Simone de Beauvoir: O femeie elibereaza femeile

A crezut in eliberarea proprie si in libertatea femeilor. S-a plasat in avangarda modernitatii si a deschis drumul feminismului.

„Intr-o noapte l-am somat pe Dumnezeu sa isi faca aparitia daca exista. El a continuat sa se ascunda. Astfel ca nu i-am mai vorbit niciodata.' Educata de mama ei credincioasa, crescuta la o scoala catolica pana la varsta bacalaureatului, Simone de Beauvoir nu avea mai mult de 14 ani cand s-a indepartat de Dumnezeu, cel din copilaria ei. „Eram singura. Singura. Pentru prima data, intelegeam sensul teribil al acestor cuvinte. Simone a simtit vina si durere. Era o ruptura simbolica.

Aceasta avea sa prefigureze toate rupturile ei ulterioare. Ruptura de mediul sau, de presiunea sociala si familiala: „In mediul in care am crescut eu, era destul de ciudat pentru o fata sa faca studii aprofundate: a avea o meserie echivala cu o decadere.' La 21 de ani, Simone de Beauvoir este cea mai tanara licentiata din Franta. Acum il intalneste pe Jean-Paul Sartre. „Adevarata viata' va incepe si va fi intr-adevar interesanta.

Cei doi vor calatori enorm impreuna, impartasind experiente, discutand filozofie. Simone de Beauvoir se implica activ in cauze politice delicate pentru acea perioada, precum avortul sau violenta impotriva femeilor. Era insa distanta si serioasa. „Lipsa zambetului era felul ei de a se proteja de ceilalti', povestea o prietena a scriitoarei. Profesoara iconoclasta, romanciera, memorialista adulata, feminista angajata… Cu un vesel dispret fata de conventii, Simone avea sa-si construiasca un destin pe masu­ra ei, edificand prin cartile scrise o gandire care si astazi poate fi sursa de inspiratie.

„As vrea ca fiecare fiinta sa se transforme In libertate pura


„Nu ne nastem ci devenim femei'

Provocatoare si un pic misterioasa, formula aceasta aparuta in 1949 in „Al doilea sex' este astazi preluata de peste 80 000 de site-uri si a facut inconjurul lumii. In acest eseu tradus in mai bine de 15 limbi, Simone de Beauvoir denunta conditionarile care apasa asupra femeilor inca din leagan. Daca fetele sunt mai alintate, sustine Simone de Beauvoir, este pentru ca avem fata de ele mai putine asteptari decat pentru fratii lor. Le programam sa placa, sa devina „obiecte', pentru a duce la indeplinire fara discernamant destinul lor natural, ce trece neaparat prin casatorie, „o institutie care, practic, le subordoneaza barbatului' si prin maternitate.

Civilizatia patriarhala a venerat femeia si castitatea. Recunoastem mai mult sau mai putin dreptul barbatului de a-si indeplini dorintele sexuale, in vreme ce femeia este destinata casniciei. Or, particularitatile morfologice si sexuale ale femeii nu justifica vreo inferioritate in comparatie cu barbatul. Analizand motivele milenare care acorda suprematie „nu sexului care zamisleste, ci aceluia care ucide',­ Simone de Beauvoir incita femeile sa nu se mai lase inchistate in functiunile lor de „femele ci sa traiasca precum niste fiinte constiente, libere.

„O iubire unica, mai multe iubiri pasagere'

Parteneriatul mai mult intelectual decat trupesc dintre Simone si Jean-Paul Sartre, care a durat mai bine de 50 de ani, a fost „iubirea unica'. Dar amandoi au cunoscut si iubiri mai pamantesti. Simone nu voia sa se ofileasca in siguranta unei iubiri monogame. „Ce folos sa locuim sub acelasi acoperis cand lumea este proprietatea noastra comuna?' se intreba ea. Nimic, nici macar dragostea nu trebuie sa fie o piedica in calea vietii intense, a dorintei de explorare a lumii, a dorintei de a-ti darui corpul bucuriilor si tristetilor existentei, experientelor variate, intalnirilor… asumandu-ti uneori si pretul lor.

„A deveni existentialist'

Sub influenta lui Sartre, Simone de Beauvoir va fi una din cele mai mari figuri ale filosofiei existentialiste, plasand libertatea mai presus de orice, la fel ca Sartre. Omul nu este determinat de ceva preexistent. El se defineste prin alegerile pe care le face, prin angajamentele sale, prin existenta sa. Aceasta libertate este uneori cel mai frumos cadou si cea mai mare povara. „Daca mi s-a parut atat de firesc sa devin existentialista, este pentru ca intreaga mea biografie m-a pregatit pentru asta. Deja, la 19 ani, eram convinsa ca nu depinde decat de om insusi sa dea sens propriei vieti.'

Biografie

  • Simone Lucie Ernestine de Beauvoir se naste la 9 ianuarie 1908 la Paris.
  • 1929: este cea mai tanara absolventa de filozofie la Sorbona. Anterior facuse studii de matematica si literatura
  • Tot in 1929 il intalneste pe Sartre, ala­turi de care va rama­ne pentru toata viata
  • Intre 1943 si 1981 scrie peste 20 de carti
  • Moare la Paris in 14 aprilie 1986. Este ingropata langa Sartre.

Poza de pe www.simonebeauvoir.kit.net.

Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
Simone de Beauvoir: O femeie elibereaza femeile
Simone de Beauvoir: O femeie elibereaza femeile

A crezut in eliberarea proprie si in libertatea femeilor. S-a plasat in avangarda modernitatii si a deschis drumul feminismului.

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste