Now Reading
5 lucruri de care sa tii cont cand iti alegi psihologul

5 lucruri de care sa tii cont cand iti alegi psihologul

Revista Psychologies

Vrei sa faci terapie? Iata cateva criterii care te vor ajuta sa gasesti psihologul potrivit.

 

Te simti confortabil in prezenta psihologului

Poate unul dintre cele mai importante aspecte de care ai putea sa tii cont cand iti alegi psihologul este modul in care te simti in prezenta lui.

Psihologul nu este acolo pentru a-ti fi prieten, insa acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa te simti in largul tau in prezenta acestuia.

Daca te simti confortabil, daca simti ca poti avea incredere in totalitate, ca iti poti deschide sufletul si mintea fara temeri, ca nu ai motive sa ascunzi anumite informatii sau sa minti, acesta este un semn bun.

Numai astfel vei putea primi ajutorul de care ai nevoie si vei putea incepe sa simti o anumita usurare din punct de vedere emotionl.

Psihoterapia nu e un proces usor, tocmai de aceea alegerea unui psiholog care sa nu trezeasca in tine nevoia de a te cenzura sau de a te distanta, este un aspect foarte important.

Daca nu te simti in largul tau in prezenta specialistului, iar acest lucru te impiedica sa primesti ajutorul de care ai nevoie, ai dreptul sa gasesti altul. Nimeni nu te poate obliga sa continui sa mergi pe un drum care nu te duce spre rezultatele de care ai nevoie.

 

Te ajuta sa identifici problema

Exista cazuri in care oamenii merg la psiholog pentru ca stiu ca ceva nu este in regula, dar nu pot identifica sursa propriului disconfort.

Sunt situatii in care pot simti un gol, se pot simti pierduti sau blocati, insa nu pot identifica sursa din spatele acestor sentimente si nici ce e de facut pentru a schimba lucrurile.

Ei stiu numai ca ceva nu este in regula, dar nu stiu ce anume. Aici intervine psihologul cu o perspectiva pe care pacientul nu o poate avea.

Psihologul gaseste o modalitate prin care sa-l ajute sa descopere care este problema si cum se poate rezolva. Imediat ce se gaseste un punct de plecare catre intelegerea problemei si catre rezolvare, tratamentul va evolua in timp.

Important este ca psihologul sa ajute clientul sa gaseasca o cale prin care sa rezolve problema, iar apoi, in cadrul urmatoarelor sedinte, vor pargurge impreuna acest drum.

 

Ambii participanti stiu ce au de facut

In unele cazuri, pacientul stie ce nu este in regula, dar nu stie cum sa rezolve problema si, astfel, apeleaza la ajutorul unui psiholog.

Psihoterapia cere implicare din partea ambilor participanti, respectiv atat din partea psihologului cat si din partea celui care are nevoie de consiliere psihologica.

Trebuie sa se constate, cu ambele parti implicate, care este problema. Aceasta nu se rezuma la depresie, anxietate sau tulburari de alimentatie, ci cuprinde toate aspectele de ordin psihologic care duc la aceste comportamente.

In cadrul primelor intalniri, ambele parti trebuie sa inteleaga care este problema cat mai clar. In unele carezuri e nevoie de o singura intalnire, in altele de mai multe intalniri pentru a se ajunge la acest rezultat, in urma unui proces dinamic.

Este important ca ambii participanti sa stie despre ce este vorba. Nu se poate ca numai psihologul sa stie sau numai pacientul.

Daca poti intelege singur ce se intampla si cum poti rezolva, atunci probabil nu ai nevoie de ajutorul unui psiholog. Rolul psihoterapiei si al psihologului este sa identifice impreuna cu tine problema reala, atunci cand tu singur nu poti face acest lucru.

 

Femeie sau barbat

Sunt multi oameni pentru care, din diverse motive, sexul psihologului conteaza. Unii se simt in largul lor daca psihologul este femeie, altii prefera ca psihologul sa fie barbat.

In acesta privinta, nu exista o varianta corecta. Fiecare are dreptul sa aleaga, dar ar putea fi interesant de aflat care este explicatia psihologica pentru care unii prefera un psiholog femeie, iar altii barbat.

Pentru ca psihoterapia sa aiba succes, orice detaliu conteaza, inclusiv sexul psihologului, daca acest aspect este important pentru pacient.

 

Nu oricine iti este potrivit

Nu toti psihologii ne pot ajuta. Trebuie sa avem in vedere ca cei care sustin ca sunt specializati pe un anumit tratament, ar putea sa decida cum sa te ajute, ce fel de metoda sa foloseasca, dinainte sa te fi intalnit, sa te fi inteles sau sa fi discutat suficient.

Oamenii sunt diferiti, sentimentele lor la fel, iar ceea ce funcioneaza in cazul unora e posibil sa nu poata fi aplicat in cazul altora.

Ar trebui sa ridice semne de intrebare si cei care pretind ca sunt experti in mult prea multe forme de terapie. Nimeni nu poate fi expert in toate.

In acest caz, poate fi vorba despre un amator sau despre cineva care nu doreste altceva decat sa-si umple programul, fara a dori, de fapt, sa ajute.

Odata ce alegi sa apelezi la un psiholog pentru a te ajuta sa rezolvi anumite probleme, este important sa gasesti unul care sa te ajute cu adevarat, care sa te faca sa simti ca lucrurile se schimba in bine, iar punctele explicate mai sus te-ar putea ajuta sa faci acest lucru.

 

De Mihaela Gheorghe

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top