4 semne ale unui leadership toxic

Seful tau tipa si se comporta urat? Iata si alte semne ale unui leadership toxic.

 

Rolul unui lider

Frecventa cu care auzim despre lideri toxici si efectele negative ale acestora asupra echipelor si companiilor in care lucreaza tinde sa creasca constant in ultimii ani.

Fie ca aflam intamplari ale rudelor sau prietenilor, fie ca noi insine ne-am aflat in situatia de a interactiona cu lideri pe care i-am putea cataloga ca fiind toxici, la nivel social exista o crescanda si benefica constienzare a acestui fenomen si a consecintelor sale.

Adeseori, cuvantul lider' se foloseste in acelasi sens cu cel de manager', iar asta deoarece  in multe situatii cele doua roluri se suprapun.

Fata de manager – care ia decizii logice, opereaza cu bugete si planuri de afaceri – liderul este cel responsabil de cresterea si cimentarea unei echipe, de motivarea si inspirarea unui scop comun in activitatile zilnice la locul de munca.

 

Lipsa de interes

Lipsa de interes a liderului fata de oamenii sai este una dintre cele mai toxice trasaturi ale liderului, iar in unele cazuri se coreleaza cu o inteligenta emotionala sub medie.

Desi la suprafata poate fi volubil si comunicativ, la nivel profund, persoanei respective ii poate lipsi capacitatea de a incuraja, de a creste si a dezvolta oamenii din echipa si de a ii motiva inspre un scop comun.

In mod particular, ii va foarte greu sa comunice, sa valideze si sa aprecieze succesele individuale si ale echipei. Nu va acorda incredere si va face oamenii care lucreaza sub autoritatea sa se simta folositi si hartuiti.

La nivel extrem, el poate incuraja mobbing-ul in cadrul echipelor, prin exemplul personal si lipsa de implicare pozitiva.

 

Lipsa de profesionalism

Daca una spune si alta face, nu este o surpriza ca va exista un esec in leadership.

In plus, daca foloseste un limbaj nepoliticos, hartuirea, amenintarile sau daca isi intrerupe frecvent interlocutorul, efectul poate fi unul foarte demotivant.

Un leader eficient are disciplina si respect fata de subordonatii sai – la care se raporteaza cu bun simt si demnitate.

Evident sunt sanse mari sa isi imbunatateasca astfel in mod semnificativ relatiile din echipa.

 

Nu reprezinta un model

Incapacitatea de a inspira echipa este toxica prin faptul ca liderul nu poate sa inteleaga ceea ce experimenteaza oamenii sai la locul de munca.

Este orb la ceea ce ii  motiveaza si la ceea de ii demotiveaza pe ceilalti, iar asta poate veni din faptul ca este total focusat pe propriile sale nevoi si insecuritati sau doar pe task-uri si targete.

Nefiind constient de propriile valori si de nevoile sale, nu poate sa ii invete si sa ii ghideze si pe altii in dezvoltarea lor profesionala.

 

Un laudaros neimplicat

Neasumarea responsabilitatii si adunarea intregului credit pentru succes, pot fi cele mai revoltatoare pentru  oamenii din directa coordonare a unui lider.

Este situatia angajatului care lucreaza din greu singur la un proiect pe care il preda finalizat cu succes, sperand poate chiar la o lauda a sefului direct, insa se trezeste ca acesta din urma si-a asumat nu doar munca, dar si succesul proiectului.

Seful sau poate actiona in acest fel din mai multe motive, printre care acela ca se simte amenintat de performantele angajatului sau ca traieste un sentiment acut de inferioritate fata de acesta.

Asadar, liderii adevarati sunt cei interesati de oamenii pe care ii conduc spre scopul comun al echipei si companiei din care fac parte.

Ei isi motiveaza constant echipa avand  un comportament profesional si inspirandu-i acesteia rezultatele pe care si le doresc, impartind cu acestia atat succesele cat si responsablitatea esecurilor.

 

De Alex Caciuloiu, psihoterapeut si consilier psihologic autonom, HR Executive

Tel. 0723.590.365

www.psihomedeor.ro

 

Citeste si:

Ce face un manager slab

Cum sa te comporti cu un sef care profita de munca ta

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
4 semne ale unui leadership toxic
4 semne ale unui leadership toxic

Seful tau tipa si se comporta urat? Iata si alte semne ale unui leadership toxic.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste