3 strategii pentru o doza mai mare de optimism si implinire
Deseori, tindem sa ne concentram pe aspectele negative ale vietii si nu ne mai simtim deloc impliniti. Iata cativa pasi cu ajutorul carora poti aprecia mai mult lucrurile bune si vei privi tot ce ti se intampla cu mai mult optimism.
Stabileste ceea ce iti doresti
Nu, aici nu vorbim despre bunuri materiale, realizari profesionale sau personale. Acestea pot veni in timp, uneori sub alte forme decat cele din mintea noastra, iar alteori, se pot lasa asteptate.
Si pentru ca nu le putem controla, pentru ca deseori nu depinde exclusiv de noi implinirea lor, facem loc nemultumirilor, tristetii si sentimentelor coplesitor negative.
O perspectiva pozitiva si optimista este ceea ce ai nevoie pentru a aprecia altfel lucrurile pe care deja le ai. Poti incepe cu pasi mici. Iar primul pas este sa stabilesti care este starea pe care o cauti. Cum iti doresti sa te simti? Ce te ajuta ca sa te simti astfel?
Deseori plasam motivele de bucurie inafara noastra. Este si firesc pe de-o parte sa primim stimulii exteriori cu apreciere, deschidere si bucurie, in special cand raspund nevoilor, asteptarilor si dorintelor noastre.
Uneori insa, nici acestia nu ne provoaca bucurie si alegem sa ramanem posaci indiferent ce s-ar intampla. Astfel, ne spunem singuri ca ceea ce se intampla nu este suficient sau „destul de…” sau chiar ceea ce ne doream.
Starea de implinire depinde de dispozitia noastra sufleteasca de a o crea. Iar experientele pozitive depind si de aprecierea ta. De ce nu ar trebui sa conteze gesturile mici si lucrurile simple? In proportie de 90%, viata noastra este alcatuita din ele si nu din evenimente majore, nu din reusite rasunatoare.
Stabileste in primul rand sentimentul pe care il cauti, apoi incearca sa il generezi singur. Descopera-l si gaseste resursele pentru a apela la el de fiecare data cand ai nevoie de un imbold pozitiv.
Vezi imaginea de ansamblu
Deseori o atitudine defetista in fata intamplarilor vietii ne blocheaza initiativa si actiunea. In loc sa gasim resurse in fiecare situatie pentru a merge mai departe, pentru a ne reajusta planurile si obiectivele, capitulam si dam vina pe viata, oameni sau karma. Si totusi, daca am incerca sa vedem totul precum piesele unui puzzle?
Poate ca treci prin momente de nemultumire la actualul loc de munca si ai decis sa il schimbi. Cand vei face acest lucru, nu te uita in urma ca la o greseala pe care ai facut-o alegandu-l.
Gandeste-te la ce lucruri bune s-au intamplat cat timp lucrai acolo? Poate ai invatat ceva nou? Ti-ai facut o noua relatie profesionala? Te-ai ales cu un prieten nou? Gaseste ceva pozitiv in fiecare experienta.
Renunta la a mai vedea doar latura negativa si fa eforturi sa iti reprogramezi mintea si gandurile cu care te-ai obisnuit. Toate aceste experiente sunt piese dintr-o imagine mai ampla, cea a intregii tale vieti.
Invata sa te controlezi
Nu ne referim la constrangeri si cenzura. Dar, daca tot le poti face pe acestea, de ce nu te-ai dirija si in directia unor experiente pozitive? Toate schimbarile necesita efort, exercitiu, perseverenta.
La fel se va intampla si atunci cand te hotarasti sa iti schimbi perceptiile, sa iesi din tiparele prafuite care te fac cinic, sarcastic si… deprimat. Daca pana acum ti-ai creat un echilibru invatand sa te lasi coplesit de emotiile negative si, totodata, sa le ascunzi de tine si ceilalti, afla ca este doar o rutina, nu un echilibru.
Este un modus operandi care depinde de tine sa fie schimbat. Da, cu efort, neplaceri, recaderi in familiar, esecuri si… treptat, reusite.
Exista o stransa legatura intre minte, corp si emotii. Mintea este cea care dirijeaza ceea ce transmiti celorlalte doua, motiv pentru care nu degeaba citesti pe toate gardurile sa gandesti pozitiv.
Si poti face asta, cand inveti sa iti ajustezi planurile, obiectivele, asteptarile si in special perceptiile, precum si strategiile, astfel incat sa fie in armonie. Cum ti-ar placea sa iti traiesti viata? Ce te retine?
Daca vrei sa traiesti mai des sentimentul de implinire, invata sa iti permiti sa faci acest lucru, in primul rand. Stii cat de mult voiai sa ai masina ta? Nu este ultimul model la care visezi de parca existenta ta depinde de o caroserie? Si totusi, de ce nu te bucuri ca poti conduce? Ca ai o masina?
Uneori, cand ne facem planuri legate de ceea ce ne dorim, tindem sa intram in detalii. Iar in imaginatia noastra, lucrurile se vor intampla intotdeauna mult mai bine decat in realitate.
Alteori, o incrancenare pe detalii ne va orbi intr-atat, incat atunci cand vom obtine ceea ce ne-am dorit, vom fi nemultumiti ca nu este in intregime cum ne-am stabilit noi mental.
Invata sa te concentrezi pe ceea ce primesti, pe lucrurile bune si pozitive, si astfel iti vei dezvolta sentimentul de implinire, iar pe viitor, il vei simti cu mai multa usurinta si va deveni firesc.
Foto: shutterstock.com