South American and Scottish Mood

Ca luna iulie rimeaza cu America de Sud, e de la sine inteles, microbistii stiu de ce… Si oricum, muzica latino-americana ne inspira tuturor ideea de vacanta:  ascultati Aquarela do Brasil, emisiunea lui Berti Barbera difuzata in fiecare sambata de la ora 12.30 la Radio Romania Muzical!

 

Dar cum ar suna o muzica sud-americana postmahleriana? Aici primim un raspuns din partea unui personaj neasteptat: Gustavo Dudamel. Pentru ca pana astazi, nimeni nu ar fi presupus ca Dudamel este si compozitor – cei mai multi il cunosc pe dirijorul Gustavo Dudamel, un adevarat fenomen care la 33 ani este o vedeta globala, adulata precum un star pop-rock.

Insa din 18 iulie 2014, Dudamel devine oficial si compozitor – al unei muzici postmahleriene, dupa cum si-a descris singur coloana sonora pe care o semneaza pentru filmul „Libertador' care va aparea in cinematografele sud-americane in 24 iulie 2014, conform www.imdb.com.

Recunosc ca mi-a placut foarte mult aceasta muzica bine scrisa – o partitura simfonica de factura clasica, folosindu-se de teme traditionale sud-americane: filmul descrie viata lui Simon Bolivar, erou al luptei de independenta de la inceputul secolului al XIX-lea.

Iar interpretarea este pe masura – Orchestra Simon Bolivar din Venezuela, dirijor chiar compozitorul, Gustavo Dudamel, deci,  succes asigurat. E drept, Dudamel a avut sfatuitori dintre cei mai buni – a lucrat sub indrumarea lui John Williams, multi-premiatul compozitor, autor al deja clasicei coloane sonore din „Razboiul stelelor'.

In 21 iulie, de la ora 19.00, puteti asculta coloana sonora din'Libertador'  la Radio Romania Muzical.

 

Scottish Mood

Si Europa, mai bine zis, Marea Britanie, are fiesta ei. 2014 este anul Scotiei, tara gazda a Jocurilor Commonwealth si gazda a proiectului „Homecoming Scotland', adica inclusiv manifestari culturale.

Un asemenea prilej nu trebuia pierdut: si violonista scotiana de 26 ani Nicola Benedetti, premiata in 2012 si 2013 ca artista anului la Gala Classic Brit a fructificat ocazia.

In 7 iulie ea isi lanseaza albumul „Homecoming. A Scottish Fantasy' care include atat Fantezia scotiana de Max Bruch, cat si piese traditionale scotiene, majoritatea inregistrate alaturi de Orchestra BBC Scotia, dirijor Rory Macdonald.

Adica, 100% Scottish, daca adaugam si informatia ca doua dintre piese sunt inregistrate cu concursul cantaretei  Julie Fowlis, aceeasi care canta si pe coloana sonora a filmului de desene animate „Brave' desfasurat tot intr-un decor scotian.

Nu cred ca exista cineva care sa nu indrageasca muzica traditionala scotiana – cu atat mai mult cu este interpretata de o violonista care se declara o scotiana adevarata, desi tatal ei este italian. Nicola Benedetti, cel mai bine vandut violonist din Marea Britanie, dupa Nigel Kennedy, are muzica in sange. Si in plus e si frumoasa; deci, nu ne miram ca discurile ei se vand ca painea calda.

„Homecoming. A Scottish Fantasy' – de ascultat la Radio Romania Muzical luni, 7 iulie, de la ora 19.00; albumul este inclus si in campania „Voteaza discul de muzica clasica al anului 2014'.  

Discurile sunt disponibile in magazinele de specialitate din Romania si la www.deutschegrammophon.com sau www.itunes.com.

 

De Cristina Comandasu

Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
South American and Scottish Mood
South American and Scottish Mood

Ca luna iulie rimeaza cu America de Sud, e de la sine inteles, microbistii stiu de ce… Si oricum, muzica latino-americana ne inspira tuturor ideea de vacanta: ascultati Aquarela do Brasil, emisiunea lui Berti Barbera difuzata in fiecare sambata de la ora 12.30 la Radio Romania Muzical!

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste