3 tipuri de solitudine

Singuratatea are multiple cauze si poate fi pasagera sau, deja, un stil de viata. Fiind o realitate tot mai frecvent intalnita, iata trei tipuri de solitudine.

 

Single prin definitie

In mod curios, multe persoane care sunt single prin definitie, se regasesc in relatii, au parteneri, casnicii, familii, si chiar le fac sa functioneze.

Totodata, in umbra, exista in permanenta sentimentul ca isi rateaza sansa de a fi autentice. Le lipseste ceva, pot fi dezorientate sau, deseori, se simt precum niste impostori in propriile vieti.

Pentru ca nu au luat in calcul varianta de a ramane single. Pentru cei care aleg aceasta optiune, viata devine semnificativa odata cu asumarea deciziei.

Sunt persoane care isi pretuiesc activitatea si timpul personal, care sunt satisfacute de ceea ce fac si ceea ce isi ofera singure, care isi gasesc rostul pe un drum personal, ales independent de altii.

O astfel de persoana nu va fi dependenta de un insotitor, indiferent de programul pe care il are. Nu inseamna ca nu este sociabila sau ca nu are prieteni. Dar le apreciaza prezenta, la fel de mult cum apreciaza timpul petrecut cu sine.

Oamenii care sunt de felul lor solitari nu doar aleg o astfel de viata ci le este singura optiune naturala si fireasca.

 

Single optional

Chiar daca nu esti genul de persoana care isi imagineaza ca va trai singura intreaga viata, poti avea perioade indelungate pe care ti le dedici.

Fie ca este vorba despre un trecut relational pe care incerci sa il depasesti sau pur si simplu nevoia de a te focusa pe alte aspecte ale vietii, poate fi o decizie inteleapta.

De prea multe ori fugim de ideea singuratatii, incarcandu-ne mintea cu intrebari si ganduri negative despre noi insene. Ne pierdem astfel in relatii epuizante, fara rost, fara substanta sau chiar nocive.

Singuratatea poate fi o ocazie de a descoperi in mod real ce iti doresti cu adevarat. Spre exemplu, chiar daca spunem ca ne dam seama ce ne dorim de la un partener atunci cand suntem in relatie, in realitate, stim mai bine ceea ce vrem atunci cand petrecem timp cu noi insene.

Atunci avem suficienta claritate asupra propriilor dorinte, nefiind manipulate situational de prezenta unui partener. In relatie, tindem sa ne focusam mai mult pe a o face sa functioneze decat pe ceea ce vrem.

In afara ei, putem sa ne echilibram fie pentru a alege mai intelept data viitoare, fie pentru a realiza ca lipsa unui cuplu nu este catastrofala.

 

Single statistic

Statistic vorbind, devine o raritate sa fii casatorit sau in cuplu, decat single. Numarul persoanelor singure creste, indiferent de motivatia acestora: dezamagiri, alegeri personale, stil propriu, varsta, etc.

In timp ce pentru o persoana tanara singuratatea poate fi o alegere, pentru persoanele mai in varsta, divortate sau vaduve, poate fi singura alegere.

In egala masura familiile destramate, in care exista copii, partenerul ramas tutore al acestora (in majoritatea cazurilor, mama) are sanse mai mici sa isi gaseasca un nou partener. Prin prezenta copiilor intervin mai multi factori de luat in calcul dincolo de compatibilitate si afinitati comune.

De asemenea, lipsa timpului acordat vietii personale datorita joburilor solicitante sau interesului pentru cariera, stabileste un numar mai mare de persoane singure, de ambele sexe.

Site-urile de socializare devin o alternativa dar, de multe ori, acestea nu reusesc sa genereze relatii satisfacatoare, pe termen lung.

Totodata, persoane care descopera confortul pe care il poate oferi singuratatea, renunta mai greu la acesta. Fie amana casnicia, fie nici nu o iau in calcul. Mai mult, societatea, in lumina noilor cifre, devine din ce in ce mai permisiva cu aceasta realitate.

 

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
3 tipuri de solitudine
3 tipuri de solitudine

Singuratatea are multiple cauze si poate fi pasagera sau, deja, un stil de viata. Fiind o realitate tot mai frecvent intalnita, iata trei tipuri de solitudine.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste