4 motive sa-ti asculti intuitia

 

Cu siguranta macar o data ti-ai urmat intuitia si te-ai bucurat ca ai facut-o. Iata de unde vine si de ce ne este atat de utila.

 

 

 

Intuitia este adesea definita ca o voce interioara sau al saselea simt, dar nu are o explicatie logica, exacta, rationala, ci vine de undeva din interior. Pentru ca nu poate fi explicata, are nevoie de asocieri si a fost asimilata altor notiuni: instinct, adevar, misticism, inteles.

 

 

Studii despre intuitie

Cuvantul propriu-zis vine din latinescul intueri si inseamna a privi asupra a ceva, a contempla. Descartes, cel care spunea despre gandire ca ne defineste ca fiinte, considera intuitia drept o cunoastere cu care ne nastem, pre-existenta conditiei noastre.

Misterul provine din faptul ca este greu masurabila, intangibila, o perceptie a inconstientului', cum o incadreaza C. Jung.

Intuitia este perceptie, deci pentru dezvoltarea ei e nevoie sa vezi' in interiorul tau si sa redai celorlalti ceea ce vezi. Intuitia pare a fi puntea dintre empatia si telepatie, imboldul ce trimite catre decizia de actiune.

Daniel Kahneman, castigator al Premiului Nobel in 2002, spune despre intuitie ca e o gandire rapida, bazata pe asocieri, adesea automata, in opozitie cu gandirea rationala care presupune efort, coerenta, control, constiinta, deliberare si este un proces care consuma timp.

Cercetatorii germani C. Remmers si J. Michalak au corelat intuitia cu depresia, iar concluziile studiului lor arata ca in terapia depresiei se poate lua in considerare ascultarea vocii interioare' a pacientului. Aceasta evidentiaza ce nu merge bine in viata individului si contribuie la luarea de decizii, aparitia unor schimbari.

 

Asculta-ti instinctul

  1. Creeaza-ti asteptari pozitive bazate pe o situatie in care intuitia ta a functionat! Credinta ca ai luat o decizie corecta te va indrepta catre scenariul asteptat si vei dezvolta actiunile in acest scop!
  1. In vremurile in care timpul este o resursa epuizabila rapid, este necesar ca deciziile sa fie luate repede, pe baza gandirii intuitive.
  1. Alternativele sunt importante daca sunt necesare. Daca solutia e data de intuitie, adica pe informatii inmagazinate si experimentate, ar putea fi cea mai buna varianta.
  1. Din psihologia sociala, de grup, stim ca intuitia functioneaza, avem intuitia din intelepciunea colectiva experimentata. Nu inventezi roata! Foloseste-ti intuitia!

 

Limite posibile

Pentru ca orice concept are granite, intuitia da si erori. Specialistii spun ca acestea apar tocmai datorita limitarii experientelor noastre. Dar intuitia poate fi dezvoltata prin accesul la noi experiente! Asa ca pentru o mai buna intuitie, ramai deschisa la nou si experimenteaza!

 

 

De Monica Dima, psihoterapeut, hipnoza clinica, relaxare si terapie ericksoniana, psihodrama, e-mail: monica.dima@yahoo.com

 

 

Citeste si:

Tehnici pentru a lua decizii mai bune

Strategii pentru a-ti descoperi si educa noi abilitati

 

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
4 motive sa-ti asculti intuitia
4 motive sa-ti asculti intuitia

Cu siguranta macar o data ti-ai urmat intuitia, si te-ai bucurat ca ai facut-o. Iata de unde vine si de ce ne este atat de utila.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste