Razvan Suma, solistul unei lucrari aventuroase si romantice, la Sala Radio

Vineri, 26 februarie (19.00), Orchestra Nationala Radio, cu participarea unuia dintre cei mai cunoscuti muzicieni romani ai momentului – violoncelistul RAZVAN SUMA – va invita la o seara sub semnul romantismului, conceputa in jurul poemului dramatic MANFRED, scris de Lordul Byron.

O drama metafizica', asa cum Byron insusi o denumea, poemul spune povestea unui nobil macinat de un adanc sentiment de vina din cauza mortii iubitei sale, erou care invoca lumea spiritelor pentru a-si cere iertare.

Povestea cu inedite elemente supranaturale i-a inspirat pe doi dintre marii compozitori romantici – Schumann si Ceaikovski – ale caror frumoase partituri le veti asculta la Sala Radio: uvertura partiturii compuse de Schumann pe baza poemului lui Byron si Simfonia Manfred de Ceaikovski.

Solist al Orchestrelor si Corurilor Radio, apreciat in turnee nationale, dar si in numeroase concerte sustinute in strainatate, violoncelistul Razvan Suma va interpreta de aceasta data Concertul in la minor pentru violoncel, semnat de Schumann. Evenimenul se va derula sub bagheta unuia dintre marii dirijori romani, care se bucura de o mare apreciere internationala: NICOLAE MOLDOVEANU.

Pe langa activitatea concertistica din Romania, RAZVAN SUMA interpreteaza frecvent impreuna cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alaturi de care a concertat in sali ca Auditorio Nacional de Madrid', „Teatro Colon' din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, „Kursall' din San Sebastian sau „Casa da Musica' din Porto.

In august 2014, Razvan Suma a fost invitat pentru a doua oara la Festivalul Murten Classics (Elvetia). In noiembrie a sustinut un amplu turneu de succes in Argentina, iar pe 1 decembrie 2014 a concertat la Lisabona, la invitatia Institutului Cultural Roman. Pe 9 aprilie 2015, Razvan Suma a fost aplaudat din nou la Lisabona, in Marea Catedrala Patriarhala a orasului, intr-un concert sustinut cu ocazia inaugurarii noului sediu al Institutului Cultural Roman.

Sub titlul Va place BACH?', in 2012 Razvan Suma a sutinut primul sau turneu national solo, evenimentul reprezentand o premiera absoluta in Romania in domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist roman, intr-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach.

Ca o continuare fireasca a acestei frumoase initiative, intre 8-29 octombrie 2013, Razvan Suma a propus melomanilor din 13 orase turneul national „Va place BRAHMS?', sustinut alaturi de pianistul spaniol Josu Okiñena. In toamna anului 2014 si in iunie 2015 a prezentat alaturi de Analia Selis si de chitaristul si compozitorul argentinian Julio Santillan turneul national „Va place tango?'.

Violonist, corepetitor, organist si nu in ultimul de rand dirijor, NICOLAE MOLDOVEANU este unul dintre muzicienii romani care si-a construit un frumos parcurs in lumea artistica internationala. Pregatirea sa muzicala l-a purtat in apreciate institutii de invatamant superior europene, de la Conservatorul din Leipzig (unde a studiat orga) la cursurile Conservatorului din Zürich (unde s-a dedicat artei dirijorale) si apoi la Basel si Berna si in cele din urma la Academia Regala de Muzica din Londra.

Printre ansamblurile importante pe care le-a dirijat se numara: Filarmonica Regala din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Concert, BBC Philharmonic, Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra de Camera din Stockholm, Manchester Camerata, Orchestra Nationala din Johannesburg, Orchestra Filarmonicii Regale, Orchestra de Camera din Scotia, Orchestra Simfonica din Islanda, Orchestra Simfonica Radio din Praga, Orchestra Filarmonicii din Varsovia, Orchestra Simfonica din Birmingham, Melbourne Symphony, Orchestra Filarmonicii George Enescu. Printre ansamblurile de care il leaga o colaborare deosebita se afla English Sinfonia si London Mozart Players, iar pana in anul 2012 Nicolae Moldoveanu a fost si dirijor al orchestrei Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca.

 

 

Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio. 

Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.  

Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
Razvan Suma, solistul unei lucrari aventuroase si romantice, la Sala Radio
Razvan Suma, solistul unei lucrari aventuroase si romantice, la Sala Radio

Vineri, 26 februarie (19.00), Orchestra Nationala Radio, cu participarea unuia dintre cei mai cunoscuti muzicieni romani ai momentului – violoncelistul RAZVAN SUMA – va invita la o seara sub semnul romantismului, conceputa in jurul poemului dramatic MANFRED, scris de Lordul Byron.

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste