4 semne ca o persoana este nesigura
Anumite trasaturi pot fi usor de reperat, fiind manifestate foarte clar si direct. Altele, din pacate, ne scapa datorita manifestarilor contradictorii. Iata patru semne ca o persoana este nesigura, in ciuda comportamentului ei.
Atitudinea superioara
De regula, legam superioritatea de o atitudine de invingator, de realizari si stapanire de sine, de control si incredere in propria persoana.
Totusi, anumite atribute care, in diverse comparatii (mai mult sau mai putin inspirate), ar cataloga o persoana superioara la un anumit capitol, nu au legatura cu atitudinea aroganta.
Din contra, stapanirea unui domeniu sau a unei abilitati vine insotita de siguranta, pe cand infatuarea este afisata doar de o persoana nesigura.
In preajma unei astfel de persoane, vei ajunge sa iti pui intrebari asupra propriei valori, intrucat mereu se lauda cu succesul si reusita.
Daca de obicei tu nu esti o persoana nesigura, dar in preajma unora simti acest lucru, inseamna ca isi proiecteaza nesigurantele asupra ta.
Laudarosenia
Multe persoane simt nevoia sa discute despre sine numai la superlativ: sunt adorate de sot, sunt extrem de apreciate la munca, au cei mai adorabili copii si nu le lipseste nimic niciodata.
Mai mult, reusesc in absolut tot ceea ce isi propun. Deprimant pentru noi, oamenii de rand care mai avem si esecuri si suparari si rateuri.
Incearca sa vezi acesti oameni dintr-o alta perspectiva. Aceea ca tot ceea ce spun, in primul rand are rolul de a-i convinge pe ei insisi.
Totodata, multi interlocutori, mai sinceri, vor recunoaste ca ei au anumite nefericiri, iar acest lucru domoleste nesigurantele primilor.
Nu trebuie neaparat sa te simti nesigura in preajma anumitor persoane, ca sa intelegi ca nevoia de inferioritate le alimenteaza.
Mesajul mascat
Din sfera „compatimeste-ma ca imi merge prea bine” exista mesajele prin care anumiti oameni se „vaita” de prea multe lucruri… bune.
Calatorii in strainatate in exces, datorita importantei jobului lor, nemultumire fata de un tratament SPA luxos pe care tu ti-l permiti doar daca strangi doua salarii integral si grija copiilor care fac pian, limbi straine, inot si dansuri moderne.
Este cea mai meschina forma de laudarosenie, care totusi mascheaza o neimplinire si o nesiguranta.
Este forma manipulativa a nesigurantei, prin care cineva vrea sa atraga indirect invidie. Multe statusuri de pe Facebook s-ar incadra aici.
Supracompensarea
In toate descrierile anterioare, o persoana nesigura va incerca nu doar sa compenseze o lipsa ci sa o supracompenseze.
Desigur, cu totii putem avea nesigurante, dar ne trebuie si o doza de narcisism sa ajungem sa punem in scena astfel de manifestari.
Chiar si persoanele narcisiste pot fi impartite in doua categorii: cele care au o prea mare stima de sine si cei mai nesiguri si hipersensibili.
Cu oricare dintre ei am avea de-a face, important este sa stim sa ignoram anumite afisari cu rol de supracompensare si sa le vedem exact asa cum sunt: nesigurantele lor personale, care nu spun nimic despre noi insene.
Foto:123rf.com