5 motive pentru care sa citesti cartea in loc sa vezi filmul

Cititul e pentru multi o placere. pentru altii, o corvoada. Norocul e ca in zilele noastre regizorii se mai ocupa si cu realizarea cinematografica a unor carti deja celebre. Dar e de ajuns sa vezi filmul? Iata 5 motive pentru care sa citesti cartea in loc sa vezi filmul:

1.    Mai multe ore de placere: O carte nu o citesti in maxim doua ore si, ca orice relatie serioasa, are nevoie de timp pentru a deveni puternica. Sunt zile in care cunosti personajele, te imprietenesti cu ele si ajungi sa le iubesti, facandu-le loc in viata ta. Un film ramane intr-o sala de cinema si amintirile tale cu personajele se reduc in scurt timp la cateva scene atat de palpabile incat imaginatia ta nu iti va putea satura nevoia de mai mult.

2.    Cartea e experienta ta: Citita de tine, iti creezi o viziune personala, imbracand lumile descoperite asa cum se pricepe mai bine imaginatia. Poti sa iubesti sau sa detesti cu drept deplin, stapan pe ceea ce intelegi. Un film expune o viziune regizorala cu care nu ai decat sa te impaci.

3.    Dezvoltare: Cu siguranta orice act de cunoastere ne imbogateste personal, dar oare pe cate niveluri? Daca intr-un film dupa o carte afli subiectul, mai mult sau mai putin respectat, cartea te solicita cu totul: intelegi cu mintea, cu sufletul, privesti in perspectiva, te misti cum vrei pe axa timpului si nu esti doar plimbat, ghidat prin actiune.

4.    Responsabilitate. Intr-un interviu acordat de curand ziarului „Cotidianul”, scriitorul si regizorul Andrzej Zulawsky marturiseste „Cinema-ul este ca si cand ai purta pantaloni scurti si ai fi un cercetas sexy. Literatura inseamna pantaloni lungi si o palarie grea.” Asadar iti asumi un rol mai mare decat a fi un simplu spectator. Devii tu insuti personaj, traind in cartea aceea o multime de proiectii pe cand, in film, le iei de-a gata sau poate chiar le scapi. Depinde ce a simtit regizorul ca trebuie sa proiecteze el insusi.

5.    Inspiratie si revolutie: O fraza dintr-un film te poate inspira. O fraza dintr-o carte te poate revolutiona. Revelatia nu e un eveniment, ci un proces, iar un proces cu efecte sigure nu apare in doua ore, ci se coace la focul mocnit al inconstientului tau, zile sau poate luni in sir. O carte nu e doar creatie, e si re-creatie. Cu fiecare dintre noi. Tu ce alegi?

 

Foto: Young woman reading book.

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
5 motive pentru care sa citesti cartea in loc sa vezi filmul
5 motive pentru care sa citesti cartea in loc sa vezi filmul

Cititul e pentru multi o placere. Pentru altii, o corvoada. Norocul e ca in zilele noastre regizorii se mai ocupa si cu realizarea cinematografica a unor carti deja celebre. Dar e de ajuns sa vezi filmul? Iata 5 motive pentru care sa citesti cartea in loc sa vezi filmul.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste