Valentin Radutiu, Julien Salemkour si Orchestra Nationala Radio deschid stagiunea la Sala Radio

Orchestra Nationala Radio isi lanseaza noua stagiune (2015-2016) la Sala Radio dupa o frumoasa participare la Festivalul International „George Enescu' – in superproductia cu Simfonia a VIII-a de Mahler si concertul de arii din Piata Festivalului.

Vineri, 9 octombrie (19.00), concertul ce inaugureaza noua stagiune a ansamblului este unul special: sub bagheta dirijorului francez Julien Salemkour, care a fost intre 2000–2012 asistentul celebrului Daniel Barenboim (la Opera de Stat din Berlin),  il veti aplauda la Bucuresti pe violoncelistul de origine romana Valentin Radutiu.

Acesta este unul dintre tinerii artisti romani premiati la numeroase competitii internationale si aplaudat in prezent pe marile scene de concert din afara tarii.

Evenimentul reprezinta o „carte de vizita' a noii stagiuni, in cadrul careia „vedetele' vor fi tineri muzicieni romani deja aplaudati in marile sali de concert europene.

Valentin Radutiu canta pe un violoncel Francesco Rugieri (Cremona – 1686) si va interpreta in concertul de la Sala Radio Variatiuni pe o tema Rococo, pentru violoncel si orchestra, lucrare semnata de Ceaikovski.

Programul serii se va deschide cu o alta lucrare ce poarta semnatura lui Ceaikovski: Voyevoda, balada simfonica. Partea a doua a serii va ofera prilejul intalnirii cu Simfonia I de Mahler.

Compozitorul a fost dedicat genului simfoniei:  a compus noua simfonii complete (ultima, cea de-a X-a fiind neincheiata) si toate acestea se afla astazi in repertoriul marilor orchestre din intreaga lume.

Premiera Simfoniei I a avut loc la Budapesta, in 1889 si lucrarea a fost publicata cu titlul „Titanul', desi Mahler nu a folosit aceasta denumire decat in versiunea initiala a partiturii.

Ca dirijor asistent al Operei de Stat din Berlin, Julien Salemkour a dirijat peste 200 de spectacole de opera si balet si concerte cu muzica simfonica.

De-a lungul timpului, a fost dirijor invitat al unor prestigioase institutii precum Metropolitan Opera – New York, Teatro alla Scala – Milano, Semperoper – Dresda, Staatskapelle – Berlin si Orchestra Simfonica Radio – Berlin.

Nascut in 1986 la München, violoncelistul Valentin Radutiu si-a incheiat studiile muzicale la Universitatea Hanns Eisler din Berlin.

In 2011, a inregistrat primul sau CD si a avut premiera unei opere compuse special pentru el de Peter Ruzicka. A castigat premii nationale si internationale, iar in 2011 a fost distins cu Premiul Muzicii al Comitetului Cultural German, unul dintre cele mai importante premii pentru tineri muzicieni din Germania. In 2012, a castigat premiul al 2-lea la Concursul International „George Enescu”.

 

Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical pe www.radiorormaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio.

Info: www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.  

Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
Valentin Radutiu, Julien Salemkour si Orchestra Nationala Radio  deschid stagiunea la Sala Radio
Valentin Radutiu, Julien Salemkour si Orchestra Nationala Radio deschid stagiunea la Sala Radio

Orchestra Nationala Radio isi lanseaza noua stagiune (2015-2016) la Sala Radio dupa o frumoasa participare la Festivalul International „George Enescu” – in superproductia cu Simfonia a VIII-a de Mahler si concertul de arii din Piata Festivalului.

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste