5 piedici care iti saboteaza fericirea

Cautam cu indarjire fericirea, dar in anumite situatii noi suntem cei care o sabotam. Iata ce capcane ne intindem singuri.

 

Deprecierea fericirii

Sunt multi cei care nu-i dau fericirii prioritate. In astfel de cazuri, se pare ca oamenii uita de existenta ei si nu o vad inclusa in viata de zi cu zi, din diverse motive.

Daca, de exemplu, li s-ar putea indeplini trei dorinte, foarte putini vor fi cei care vor cere fericire, spun studiile. Se pare ca unii oameni pun un pret mai mare pe cariera, de exemplu, decat pe fericire.

Desigur, succesul inregistrat in cariera, de exemplu, nu este un lucru de blamat, ci din contra, ar trebui laudat. Totusi, problemele pot sa apara atunci cand fericirea incepe sa fie depreciata, sa nu i se mai vada insemnatatea, sa nu mai fie cautata.

Asadar, intreaba-te ce anume te face fericit? Gaseste cateva raspunsuri, iar apoi vezi cand ai facut ultima data lucrurile respective. Poate fi momentul sa iti reorganizezi prioritatile si sa acorzi timp si lucrurilor simple, care te incarca de energie pozitiva.

 

Comparatiile cu ceilalti

Nu este nimic gresit in a dori sa fii mai bun, dar nu pierde din vedere intotdeauna trebuie sa te compari cu tine insati, nu cu ceilalti.

Faptul ca ne dorim sa fim mai buni decat ceilalti, ca ne judecam comparandu-ne cu altii in ceea ce priveste banii, puterea, aspectul fizic sau orice altceva, nu aduce niciun beneficiu.

Indiferent daca acele comparatii ies sau nu in avantajul nostru, nu ne vor aduce fericirea. Daca observam ca suntem mai buni decat ceilalti in anumite privinte, lucrul acesta nu ar trebui decat sa ne faca sa ne simtim recunoscatori pentru ceea ce avem sau pentru lucrurile pe care le-am realizat.

Totusi, nu ar fi in regula ca fericirea noastra sa se bazeze pe lipsurile observate la ceilalti, indiferent de tipul lor.

Iar daca acea comparatie iese in dezavantajul nostru, nu inseamna ca trebuie sa fim nefericiti, ci ca ne putem motiva sa muncim mai mult pentru a obtine ceea ce ne dorim.

Fericirea noastra nu ar trebui sa depinda de ceilalti, de ceea ce detin sau de ceea ce au realizat altii, ci de noi, de cine suntem, de ceea ce facem si avem. Asa cum altii par fericiti in ochii nostri, pentru anumite lucruri, asa si noi am putea sa aratam fericiti in privirile altora.

In realitate, poate nu ii cunoastem cu adevarat pe cei cu care ne comparam. Ceea ce noi catalogam drept fericire, ar putea avea o cu totul alta insemnatate pentru ei.

 

Dorinta de a fi in centrul atentiei

Nu e nimic gresit in a fi in centrul atentiei, in special atunci cand oamenilor li se recunosc anumite merite, insa nu trebuie sa ne facem o prioritate din a dori sa fim adulati. Fericirea cu siguranta nu se poate gasi in acest comportament, sau daca apare, ea nu poate fi decat iluzorie.

In realitatea, urmarind sa fie in centrul atentiei, sa fie mereu admirati, oamenii vor incepe sa devina dependenti de ceilalti.

Vor cauta mereu parerile lor sau, ar putea incepe sa evite relatiile interumane, de teama ca aceste dorinte ale lor nu vor putea fi indeplinite.

Validarea cea mai sanatoasa ti-o poti oferi singura. Sa astepti in permanenta acest lucru de la cei din jur inseamna o nesiguranta pe care este recomandat sa o remediezi.

Asadar, invata tu in primul rand sa iti oferi aprecieri pozitive, iar fericirea va veni din echilibrul tau interior. In plus, nevoia constanta de lauda te poate face sa pari superficiala.

 

Dorinta de a detine controlul

Cand simtim ca detinem controlul, ne putem simti in siguranta, protejati, poate, de anumite aspecte neplacute, de surprize neprevazute.

Totusi, nu trebuie si nu puteam sa ii controlam pe ceilalti, numai pentru ca noi sa ne simtim in siguranta, pentru a ne simti fericiti. In acest caz, fericirea nu isi are locul.

Nu trebuie sa uitam ca fiecare om ar trebui sa aiba libertatea de a lua anumite decizii, de a spune anumite lucruri si de a face ceea ce isi doreste.

Impunandu-le sa tina cont de noi si nu de ei, pentru a ne putea simti fericiti, suntem insensibili la nevoile si dorintele lor. Fericirea noastra dar si a altora nu ar trebui sa se bazeze pe dorinta de a controla.

 

Neincrederea in ceilalti

Ca multe alte lucruri, increderea se castiga. Este evident ca nu ne puteam increde din prima clipa in cineva, pentru ca nu cunoastem persoana respectiva, insa nu este sa sanatos sa nu ne putem increde, niciodata, in nimeni.

Suntem fiinte sociale, traim in comunitate si avem nevoie de ceilalti, asa cum si ei au nevoie de noi. Este adevarat ca este un proces care necesita, printre altele, si timp, dar castigarea si oferirea de incredere oamenilor ne este necesara.

Daca nu avem incredere in oameni, daca mereu ii vom privi cu suspiciune, cum vom putea, oare, sa punem bazele unor relatii, care ne-ar putea face fericiti?

 

De Mihaela Gheorghe

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
5 piedici care iti saboteaza fericirea
5 piedici care iti saboteaza fericirea

Cautam cu indarjire fericirea, dar in anumite situatii noi suntem cei care o sabotam. Iata ce capcane ne intindem singuri.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste