5 pași importanți către iertare
Supărarea, suferințele, dezamăgirile, oricât de copleșitoare sunt, scad în intensitate atunci când învățăm să le depășim. Pentru binele nostru personal, iată 5 pași importanți către iertare.
Citește și:
Top 5 mecanisme de aparare emotionala
Cum gestioneaza stresul oamenii cu un psihic puternic
Sănătatea ta emoțională depinde în mare măsură de abilitatea de a despăși suferința provocată de resentimente. Iar uneori, lupta interioară este destul de puternică, iar iertarea pare dificil de acordat.
Astfel, drumul spre vindecare este tot mai anevoios. Dar poți lua în calcul următorii pași pe care îi poți face pentru a te ajuta.
Ai grijă de tine
Uneori, depunem eforturi pentru a realiza ceva, dar, cu toată lupta interioară, ne descurajăm când nu obținem rezultatul dorit și, deseori, ne răzbunăm pe noi înșine.
Rezistă criticului tău interior, care îți spune să te desconsideri. Atunci când acorzi iertarea, găsești în celălalt ceva valoros. Sau, cel puțin, ești dispus să îl vezi ca pe o persoană ca oricare alta, care poate face greșeli.
Același lucru trebuie să înveți să îl vezi în tine. Ceea ce ți s-a întâmplat, nu te face o persoană mai putin valoroasă sau mai puțin importantă.
Repetă-ți singură în minte „Am grijă de mine. Contez, sunt valoroasă, iar asta nu îmi poate lua nimeni.”
Privește în perspectivă
Încearcă să privești mereu dincolo de ziua de azi. Gândește-te cum vor sta lucrurile peste un an. Poate chiar peste cinci. Reacțiile tale de azi vor fi puse într-o perspectivă diferită.
Atunci când te confrunți cu o situație dificilă, fă-o cu răbdare. Numai astfel vei vedea îmbunătățiri.
Asta, desigur, nu înseamnă că o anumită relație se va îmbunătăți subit, dar vei fi capabilă să faci ajustările necesare și alegerile potrivite, astfel încât să îți fie ție mai bine. „Da, am câteva probleme, dar peste un an, situația va sta complet diferit.”
Ai răbdare cu tine
Ne este greu să acordăm iertarea, datorită suferinței interioare pe care ne-o provoacă. Evită să adâncești aceste suferințe cerând prea multe de la tine însăți sau acuzându-te că nu te ridici la nivelul propriilor așteptări.
Procesul de vindecare este unul de durată, din acest motiv, trebuie să ai răbdare cu tine. Ai avut parte de suferință deci oprește vocile interioare care te solicită să fii în scurt timp bine. Sau altfel.
Caută sprijin
Cine te va susține când ai o problemă? Încearcă să identifici o persoană apropiată dispusă să îți fie alături pe parcursul procesului de vindecare.
Ai nevoie de sprijin, de cineva care să te asculte și să te înțeleagă. Atunci când ai pe cineva alături când ești în suferință, se creează o legătură specială. Ține asta în minte atunci când cauți persoana potrivită.
Păstrează-ți curajul, speranța și o evaluare corectă a ta
Un strop de umilință este întotdeauna binevenit. Iar aceasta sună astfel „nu sunt nici mai bună și nici mai rea decât alții.”
O astfel de atitudine nu formulează solicitări și nu amenință. Permite fiecăruia să aibă spațiul lui și își găsește, la rândul ei, propriul spațiu.
Lupta pe care tu o duci pentru a ierta pe cineva, nu te face o ființă inferioară. Iar cel care te-a rănit are slăbiciuni și propriile defecte, dar nu este o persoană inferioară ție.
Sunteți doi oameni, cu greșeli, dar și calități. Combinația dintre umilință și curaj te va ajuta să eviți autocritica sau criticarea altora.
Iertarea îți va deveni prieten pe măsură ce te vei strădui să o practici. În momentele de cumpănă, îți va fi alături în procesul de vindecare. Inclusiv acest demers nu este punctul final al iertării.
Punctul final îl atingi când vei învăța să vezi latura umană a tuturor și când vei răspunde cu compasiune slăbiciunilor altora, cu respect față de persoana respectivă și asertiv totodată.
Foto: 123rf.com