko in 12 august, de la ora 20, iar emisiunea va fi postata pe site-ul proiectului „Voteaza discul de muzica clasica al anului 2013' de la www.romania-muzical.ro.

 

Cecilia Bartoli si Steffani

Casa Decca tocmai a anuntat ca in 2 septembrie 2013 va lansa la nivel international un nou CD al altui mega-star al teatrului liric: mezzosoprana italiana Cecilia Bartoli. Albumul este o continuare a discului „Mission' aparut in septembrie 2012, cu recorduri absolute de vanzari, in primul rand prin repertoriu: discul cuprinde exclusiv lucrari ale aceluiasi Agostino Steffani, preotul-spion din secolul al XVII-lea. Este vorba despre un opus vocal-simfonic, „Stabat mater', si inca alte 6 lucrari religioase, toate interpretate in premiera mondiala.

Pentru ca, asa cum se stie, Cecilia Bartoli este extraordinara nu numai prin vocea ei unica, cu timbru de mezzosoprana, dar cu intindere de soprana si de o agilitate iesita din comun, dar si prin inteligenta si curiozitatea ei: pasiunea cantaretei italiene este tocmai sa descopere noul in repertorii vechi, pe care se asternuse demult praful. Si astfel scoate la lumina bijuterii neasteptate.

Inca un disc care merita sa figureze in colectia personala a oricarei persoane respectabile intelectual.

Albumele prezentate mai sus vor fi disponibile si in Romania, in magazinele de specialitate, pe www.getmusic.ro, sau, pentru fisiere audio, pe www.itunes.com.

 

Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
Opera, opera, opera…
Opera, opera, opera…

De o luna august cu multe voci celebre avem parte anul acesta. Toata lumea e in vacanta, dar, cu toate acestea, marile case de discuri nu ezita sa lanseze titluri noi, iar intamplarea (sau nu) face ca in luna august sa apara titluri dintre cele mai interesante cu muzica de opera.

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste