13 lucruri pe care oamenii puternici mental nu le fac
Faptul ca esti puternic mental nu se reflecta intotdeauna in ceea ce faci, ci mai degraba in ceea ce nu faci. Conform cercetatoarei Amy Morin, puterea mentala vizeaza trei domenii: al gandurilor, al comportamentului si al emotiilor.
Oamenii puternici mental nu irosesc timpul victimizandu-se. Ei stiu ca acest lucru este daunator pentru sine, creeaza emotii negative si distruge relatii.
Cheia situatiei date este sa observam binele din lume si sa apreciem ceea ce avem. Ideal ar fi sa se inlocuiasca compatimirea proprie cu aprecierea.
Nu renunta la putere. Oamenii renunta la puterea lor in momentul in care le lipsesc barierele fizice si emotionale. Trebuie sa continui sa crezi in tine si sa tragi linii atunci cand este necesar.
Exemplul dat de cercetatoare o vizeaza pe Oprah Winfrey, o persoana care a pornit din saracie si abuzuri sexuale si care totodata nu a renuntat la putere.
Nu ignora schimbarea. Sunt cinci pasi catre schimbare: pre-contemplare, contemplare, pregatirea, actiunea si sustinerea. Cu cat dureaza mai mult, cu atat schimbarea se va produce mai greu.
Nu se focalizeaza asupra lucrurilor pe care nu le pot controla. E un sentiment confortabil sa ai lucrurile sub control, dar crezand ca avem puterea de a tine toate situatiile sub control, poate deveni deseori un subiect problematic, provocand anxietate.
Nu se gandesc sa multumeasca pe toata lumea. Deseori ne judecam pe noi insine prin prisma a ceea ce cred ceilalti despre noi, ceea ce reprezinta opusul puterii mentale.
Morin evidentiaza patru elemente de luat in calcul pe tema acestui subiect: este o pierdere de timp; oamenii care incearca sa multumeasca pe toata lumea sunt usor de manipulat; este in regula ca ceilalti sa se simta nervosi sau dezamagiti si nu poti multumi pe toata lumea.
Nu le este teama sa ia riscuri calculate. Oamenilor le este deseori teama sa riste, fie din punct de vedere financiar, fizic, emotional, social sau relationat afacerilor.
Lucrul acesta se intampla deoarece se cunoaste foarte putin despre controlul riscurilor si prin urmare creste senzatia de teama. Pentru a analiza mai bine un risc, pune-ti urmatoarele intrebari:
Care sunt costurile posibile?
Care sunt beneficiile posibile?
Cum ma va ajuta lucrul acesta sa imi ating scopul?
Care sunt alternativele?
Cum ar arata situatia in care idealul s-ar intampla?
Care este cel mai rau lucru care s-ar putea intampla si cum as putea preveni lucrul acesta?
Cat de rau ar fi daca scenariul cel mai negativ ar deveni realitate?
In ce masura decizia aceasta va conta in urmatorii cinci ani?
Nu traiesc in trecut. Trecutul e trecut si nu exista nicio posibilitate de a schimba cele intamplate. Reflectand la lectiile invatate, luand in considerare faptele in comparatie cu emotiile si vazand situatia dintr-un punct de vedere nou poate fi folositor, spun cercetatorii.
Nu fac aceleasi greseli la nesfarsit. Atunci cand reflectezi asupra celor intamplate, te ajuti sa nu repeti aceleasi greseli.
E important sa analizezi ce nu a mers, ce ai fi putut face mai bine si cum ar trebui sa fie lucrurile facute diferit in viitor.
Oameni puternici din punct de vedere psihic isi asuma responsabilitatea pentru greseli si isi creeaza un plan mental pentru a evita comiterea acelorasi greseli.
Nu sunt invidiosi pe succesul altor oameni. Invidia este precum furia care ramane ascunsa si bine pastrata, spun cercetatorii.
A te focaliza pe succesul altcuiva nu te va ajuta pe propria traiectorie, existand si posibilitatea ca, facand acest lucru, sa iti ignori talentele si sa iti abandonezi valorile si relatiile.
Nu renunta dupa prima infrangere. Succesul nu vine imediat iar esecul este aproape intotdeauna un obstacol pe care va trebui sa il depasesti.
A te gandi ca esecul este inacceptabil sau ca inseamna ca tu nu esti suficient de bun nu reprezinta o putere mentala.
Nu se tem de timp in singuratate. A avea timp pentru sine, cu gandurile tale poate fi o experienta puternica, te poate ajuta sa iti atingi scopurile.
Mai mult, singuratatea la birou te poate ajuta in cresterea eficientei, iar timpul petrecut cu sine iti creste nivelul de empatizare, stimuleaza creativitatea si ajuta sanatatea mentala.
Nu considera ca lumea le datoreaza lor ceva. Este usor sa te infurii pe lume pentru propriile esecuri sau lipsa succesului.
Toate acestea trebuiesc castigate, iar viata nu este neaparat corecta. Este vital sa te focalizezi pe eforturile tale, sa accepti critica, sa constientizezi propriile lipsuri.
Nu asteapta rezultate imediate. Este necesar sa ai asteptari realiste si sa intelegi ca succesul nu vine peste noapte atunci cand doresti dezvoltarea intregului tau potential.
Oamenii slabi din punct de vedere mental sunt deseori nerabdatori. Vor fi greutati de intampinat pe drum, insa daca iti urmaresti progresul si vezi imaginea de ansamblu, succesul va deveni usor de atins.
Foto: 123rf.com