The Sound of Da Vinci

Marti, 24 noiembrie 2015, ora 19:00, la Palatul Bragadiru, va putea fi auzit in premiera, sunetul unic al Violei organista.

Un instrument aproape fantastic, extrem de inedit, existenta lui fiind, in sine, un act artistic. Recuperat din schitele lui Leonardo da Vinci, instrumentul a fost salvat de la conditia de proiectie teoretica si adus la cea de realitate „consumabila'.

Concertul este sustinut in cadrul Festivalului de Muzica Veche Bucuresti 2015 (ed. a X-a) si este produs in parteneriat cu Institutul Polonez din Bucuresti.

Fiind un instrument ce combina sonoritatile instrumentelor cu claviatura si ale celor cu coarde si arcus, a fost construit in perioada 2009-2012 de catre polonezul Sławomir Zubrzycki, pianist si constructor de instrumente din Cracovia.

In anul 2009, Zubrzycki a descoperit urmele unei raritati absolute, si anume instrumentul proiectat de Leonardo da Vinci, care era aproape necunoscut si uitat.

Planurile si schitele instrumentului, impreuna cu comentariile olografe ale lui Leonardo, scrise in oglinda, se regasesc in „Codex Atlanticus', cea mai mare colectie de notite a lui Da Vinci (peste 1000 de fise), datand din perioada 1489-1492.

Instrumentul, denumit Viola Organista, nu a fost niciodata construit de Leonardo insusi. Timp de peste 500 de ani au existat mai multe incercari de a realiza copii individuale ale instrumentului, insa niciuna nu s-a bucurat de aprobarea muzicienilor contemporani.

Fascinat de trecut, Zubrzycki a construit in perioada 2009 – 2013 propria versiune, pornind de la planurile lui Leonardo da Vinci, dar inspirandu-se si din schitele altor instrumente ale perioadei 1575 – 1625.

Recitalurile in premiera cu viola organista (18 octombrie 2013 la Cracovia, in cadrul Festivalului Regal International de Pian de la Cracovia, si 21 octombrie, in cadrul Festivalului Conrad) s-au bucurat de un susces artistic impunator si de foarte multa publicitate.

Reportajul video de la primul concert al violei a fost urmarit pe YouTube de peste doua milioane de persoane. Stirile despre construirea violei organista au fost prezentate in intreaga lume de cele mai populare canale media, inclusiv BBC, TheTelegraph, France 24, Deutche Radio Kultur, Le Figaro, Corierre della sera, Japan Times , MSN, Oman Daily Observer, Hindustan Times, Taipei Times, San Francisco Classical Voice, Sydney Morning, CNN México.

Turneul european din 2014 al violei organista a cuprins recitaluri in cadrul mai multor festivaluri si emisiuni muzicale:

Festivalul Muzical Mantta, Festivalul de Muzica Veche de la Stockholm, Wratislavia Cantans, Festivalul de la Ghent, Festivalul Kotor Art, Festivalul Copernicus, Anima Musica, Concertele Almo Collegio Borromeo, emisiunea „Five O’clock” transmisa pe canalul 2 al Radioului Polonez si Zilele Muzicii Poloneze din Turcia.

 

 

Festivalul de Muzica Veche Bucuresti are loc in perioada 20 octombrie – 28 noiembrie 2015 si cuprinde un numar de 14 evenimente.

Acestea se desfasoara la Sala Radio, Palatul Bragadiru, Muzeul National Cotroceni, Muzeul Taranului Roman, Biserica Anglicana, Muzeul „Curtea Veche' si Muzeul National al Pompierilor (Foisorul de Foc), cu participarea artistilor si formatiilor din peste zece tari.

 

In program:

Marin Marais (1656-1728) – Les Voix humaines (En rondeau) din colectia Deuxième Livre de Pièces de viole

Carl Friedrich Abel (1723 – 1787) – Allegro – WKO 205 Piesa pentru viola da gamba solo – WKO 208

Adam Jarzębski (ca. 1590-1649) – Concerto Primo din colectia Canzoni e Concerti

Monsieur de Sainte-Colombe (16??-17??) – Concert XLIV à deux violes egales Tombeau Les Regrets – Quarillon – Les Pleurs – Joye des Elizées – Les Elizées

Heinrich Ignaz Franz von Biber (1644-1704) – din colectia Mysterien Sonaten – Sonata nr.1 – „The Annunciation”

Carl Philipp Emanuel Bach (1714 – 1788) – Sonata in sol major –  Wq 65/48, Hamburg 1783: Andantino – Adagio e sostenuto – Allegro

Marin Marais (1656-1728) – 32 couplets de folies (Les Folies d ‘Espagne) din colectia Deuxième Livre de Pièces de viole

Interpreteaza:  Sławomir Zubrzycki

 

Detalii

www.earlymusic.ro

www.facebook.com/Festivalul.de.Muzica.Veche.Bucuresti

https://www.facebook.com/events/788893697887102/

 

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas si benzinariile OMV.

 

 

Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
The Sound of Da Vinci
The Sound of Da Vinci

Festivalul de muzica veche – marti, 24 noiembrie 2015, ora 19:00, la Palatul Bragadiru, va putea fi auzit in premiera, sunetul unic al Violei organista.

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste