Now Reading
5 modalitati de a-ti spori intuitia

5 modalitati de a-ti spori intuitia

Uneori ne ascultam instinctul, alteori ni se pare ca luam decizii pripite, fara sa ne documentam. Ideal ar fi sa combinam ceea ce simtim cu datele reale ale problemei. Iata 5 modalitati de a-ti spori intuitia si a te increde mai mult in ea.

 

Este intuitia demna de incredere?

V-ati intrebat vreodata ce legatura are intuitia cu inteligenta? Este intuitia o forma de inteligenta, sau doar „un proces psihic comparabil cu empatia, deoarece descoperirile ce o au la baza nu sunt demne de incredere sau stiintfice”, asa cum o defineste dictionarul de psihanaliza a lui Rycroft?

Ei bine, pana prin 2008, in lumea stiintifica, intuitia era vazuta ca ceva ce tine mai mult de zona instinctuala, neavand legatura cu activitatea constienta a ratiunii.

Pe scurt, ceva ce se petrece in fundal, care insa nu trebuie luat prea tare in seama.

Profesorul Hodgkinson si echipa sa de la Leeds University Business School au facut un studiu care schimba datele problemei.

Pe scurt, ei au demonstrat ca intuitia este, de fapt, rezultatul modului prin care creierul uman stocheaza, proceseaza si reda informatia la nivelul subconstientului, si deci un fenomen psihologic real, asupra caruia ar trebui sa ne aplecam cu mai multa atentie, pentru a-l putea exploata cat mai bine in folosul nostru.

 

Faci ce simti…

Asadar, intuitia e strans legata de informatiile pe care le-am dobandit de-a lungul timpului, dar pe care partea noastra constienta si rationala nu le poate aduce la suprafata mereu, cu punct si virgula.

Important e ca ele sunt acolo, si la momentul potrivit vor iesi la suprafata sub forma unui feeling.

Asadar, daca vrei sa devii o persoana intuitiva, sa folosesti aceasta putere latenta in beneficiul tau, ar fi cazul sa incepi chiar de astazi. Cum? Prin a da intuitiei o sansa.

Las-o sa-si spuna cuvantul cand este cazul, si analizeaza-i rezultatele. Vei fi surprins!

 

Modalitati de a-ti spori intuitia

Daca vrei ca intuitia ta sa se dezvolte, si sa te poti increde in ea, ai nevoie de exercitiu.

Daca te-ai obisnuit cu analiza in detaliu si poate deja ai dezvoltat o „scenarita cronica”, e momentul sa dai o mica pauza gandurilor tale, sa nu le mai iei in serios atat de mult, si sa actionezi dupa cum iti va spune intuitia.

Extrage esentialul si redu din abundenta informatiilor. Nu intotdeauna este util sa ai datele problemei in cele mai mici detalii, pentru ca fiecare detaliu insignifiant se poate transforma intr-un cal troian, in obstacolul principal in calea catre rezolvare.

 

Nu e totul intuitie…

Nu tot ce crezi a fi intuitie chiar e intuitie. Este usor sa confunzi, sa zicem, efectele scazute ale increderii in sine cu intuitia.

De exemplu, daca iti doresti puternic sa faci o schimbare in viata ta si ceva iti spune ca nu trebuie, ca nu e cazul, s-ar putea ca vocea pe care o asculti sa fie a adultilor care nu ti-au incurajat puterea de decizie in copilarie, si nu a intuitiei. De obicei, intuitia iti da si un fel de siguranta.

De ce exista, insa, persoane cu o intuitie mai buna, si altele cu o intuitie mai slaba? Ei bine, a avea o intuitie buna tine de calitatea informatiilor pe care le dai creierului sa le inmagazineze. Altfel spus, ce semeni, aia culegi.

Asadar, pentru ca sa te poti baza pe intuitia ta, trebuie sa fii atent la informatia careia ii dai crezare, pentru ca odata receptata, ea iti va fi servita drept unealta de lucru in momentele importante.

Si da, sa crezi tot ce se spune fara sa veifici e un mod de autosabotaj.

 

Citeste si:

4 motive sa-ti asculti intuitia

Motive sa nu ai mereu incredere in perceptiile tale

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top