Now Reading
Pasi spre lumina de Helga Rohra

Pasi spre lumina de Helga Rohra

Revista Psychologies

Pe data de 28 februarie, la Institutul National de Statistica a avut loc lansarea cartii Pasi spre lumina de Helga Rohra, in prezenta autoarei.

Cartea Pasi spre lumina a fost tradusa in limba romana la Editura Spandugino, in cadrul Colectiei Medicale, al carei scop este tocmai acela de a aduce in atentia publicului probleme medicale contemporane, atat prin lucrari inovatoare ale unor medici si cercetatori de renume, cat si prin lucrari ale pacientilor, acoperind astfel ambele fatete ale realitatii medicale.

Aceasta lucrare este un real exemplu de tarie, relatand istoria unui caz de la primele simptome, pana la diagnostic si evolutia actuala. In acest mod, cartea devenine o lectura utila atat pentru pacienti, care s-ar putea chiar identifica cu autoarea in anumite etape ale parcursului sau, cat si pentru medici, carora cartea le expune si « partea cealalta a baricadei » de la odiseea stabilirii diagnosticului pana la relatarea impactul acestuia asupra pacientului.

O lectura captivanta din multe puncte de vedere, ea aduce in discutie numeroase probleme sociale, fiind, pe de-o parte, un semnal de alarma cu privire la nevoile reale ale lumii in care traim si, pe de alta parte, o incontestabila dovada ca motivatia poate, intr-adevar sa mute muntii, uneori, si sa batatoreasca primii pasi spre lumina.

“Pasi spre lumina” spune povestea unei femei puternice, independente, care gaseste forta de a-si transforma nenorocirea intr-un real manifest pentru cresterea vizibilitatii publice acestei afectiuni. Ea militeaza pentru integrarea sociala a persoanelor cu dementa si pentru schimbarea imaginii stereotipe a acestor pacienti.

Dementa reprezinta una dintre cele mai mari probleme actuale de sanatate publica, afectand un procent ingrijorator – in continua crestere – din populatia globului. In acest context, atitudinea fata de pacientii cu dementa, mergand de la diagnostic, pana la includerea sociala, devine o problema de importanta mondiala, care trebuie gestionata cat mai judicios cu putinta. Apare din ce in ce mai mult nevoia unor organisme oficiale care sa le ofere acestor pacienti sansa de a-si continua o viata activa, studiile demonstrand clar ca acesta este unul dintre cei mai importanti de incetinire a simptomatologiei.

Helga Rohra s-a nascut la 19 martie 1953, in Romania, la Sibiu, cu numele de Helga Anneliese Schuller. A urmat studiile la Cluj, iar in anul 1972 a emigrat, impreuna cu familia, in Germania. A urmat apoi Institutul de limbi straine si traduceri, unde a studiat engleza, franceza si italiana. Si-a inceput cariera ca profesoara la o scoala din Wadkraiburg, orasul natal al parintilor sai, facand in paralel si traduceri pentru firme. Odata intoarsa la München a inceput sa lucreze ca traducator independent. A fost in acelasi timp interpret, traducator si profesoara. In calitate de traducator s-a axat pe medicina si cercetare medicala.

In 2009 a fost diagnosticata cu dementa cu corpi Lewy si de atunci lupta pentru drepturile pacientilor cu dementa. Din octombrie 2012, Helga Rohra este presedintele persoanelor cu dementa din Europa si membra a Comitetul European de Alzheimer. In aceasta calitate, a tinut numeroase prezentari, a asistat la intrunirile Parlamentului European, de la Bruxelles, precum si la numeroase congrese de specialitate, toate acestea suferind de o forma de dementa : dementa cu corpi Lewy. Acest diagnostic, in ciuda duritatii sale, nu a impiedicat-o sa-si continue o viata implinita si sa devina un model de forta si perseverenta pentru alti pacienti. Militand pentru drepturile pacientilor cu dementa, Helga Rohra si-a creat un nume in domeniu, devenind cunoscuta la nivel international.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top