4 motive pentru care banii ne provoaca anxietate
In timp ce unii au o relatie relaxata cu finantele, reusind sa ramana echilibrati si sa se incadreze in buget, altii resimt doar anxietate. Iata patru motive din cauza carora ne gestionam prost banii.
Lipsa educatiei financiare
Din nefericire, in scoli nu ni se face o educatie financiara deopotriva cu matematica si biologia. Ar trebui schimbat acest lucru, tinand cont ca lipsa cunostintelor temeinice de geometrie nu cauzeaza atata stres precum zapacirea finantelor proprii.
Putini dintre noi au norocul sa fie educati de catre parinti in privinta banilor si a managementului lor. Majoritatea suntem lasati la voia intamplarii, pentru a ne descurca de unii singuri.
Din pacate, din mers, reusim sa invatam foarte putine, iar in principiu nici nu stim cum sa adresam intrebarile pentru a ne lamuri.
Cati dintre noi au cerut sfaturi experte despre buget, pensii, managementul riscurilor, planificarea cheltuielilor, taxe si impozite?
Propriul ego
Prea putini dintre noi au curajul sa recunoasca ca nu stiu si nu se pricep, in special cand vine vorba despre bani. Din pacate, la acest capitol sunt mai sensibil barbatii care manifesta o atitudine tip „ma descurc eu/gasesc o cale” atunci cand nu au nici cea mai vaga idee.
Majoritatea traim din comparatii. Ne masuram succesul comparandu-ne cu prietenii, vecinii, colegii sau rudele. Iar indicatorii de succes, de regula, sunt: cine are cea mai mare casa, cea mai scumpa masina si cea mai exotica destinatie de vacanta?
In felul acesta, propriul ego ne determina sa cheltuim in exces si nechibzuit pe lucruri de care nu avem nevoie, dar care, arata lumii cat de bine ne merge.
Este deja celebra concluzia ca am ajuns sa „cheltuim bani pe care nu ii avem pe lucruri care nu ne trebuiesc, pentru a creea impresii care nu conteaza”.
Evitarea discutiilor legate de bani
Daca nu intelegem ceva, de regula, incercam sa evitam lucrul respectiv. Discutiile legate de bani de cele mai multe ori trezesc sentimente de nemultumire, confuzie sau chiar amintiri neplacute.
Daca am crescut intr-o familie in care problema banilor era mereu subiect de neintelegeri, se poate ca simpla lor mentionare sa iti provoace o stare, aproape fizica, de rau.
Reactionam astfel pentru ca suntem afectati de acest trecut de care nu ne putem detasa.
Aroganta financiara
Este o alta interpretare a evitarii discutiilor legate de bani. Aceasta nu este legata de o experienta neplacuta ci de o gandire superficiala de tip „am timp sa ma ocup de asta”.
Este ca si cum ai crede in destin si nu ti-ai mai bate capul sa faci nimic cu viata ta pentru ca lucrurile se vor intampla oricum. La fel de nesanatos ar fi si sa nu te preocupi sa iti asiguri viitorul, pentru ca oricum, stii sigur, ca vei mosteni pe cineva.
Lipsa de preocupare pentru aceste aspecte ale vietii este cea mai mare iresponsabilitate. Un plan financiar pe termen lung, in primul rand, este o dovada de responsabilitate si de gandire in perspectiva.
Foto: 123rf.com