3 motive pentru care e bine să-ți oferi mai multă atenție

Vrei să oferi cât mai multe celor din jur, dar ce resurse ai pentru alții, dacă pentru tine nu ai deloc? Iată câteva motive pentru care ar trebui să începi să îți acorzi ție mai multă atenție.

Citește și:

Tehnici pentru a scapa de stres

Ai vrea să nu mai simți emoții negative? Află că îți sunt benefice

O minte mai limpede

Cu toții avem obiceiul de a ne lăsa mintea luată cu asalt de nenumărate gânduri. Despre ce am făcut, despre ce nu am făcut, despre cearta aceea urâtă cu o persoană dragă sau despre viitorul pe care îl anticipăm negativ.

Oboseala și stresul sunt fondul cel mai prielnic pentru anxietate. Cum am putea gândi optimist dacă în prezent nu avem resurse de energie prea multe?

Încearcă să îți oferi ție mai multă atenție. Urmărește gândurile pe care le ai, dar nu te mai judeca și aprecia prin prisma lor. Nu sunt decât gânduri.

Lasă-le să treacă și încearcă să te concentrezi pe ceea ce faci acum, în prezent, pe ceea ce depinde de tine. Iar de tine, depinde atitudinea pe care alegi să o ai. Pentru o minte mai limpede, nu te mai lăsa controlată de gânduri.

 

Odihnă mai bună

Ai tot citit despre exercițiile de respirație, dar de câte ori le-ai pus în practică? Ți se par complicate sau inutile? Până când nu încerci și repeți aceste exerciții, nu vei cunoaște efectele lor. Deseori, înainte de culcare, suntem invadați de gânduri și scenarii și nu putem adormi.

Chiar dacă dormim, avem somnul superficial, întrerupt și ne trezim mai obosiți decât înainte de a adormi. Randamentul scade, nu suntem atenți, nu avem energie, nu ne putem concentra.

Este și firesc, mintea noastră are nevoie de repaus. Măcar seara la culcare, când te întinzi în pat, acordă atenție respirației tale.

Ghideaz-o către o respirație profundă, abdominală. Lasă aerul să pătrundă și elimină-l complet de câteva ori. Fii atentă la contactul corpului tău cu patul. Permite-ți să își lași corpul greu și să accepți siguranța pe care ți-o dă poziția respectivă.

Lasă grijile să plece din mintea ta, iar dacă le observi că revin, îndepărtează-le conștient. Fii atentă la respirație și la dorința și nevoia corpului tău de a se relaxa.

 

Randament crescut

Oboseala și mitul multitasking-ului ne dau peste cap randamentul. Nu poți face mai multe lucruri deodată, oricât îți imaginezi că asta faci de multă vreme. În realitate, lucrezi fragmentat, treci de la o sarcină la alta, pentru ca apoi să revii către prima, și tot așa.

Evident, obosești mai ușor și finalizezi cu mai mare dificultate decât dacă ți-ai concentra atenția asupra unui singur lucru. Nu ar fi rău să te apuci de mișcare. Sedentarismul nu îți ajută corpul și mintea să se elibereze de stres.

Încearcă pentru început să mergi mai mult pe jos, apoi alege un sport care să îți facă plăcere.

Sunt o multitudine de opțiuni, iar gradele de dificultate variate. Nimeni nu spune să te duci la sală și să te apuci de ceva complex, dacă nu te simți în stare. Dar fă acel prim pas pentru sănătatea ta. Vei vedea că și la muncă vei avea un randament mai bun.

Chiar și relațiile cu cei din jur se vor îmbunătăți pe parcurs ce începi să fii mai atentă la tine. Cum ai putea oferi celorlalți, dacă ție nu îți oferi?

Nu este dificil și în niciun caz imposibil. Trebuie doar să înțelegi că dacă te ignori, mai devreme sau mai târziu vei avea tot tu de suferit de pe urma acestei decizii. Primul pas poate fi unul mic, este important însă să îl faci.

Se spune că cel mai mare dar pe care ți-l poți face ție, este puțin din atenția ta.

Foto: shutterstock.com

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Cum îți influențează toleranța calitatea vieții
Cum îți influențează toleranța calitatea vieții

Toleranța îți poate îmbunătăți calitatea vieții ea contribuind la relații mai bune cu cei din jur, dar și cu propria persoană. Atunci când suntem mai binevoitori și îngăduitori cu noi înșine, avem o mai mare disponibilitate și către cei din jur.

Citeste
De ce este important să ascultam opinii diferite de ale noastre
De ce este important să ascultam opinii diferite de ale noastre

Nu intrăm deseori în contact cu opinii diferite, întrucât prietenii și apropiații ni-i alegem pe principiul similarităților. La muncă, sau într-un mediu în care nu alegem noi oamenii din jur, putem să ne confruntăm cu alte idei sau preferințe, cu care, deseori intrăm în conflict. De ce este important să rămânem deschiși acestora? Iată câteva sugestii.

Citeste
5 stereotipuri despre fericire și cât sunt de adevărate
5 stereotipuri despre fericire și cât sunt de adevărate

Când vorbim despre fericire, fiecare dintre noi are anumite repere. Dar de unde vin aceste repere și cât ni se potrivesc? Ținând cont cât de diferiți suntem unii de alții, oare fericirea poate avea aceeași definiție pentru toți?

Citeste
3 motive pentru care e bine să-ți oferi mai multă atenție
3 motive pentru care e bine să-ți oferi mai multă atenție

Vrei să oferi cât mai multe celor din jur, dar ce resurse ai pentru alții, dacă pentru tine nu ai deloc? Iată câteva motive pentru care ar trebui să începi să îți acorzi ție mai multă atenție.

Citeste
Ce beneficii ne oferă culoarea albastră
Ce beneficii ne oferă culoarea albastră

Mergi în vacanță la mare sau poate într-un weekend? E perfect, pentru că este momentul potrivit să faci puțină terapie în natură bucurându-te de beneficiile pe care ni le oferă culoarea albastră.

Citeste
Ce măști purtăm cel mai des
Ce măști purtăm cel mai des

Fiecare rol aduce cu sine o mască pe care o purtăm. Dacă reușim în rolul respectiv să fim cât mai autentici, atunci masca este croită pe calapodul nostru. Când aceasta acoperă lipsuri sau se naște din neîncredere ori din dorința de a fi percepuți într-un anume fel, ne este, în primul rând nouă, nocivă. Iată cele mai frecvent întâlnite astfel de măști.

Citeste