Sectiunile celei de-a sasea editii One World Romania

Anul acesta, festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania are sase sectiuni principale: Ura dauneaza grav sanatatii, Diz/Abilitati, Cine pe cine manipuleaza?!, Dreptul si strambul, Revoutie zi de zi si Romanul adolescentei.

In plus, este prezentata retrospectiva cineastului danez Jon Bang Carlsen si sunt organizate workshopuri, dezbateri si alte evenimente conexe.

Ura dauneaza grav sanatatii este sectiunea principala a editiei de anul acesta, intr-un moment in care cantitatea de ura exprimata in jurul nostru e din ce in ce mai mare. Pana sa rabufneasca, radacinile urii cresc incet, sub diverse forme, in Grecia, Cehia sau Norvegia. The Act of Killing, filmul-far al acestei sectiuni, spune povestea unor asasini care au invins si au creat o lume dupa chipul si asemanarea lor, in sudul Asiei.

Sectiunea intitulata Diz/Abilitati cuprinde sase filme puternice despre oameni cu diferite dizabilitati.'Nu va mai holbati. Si nu-i mai aratati cu degetul' spune regizorul filmului The Punk Syndrome, care urmareste patru muzicieni din Finlanda care sufera de sindromul Down si retard mental. Totusi, asta nu inseamna ca nu pot sa cante bine si sa aiba umor.

Cine pe cine manipuleaza?! prezinta o serie de filme despre mass-media si propaganda. In centrul lor sunt tot felul de manipulatori din fata sau din spatele camerelor – un monarh, un grup de interese economice, mogulii media si chiar un regizor de film. In The Sheik and I, lui Caveh Zahedi i se comanda un film pentru Bienala de arta din Sharjah. Artistul il ia in deradere chiar pe cel care il plateste sa lucreze. Unde incepe libertatea de expresie si cand ar trebui ea temperata?

Filmele sectiunii Dreptul si strambul sunt „procese audiovizuale' ale unor sisteme de justitie dintre cele patru colturi ale lumii: Mexic, Germania, Israel si Statele Unite ale Americii. Pe langa filmele noi, in aceasta sectiune va fi prezentat si documentarul din 1988 al lui Errol Morris, The Thin Blue Line – filmul care a reusit sa salveze un om condamnat pe nedrept, cu doar trei zile inainte de executie.

Revolutie zi de zi prezinta sapte documentare despre 'oameni care nu sunt cuminti' din Rusia, Yemen, Cuba, China sau Belarus. Protagonistii acestor filme reusesc sa gaseasca resursele si energia necesare pentru a protesta fata de regimurile politice care ii ingradesc. Sunt artisti, ca Ai WeiWei (Ai WeiWei: Never Sorry) sau Ales Puskin (Self-Portrait in Handcuffs), bloggeri (Forbidden Voices), dar si oameni obisnuiti (The Reluctant Revolutionary).

Cea de-a sasea sectiune se numeste Romanul adolescentei. Filmele acestei sectiuni descriu procesul maturizarii unor tineri francezi sau americani, dar si doua povesti ale unor adolescente romanesti – el a plecat din tara cu ultimul tren inainte de Revolutie (Anatomy of a Departure), ea a ramas si fiica ei este astazi adolescenta (After the Silence).

O parte din filmele prezentate anul acesta in festival sunt proiectate sub egida Anului European al Cetatenilor 2013.

Pana la inceputul festivalului, va invitam sa va delectati cu site-ul celei de-a sasea editii: www.oneworld.ro, unde gasiti fiecare detaliu despre programul de anul acesta.

 

Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
Sectiunile celei de-a sasea editii One World Romania

Anul acesta, festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania are sase sectiuni principale: Ura dauneaza grav sanatatii, Diz/Abilitati, Cine pe cine manipuleaza?!, Dreptul si strambul, Revoutie zi de zi si Romanul adolescentei.

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste