Serenade, arii si uverturi la Sala Radio

Orchestra Nationala Radio va invita vineri, 22 mai (19.00), la Sala Radio, la o seara dedicata serenadei!

 Gen muzical al carui nume s-a nascut din cuvantul italian „sereno' – „calm', serenada este o piesa lenta, cu caracter liric, initial dedicata unei persoane si apropiata ca factura de divertisment sau nocturna.

Serenada si-a cucerit celebritatea in Evul Mediu, ca piesa vocala, cantata seara sau noaptea de protagonist sub fereastra celei pe care dorea sa o cucereasca.

Mai tarziu, in perioada clasica si in cea romantica, genul s-a dezvoltat insa in forma exclusiv instrumentala si s-a indepartat de ideea interpretarii nocturne sau in aer liber, in onoarea iubitei.

Serenada a devenit un gen situat undeva intre suita si simfonie, cu o instrumentatie ampla, dar usoara si cu accent preponderent pe muzicalitatea romantica.

Printre compozitorii care au marcat acest gen se afla Mozart – cateva dintre celebrele sale serenade fiind Serenata notturna (Serenada nr. 6), Serenada Haffner (Serenada nr. 7) si Eine Kleine Nachtmusik (cunoscuta ca Mica Serenada) – si alti mari compozitori, ca Beethoven, Schubert, Brahms, Ceaikovski sau chiar Stravinski.

Derulata sub bagheta dirijorului de origine italiana DAVID CRESCENZI, seara de la Sala Radio va debuta cu una dintre serenadele lui MOZARTSerenada nr. 10 in si bemol major – lucrare a carei popularitate a fost sporita de includerea sa in banda sonora a filmului artistic „Amadeus' (regizat de Milos Forman), chiar in secventa primei intalniri intre Mozart si Salieri.

Evenimentul va continua cu „declaratii de dragoste' si partituri extrem de cunoscute din patru opere celebre: Rossini – Barbierul din Sevilla – uvertura operei si aria Ecco ridente in cielo, Mascagni – Cavalleria rusticana – Preludiul si Oh Lola si Mozart – Nunta lui Figaro – uvertura operei si aria Deh vieni alla finestra, din opera Don Giovanni.

Concertul de la Sala Radio se va desfasura cu participarea artistilor lirici LUCIAN CORCHIS (tenor), LIVIU INDRICAU (tenor) si IORDACHE BASALIC – (bariton), solisti ai Operei Nationale Bucuresti cu un repertoriu extrem de divers in concerte sustinute pe scena lirica bucuresteana, dar si in alte sali de spectacol din tara si strainatate.

Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro', in Magazinele Germanos si la Casa de Bilete a Salii Radio.

 

Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
Serenade, arii si uverturi la Sala Radio
Serenade, arii si uverturi la Sala Radio

Orchestra Nationala Radio va invita vineri, 22 mai (19.00), la Sala Radio, la o seara dedicata serenadei!

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste