Now Reading
3 tipuri de solitudine

3 tipuri de solitudine

Singuratatea are multiple cauze si poate fi pasagera sau, deja, un stil de viata. Fiind o realitate tot mai frecvent intalnita, iata trei tipuri de solitudine.

 

Single prin definitie

In mod curios, multe persoane care sunt single prin definitie, se regasesc in relatii, au parteneri, casnicii, familii, si chiar le fac sa functioneze.

Totodata, in umbra, exista in permanenta sentimentul ca isi rateaza sansa de a fi autentice. Le lipseste ceva, pot fi dezorientate sau, deseori, se simt precum niste impostori in propriile vieti.

Pentru ca nu au luat in calcul varianta de a ramane single. Pentru cei care aleg aceasta optiune, viata devine semnificativa odata cu asumarea deciziei.

Sunt persoane care isi pretuiesc activitatea si timpul personal, care sunt satisfacute de ceea ce fac si ceea ce isi ofera singure, care isi gasesc rostul pe un drum personal, ales independent de altii.

O astfel de persoana nu va fi dependenta de un insotitor, indiferent de programul pe care il are. Nu inseamna ca nu este sociabila sau ca nu are prieteni. Dar le apreciaza prezenta, la fel de mult cum apreciaza timpul petrecut cu sine.

Oamenii care sunt de felul lor solitari nu doar aleg o astfel de viata ci le este singura optiune naturala si fireasca.

 

Single optional

Chiar daca nu esti genul de persoana care isi imagineaza ca va trai singura intreaga viata, poti avea perioade indelungate pe care ti le dedici.

Fie ca este vorba despre un trecut relational pe care incerci sa il depasesti sau pur si simplu nevoia de a te focusa pe alte aspecte ale vietii, poate fi o decizie inteleapta.

De prea multe ori fugim de ideea singuratatii, incarcandu-ne mintea cu intrebari si ganduri negative despre noi insene. Ne pierdem astfel in relatii epuizante, fara rost, fara substanta sau chiar nocive.

Singuratatea poate fi o ocazie de a descoperi in mod real ce iti doresti cu adevarat. Spre exemplu, chiar daca spunem ca ne dam seama ce ne dorim de la un partener atunci cand suntem in relatie, in realitate, stim mai bine ceea ce vrem atunci cand petrecem timp cu noi insene.

Atunci avem suficienta claritate asupra propriilor dorinte, nefiind manipulate situational de prezenta unui partener. In relatie, tindem sa ne focusam mai mult pe a o face sa functioneze decat pe ceea ce vrem.

In afara ei, putem sa ne echilibram fie pentru a alege mai intelept data viitoare, fie pentru a realiza ca lipsa unui cuplu nu este catastrofala.

 

Single statistic

Statistic vorbind, devine o raritate sa fii casatorit sau in cuplu, decat single. Numarul persoanelor singure creste, indiferent de motivatia acestora: dezamagiri, alegeri personale, stil propriu, varsta, etc.

In timp ce pentru o persoana tanara singuratatea poate fi o alegere, pentru persoanele mai in varsta, divortate sau vaduve, poate fi singura alegere.

In egala masura familiile destramate, in care exista copii, partenerul ramas tutore al acestora (in majoritatea cazurilor, mama) are sanse mai mici sa isi gaseasca un nou partener. Prin prezenta copiilor intervin mai multi factori de luat in calcul dincolo de compatibilitate si afinitati comune.

De asemenea, lipsa timpului acordat vietii personale datorita joburilor solicitante sau interesului pentru cariera, stabileste un numar mai mare de persoane singure, de ambele sexe.

Site-urile de socializare devin o alternativa dar, de multe ori, acestea nu reusesc sa genereze relatii satisfacatoare, pe termen lung.

Totodata, persoane care descopera confortul pe care il poate oferi singuratatea, renunta mai greu la acesta. Fie amana casnicia, fie nici nu o iau in calcul. Mai mult, societatea, in lumina noilor cifre, devine din ce in ce mai permisiva cu aceasta realitate.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top