Now Reading
4 motive sa-ti asculti intuitia

4 motive sa-ti asculti intuitia

Revista Psychologies

 

Cu siguranta macar o data ti-ai urmat intuitia si te-ai bucurat ca ai facut-o. Iata de unde vine si de ce ne este atat de utila.

 

 

 

Intuitia este adesea definita ca o voce interioara sau al saselea simt, dar nu are o explicatie logica, exacta, rationala, ci vine de undeva din interior. Pentru ca nu poate fi explicata, are nevoie de asocieri si a fost asimilata altor notiuni: instinct, adevar, misticism, inteles.

 

 

Studii despre intuitie

Cuvantul propriu-zis vine din latinescul intueri si inseamna a privi asupra a ceva, a contempla. Descartes, cel care spunea despre gandire ca ne defineste ca fiinte, considera intuitia drept o cunoastere cu care ne nastem, pre-existenta conditiei noastre.

Misterul provine din faptul ca este greu masurabila, intangibila, o “perceptie a inconstientului”, cum o incadreaza C. Jung.

Intuitia este perceptie, deci pentru dezvoltarea ei e nevoie sa “vezi” in interiorul tau si sa redai celorlalti ceea ce vezi. Intuitia pare a fi puntea dintre empatia si telepatie, imboldul ce trimite catre decizia de actiune.

Daniel Kahneman, castigator al Premiului Nobel in 2002, spune despre intuitie ca e o gandire rapida, bazata pe asocieri, adesea automata, in opozitie cu gandirea rationala care presupune efort, coerenta, control, constiinta, deliberare si este un proces care consuma timp.

Cercetatorii germani C. Remmers si J. Michalak au corelat intuitia cu depresia, iar concluziile studiului lor arata ca in terapia depresiei se poate lua in considerare ascultarea “vocii interioare” a pacientului. Aceasta evidentiaza ce nu merge bine in viata individului si contribuie la luarea de decizii, aparitia unor schimbari.

 

Asculta-ti instinctul

  1. Creeaza-ti asteptari pozitive bazate pe o situatie in care intuitia ta a functionat! Credinta ca ai luat o decizie corecta te va indrepta catre scenariul asteptat si vei dezvolta actiunile in acest scop!
  1. In vremurile in care timpul este o resursa epuizabila rapid, este necesar ca deciziile sa fie luate repede, pe baza gandirii intuitive.
  1. Alternativele sunt importante daca sunt necesare. Daca solutia e data de intuitie, adica pe informatii inmagazinate si experimentate, ar putea fi cea mai buna varianta.
  1. Din psihologia sociala, de grup, stim ca intuitia functioneaza, avem intuitia din intelepciunea colectiva experimentata. Nu inventezi roata! Foloseste-ti intuitia!

 

Limite posibile

Pentru ca orice concept are granite, intuitia da si erori. Specialistii spun ca acestea apar tocmai datorita limitarii experientelor noastre. Dar intuitia poate fi dezvoltata prin accesul la noi experiente! Asa ca pentru o mai buna intuitie, ramai deschisa la nou si experimenteaza!

 

 

De Monica Dima, psihoterapeut, hipnoza clinica, relaxare si terapie ericksoniana, psihodrama, e-mail: [email protected]

 

 

Citeste si:

Tehnici pentru a lua decizii mai bune

Strategii pentru a-ti descoperi si educa noi abilitati

 

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top