Now Reading
Peste 14.000 de spectatori la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest

Peste 14.000 de spectatori la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest

Revista Psychologies

Mii de spectatori au umplut salile Studio, Patria si Elvira Popescu, la cel mai asteptat eveniment cinematografic al toamnei: Les Films de Cannes à Bucarest. Intre 24 si 30 octombrie, peste 14.000 de spectatori au luat parte la proiectii si dezbateri, un numar record pentru istoria de doar cinci editii a festivalului

Sali arhipline, proiectii de seara cu casa inchisa, Q&A-uri cu invitati speciali, workshop-uri si o gala de inchidere inedita, pentru oameni si caini, au marcat editia de anul acesta

La cererea publicului, in luna noiembrie, va fi programat un weekend cu proiectii suplimentare ale unor filme din festival. Detaliile vor fi anuntate in curand pe www.filmedefestival.ro

Spectatorii au avut ocazia sa vizioneze, in premiera, circa 30 de titluri aduse in premiera de la editia din primavara a Festivalului de la Cannes. Printre ele, peliculele distinse cu marile premii: Winter Sleep (Palme d’Or), Leviathan (Premiul pentru scenariu), Foxcatcher (Premiul de regie), Adieu au langage (Premiul Juriului), Le Meraviglie (Marele Premiu), Maps to the Stars (Premiul pentru interpretare feminina – Julianne Moore), Mr. Turner (Premiul pentru interpretare masculina – Timothy Spall), White God (Premiul Un Certain Regard), The Tribe (Marele Premiu Semaine de la Critique), Les Combattants (Marele Premiu Quinzaine des Réalisateurs).

Les Films de Cannes à Bucarest s-a deschis oficial cu premiera dramei de razboi The Search, in prezenta actritei Bérénice Bejo si a regizorului Michel Hazanavicius, premiat cu Oscar pentru The Artist, si s-a incheiat pe 30 octombrie, la Cinema Patria, cu un eveniment inedit – o proiectie pentru oameni si caini.

Spectatorii au putut urmari premiera peliculei White God/ Orasul cainilor (r. Kornel Mundruczo), in compania cainilor lor, vedetele serii la panoul festivalului. Regizorul Kornel Mundruczo a stat de vorba cu publicul la final, prin Skype.

Alaturi de Bérénice Bejo si Michel Hazanavicius, s-au intalnit cu publicul bucurestean si actrita Jacqueline Bisset, protagonista in controversatul Welcome to New York, regizorul si producatorul Radu Mihaileanu si cineastul ucrainean Sergei Loznitsa, autorul documentarului Maidan.

Unul dintre cei mai importanti regizori francezi, Bertrand Tavernier, caruia festivalul i-a dedicat o retrospectiva, a sustinut un masterclass pentru studentii la film si s-a intalnit cu o parte din echipa romaneasca a dramei de razboi Capitaine Conan, filmata aici in 1995.

Unul dintre cei mai influenti agenti de vanzari din Europa, Vincent Maraval (Wild Bunch, Franta), a vorbit despre distributia de film, alaturi de Cristian Mungiu.

Un workshop despre distributia productiilor europene i-a adus la Bucuresti si pe Jakub Duszynski, co-presedinte al Europa Distribution si Gábor Böszörményi – fondator si managing director al Mozinet (Ungaria).

Totodata, 20 de studenti de la Film Factory, scoala de film al lui Bela Tarr din Sarajevo, au participat la evenimentele celei de-a cincea editii. Proiectiile au fost introduse de tinerii critici de film ai revistei „Film Menu”.

 

Editia a cincea a Les Films de Cannes à Bucarest a fost organizata de Asociatia Cinemascop, in parteneriat cu Institutul Francez din Bucuresti si cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, al Ministerului Culturii, Primariei Sectorului 1 si al Institutului Cultural Roman. Festivalul a beneficiat de sprijinul distribuitorilor Independenta Film, Asociatia Macondo, Transilvania Film, Parada Film, Digital Cube, InterCom Film, Clorofilm si Voodoo Films, Filminute; NexT a prezentat selectia de scurtmetraje Semaine de la Critique.

Festivalul a fost prezentat de Orange Romania, partener de traditie al evenimentului.

Masina oficiala a festivalului: BMW

 

Detalii: www.filmedefestival.ro

Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest

[email protected]

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top