5 emoții toxice și cum să ne debarasăm de ele

Cu toții simțim emoții toxice și deseori acestea au un tipar pe care îl putem identifica. Iată ce putem face pentru a ne debarasa de ele.

Citește și:

5 secrete ale oamenilor fericiți

7 obiceiuri la care să renunți dacă vrei să îți îmbunătățești stima de sine

Anxietatea

Deseori această emoție este generată de sentimentele de nesiguranță sau sentimentul unor amenințări. Amplificarea ei ne dă un sentiment de descurajare, ajungând până la depresie. Alte simptome asociate sunt frica, lipsa concentrării și a încrederii, precum și insomnia.

Ce putem face?

Identifică sursa anxietății tale. Deseori avem aceiași stimuli care ne declanșează această emoție. Pentru a o gestiona mai ușor, avem la îndemână activitățile fizice recunoscute pentru ajutorul pe care ni-l oferă în eliberarea stresului și anxietății. Deci nu ar fi rău să incluzi sportul în rutina ta.

De asemenea, îți sunt utili și prietenii, mai ales dacă au o gândire pozitivă și pot pune lucrurile într-o perspectivă optimistă.

 

Angoasa constantă

O astfel de emoție se asociază cu un stare continuă de disconfort, tristețe și regret. Îți poate influența modul în care vorbești și în care îi asculți pe ceilalți, precum și procesul de luare a deciziilor, toate fiind filtrate prin această emoție. Starea de agoasă constantă te poate paraliza, afectându-i și pe cei din jurul tău.

Ce putem face?

Concentrează-te pe amintirile pozitive, respectiv succesele și reușitele tale din trecut. Acestea te pot inspira să gestionezi provocările din prezent.

Totodată, ține minte că sunt circumstanțe pe care le poți schimba, așa cum sunt și unele care nu depind de tine.

Învață să accepți faptul că nu totul depinde de tine și astfel să te concentrezi pe situațiile pe care le poți influența.

 

Nemulțumirea cronică

Nemulțumirea devine toxică atunci când este constantă. O nemulțumire trecătoare poate fi un semnal care te ajută să te perfecționezi și să devii mai bun. Dacă este o emoție cronică, vei urmări mereu atingerea unui standard de perfecțiune care nu există.

Ce putem face?

Acceptă-te așa cum ești și nu încerca să trăiești la nivelul așteptărilor celorlalți. Poate este un model educațional pe care îl porți cu tine din copilărie, iar sentimentul că doar dacă faci performanță ești valoros, este cel care îți menține această nemulțumire.

Descoperă importanța și rolul experiențelor sau gândurilor negative, din care ai ceva de învățat despre anumite situații sau despre tine. Învață din greșelile tale, apoi lasă-le în urmă și mergi mai departe.

 

Dependența toxică

O astfel de emoție te transformă într-o persoană ușor de manipulat și te determină să te desconsideri. Îți dă falsa impresie că nu poți realiza nimic și în scurt timp devii codependent, te simți nesigur și te îndoiești de abilitățile tale.

Ce putem face?

Convinge-te că planurile și obiectivele tale personale sunt cele mai importante priorități pe cvare le ai. Învață să rezolvi problemele pe cont propriu și să accepți atunci când ai un eșec.

Recunoaște-ți greșelile, dar nu rămâne blocat în ele. Uită de mesaje precum „nu pot/nu știu' și înlocuiește-le cu „voi învăța'.

 

Furia toxică

În anumite situații, o furie corect gestionată te poate ajuta să depășești anumite dificultăți. Dacă dacă uneori te ajută să rămâi în alertă și atent, alteori devine o problemă pe care nu o mai putem controla, cu izbucniri violente.

Ce putem face?

Conștientizează furie și găsește mecanisme pentru a o controla. Repetă-ți mereu că cea mai bună metodă de a controla furia este rațiunea și calmarea.

Prin urmare, evită să mai reacționezi atunci când simți această emoție copleșitoare.

Distanțează-te de sursă sau de situație până redevii stăpân pe emoțiile tale. Totodată gândește-te ce mesaj transmiți celor din jur manifestând o astfel de emoție.

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
5 emoții toxice și cum să ne debarasăm de ele
5 emoții toxice și cum să ne debarasăm de ele

Cu toții simțim emoții toxice și deseori acestea au un tipar pe care îl putem identifica. Iată ce putem face pentru a ne debarasa de ele.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste