4 greșeli pe care să le eviți pentru a fi mai independentă financiar

Deseori noi, femeile, facem anumite greșeli și constatăm că nu ne descurcăm financiar. Iată câteva sfaturi pentru a deveni mai independentă.

Citește și:

Cum provoci o schimbare de comportament

Ce spune despre tine felul în care cheltui banii

Neglijarea economiilor

Deseori femeile sunt cele care supraveghează atent toate cheltuielile. Avem liste de cumpărături, socotim banii cheltuiți de fiecare dată când facem piața sau… când mergem la shopping.

Mai mult, ne place un partener care este la fel de responsabil și atent financiar. Pentru că este un semn de maturitate și de echilibru să știi să îți bugetezi cheltuielile lunare.

Ceea ce pierdem însă din vedere este bugetul pentru economii sau pentru cheltuieli neprevăzute. În acest sens, un prim pas ar fi ca la fiecare salariu, 10% să depunem în contul de economii, abia ulterior să ne bugetăm datoriile și cheltuielile lunare.

Suma pentru economii poate fi o sumă fixă pe care să o considerăm o datorie foarte importantă pentru a nu fi tentate să renunțăm la acest obicei.

Este adevărat, bugetul va scădea, dar acest lucru ne va determina să fim mai atente cu anumite cheltuieli și să ne încadrăm în suma pe care o avem disponibilă.

În felul acesta nu vom mai rămâne fără bani de la un salariu la altul și vom învăța să cheltuim mai responsabil, dar și să fim mai prevăzătoare, economisind.

 

Lucruri ieftine, investiții proaste

Nu toate lucrurile ieftine au și o calitate proastă, dar, din păcate, deseori cam așa stă situația. Avem iluzia că nu am cheltuit foarte mulți bani și că am fost responsabile cumpărând un pulover ieftin, dar după prima spălare, va arăta, foarte probabil, bun de aruncat.

Lucrurile ieftine nu sunt rezistente și au nevoie de reparații, dacă nu să fie înlocuite cu totul. Iar pe termen lung, astfel de investiții rezultă în cheltuieli mai mari.

O vorbă spune „sunt prea sărac să mă îmbrac ieftin' și pe de-o parte are dreptate. Poate nu vei avea pe cât de multe articole ți-ai dori, dar vei avea articole de calitate, pe care le poți utiliza mult timp.

În loc să cumperi lucruri ieftine, învață să strângi bani și să ai răbdare să îți cumperi ceea ce dorești. Așteaptă reducerile și nu investi niciodată într-un articol pe care în două-trei luni îl poți achiziționa la jumătate de preț.

Totodată, dacă bugetul este prea mic și nu poți urma aceasta linie, gândește-te și ce resurse ai avea pentru a câștiga mai mulți bani.

 

Dependența financiară

Un cont comun de economii, bani primiți de la partener penru cheltuielile zilnice și toate proprietățile importante pe numele lui. Sună cunoscut acest scenariu?

Este scenariul dependenței financiare, în care ne ia valul și vedem acțiunile imediate de „aici și acum' și pierdem din vedere imaginea de ansamblu.

Fiecare avem planuri și fiecare trebuie să devenim mai responsabili în privința propriei vieți și a cheltuielilor. Astfel, este momentul să devii mai fermă în privința propriilor cheltuieli și să începi să economisești.

Investește în bunuri cu valoare pe termen lung și nu accepta să ai un viitor nesigur.

Iubitul tău actual poate investește în propria casă, lucru demn de admirat, dar tu ce planuri ai pentru viitor? Nu îți pierde niciodată din vedere propriile obiective pe termen lung și învață în primul rând tu să ai grijă de tine.

 

Limita sacrificiilor

În mod uimitor, cercetările demonstrează că femeile singure au o situație financiară mai bună comparativ cu cele căsătorite, în condițiile unor venituri similare. Acest lucru se datorează faptului că femeile singure știu să economisească și să investească în propria persoană.

Deseori, femeile căsătorite își investesc banii în cei apropiați sau în nevoile casei, fie că vorbim despre redecorare, aprovizionare sau datoriile acesteia.

Interesant este că situația nu e valabilă și în cazul bărbaților. Singuri sau căsătoriți, aceștia întotdeauna au un buget de economii pentru cheltuielile personale. Am putea învăța de la ei.

Foto: shutterstock.com

 

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
4 greșeli pe care să le eviți pentru a fi mai independentă financiar
4 greșeli pe care să le eviți pentru a fi mai independentă financiar

Deseori noi, femeile, facem anumite greșeli și constatăm că nu ne descurcăm financiar. Iată câteva sfaturi pentru a deveni mai independentă.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste