4 sfaturi pentru a-ti imbunatati sanatatea mentala
Sanatatea mentala se refera la modul in care te vezi, dar si abilitatea de a-ti gestiona sentimentele si de a face fata dificultatilor. Iata ce poti face pentru tine.
Vorbeste-ti pozitiv
Ceea ce tu gandesti despre tine are un impact foarte puternic asupra felului in care te simti. Daca tu ai o parere negativa, daca esti obisnuita sa dai frau liber criticului interior, atunci foarte curand si cei din jur te vor percepe astfel.
Feedback-ul lor, alaturi de impresiile tale, alcatuiesc un sablon al starii de nefericire. Experientele pe care le ai vor veni doar ca sa confirme ceea ce deja gandesti.
Sa vorbesti pozitiv cu tine inseamna sa accepti anumite greseli sau limite, fara a te bloca in ele. Poate nu ai reusit in ceea ce ti-ai propus, dar nu este un semnal sa nu mai incerci.
In loc sa te acuzi si sa generalizezi greselile „eu intotdeauna fac asa…”, poti pune lucrurile in alta perspectiva „de data aceasta nu am reusit, dar tot am invatat ceva”.
In primul rand invata sa ai incredere in tine, iar apoi sa te apreciezi pentru calitatile pe care le ai, deseori umbrite de ganduri negative.
Practica recunostinta
Studiile demonstreaza o legatura foarte puternica intre recunostinta si fericire sau starea generala de bine. Din pacate, prea des ne blocam in lucrurile care nu ies cum ne-am dori sau obiectivele pe care nu le-am atins… inca.
Uitam sa fim recunoscatori pentru alte aspecte ale vietii noastre pe care, deseori nu le apreciem corespunzator. Se spune ca nu iti apreciezi, spre exemplu, sanatatea, pana ce nu o pierzi.
Viata de familie poate traversa etape tensionate, dar sunteti impreuna si cu siguranta aveti si momente frumoase. Nu le trece cu vederea si nici nu le lasa umbrite de conflicte sau probleme.
Este eficient sa te gandesti cu recunostinta la ceea ce ai, dar pentru a vedea rezultate pozitive, ai nevoie de practica in mod constant.
Gaseste motive pentru care sa simti acest lucru, bucura-te de ceea ce ai descoperit si lasa sentimentul sa iti dea starea de bine pe care ti-o doresti.
Include miscarea in programul tau
Nu este prima data cand auzi despre rolul sportului si efectele daunatoare ale sedentarismului. Stii ca este benefic, dar este atat de dificil sa te tii de un program, in special cu toate activitatile neprevazute, timpul liber limitat si oboseala pe care o resimti…
Totul incepe cu primul pas, in special miscarea. Exercitiile fizice sunt cel mai puternic antidot impotriva anxietatii, stresului, depresiei si nefericirii in general.
Miscandu-te, eliberezi endorfinele, ajutandu-te astfel sa simti mai intens starea de bine si fericire. Dincolo de toate activitatile care iti fac placere si relaxarea cu care te recompensezi, ajuta-te si pe aceasta cale.
Vitamina D creste nivelul de serotonina din creier, iar corpul tau o produce atunci cand stai la soare.
Plimba-te prin parc pe jos sau cu bicicleta, alege sa mergi pana la munca in loc sa conduci, mergi la sala fara sa iti propui sa darami vreun record de rezistenta. Fa tot ce este necesar pentru a te simti mai bine.
Invata sa iei o pauza
Ne-am obisnuit sa lucram „la foc continuu”, sa sarim dintr-o activitate in alta, sa nu ne mai permitem nici pauza de pranz pentru ca „pierdem timp si avem atat de mult de munca”.
Timpul il pierdem cand incercam sa functionam precum masinile, sperand ca energia si randamentul nostru vor sfida legile firescului.
In momentele cand te simti foarte stresata sau obosita, invata sa iti acorzi cateva minute pentru a-ti recapata energia si a te echilibra.
Opreste-te din ceea ce faci si ia o mica distanta fata de motivul stresului tau, pana cand te simti putin mai bine. Invata sa faci exercitii de respiratie. Poti inchide ochii si inhala profund de zece ori.
Numara pana la patru cand inhalezi, tine aerul in piept cat timp numeri din nou pana la patru si expira treptat, numarand pana la patru. Efectul apare imediat.
Foto: 123rf.com