Radu Paraschivescu: Am vocatie de cusurgiu

Radu Paraschivescu, scriitor
„Nesimtirea este un virus redutabil”, spune Radu Paraschivescu.

Psychologies: Ce v-a determinat sa inregistrati un audio book ?
Radu Paraschivescu:
Nutresc de ani buni convingerea ca fiecare cititor are glasul lui launtric, care nu trebuie contrazis, inlocuit sau provocat. Ei bine, audiobookul „Ghidul nesimtitului' (aparut la Editura Humanitas) a fost primul pas spre clatinarea acestei convingeri.

In opinia dvs. care sunt factorii responsabili pentru lipsa de bun simt si sensibilitate?
Nesimtitul nu e doar marlan, neam prost sau mojic. Nesimtirea inseamna deopotriva indiferenta si atrofierea grava a simtului masurii. Nesimtitul e un om in care s-a stricat ceva si care nu accepta sa se lase depanat.

Am intalnit oameni care privesc buna-cuviinta ca pe un lucru vetust si prisoselnic.

Daca ar exista o „scala a nesimtirii unde credeti ca s-ar situa romanii?
Nu judec Romania cu maxima asprime la acest capitol. Destule lucruri dintre cele descrise in „Ghid' se petrec si prin alte locuri, asa ca n-am devenit campioni mondiali! Insa lucrul cu adevarat alarmant este ca in alte tari nesimtirea a ramas la nivelul exceptiei, pe cand la noi tinde sa devina regula.

Cum va mentineti atat de proaspat simtul observatiei intr-o lume bombardata de clisee?
Daca as vrea sa fiu rautacios cu mine insumi, as spune ca am vo­catie de cusurgiu. Dar m-as autocritica nemeritat. Nu pot sa fac abstractie de ceea ce se intampla in jur. Am un palmares respectabil de calator cu trenul si stau mereu cu urechile ciulite si ochii in patru.

Radu Paraschivescu, audio book, Alma, numele pasiunii Radu Paraschivescu, audio book, Eric Emmanuel Schmitt Milarepa

Povestea lui Milarepa
Noul filozof al mis­terului, cum a fost supranumit, Eric Emmanuel Schmitt este o figura cu­nos­­cuta si apre­cia­ta pentru scriitura ce imbina cu far­mec umorul si con­cep­­tele metafizice. Rezultatul este savuros. A aparut pe piata primul audio book Milarepa. Este povestea marelui yoghin tibetan al carui spirit locu­ies­te visele parizia­nu­lui Simon.

In tradu­ce­rea Ilenei Can­tu­niari si lectura acestei mari voci care a fost Florian Pittis, intre­barile tulburatoare despre dragoste si su­fe­rin­ta, iluminare si lasitate deschid pers­pective noi asupra experien­telor lumii. Ur­mea­za sa apara „Oscar si Tanti Roz' si „Domnul Ibrahim si florile din Coran'. Cateva povesti superbe despre intelepciune.

Alma, numele pasiunii
Dupa orele de birou, in marile aglomerari sau la nesfarsitele stopuri te poti relaxa cu o muzica ambientala in stilul chill out flamenco, o imbinare perfecta de sunete moderne si ritmuri pure spaniole. Media Pro Music aduce in Romania colectia de albume Alma Chill Out, trei volume cu dublu CD. 360 de minute de evadare intr-o lume a pasiunii..

Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
Radu Paraschivescu: Am vocatie de cusurgiu
Radu Paraschivescu: Am vocatie de cusurgiu

„Nesimtirea este un virus redutabil”, spune Radu Paraschivescu.

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste