Now Reading
5 strategii si 5 avantaje ale cunoasterii de sine

5 strategii si 5 avantaje ale cunoasterii de sine

Revista Psychologies

Mai devreme sau mai tarziu, in viata fiecaruia dintre noi vine un moment cand ajungem sa ne punem intrebarile “Cine sunt eu? Ce-mi doresc cu adevarat? Care este rolul meu? Cine vreau sa fiu?”. Iata cateva sfaturi pentru o mai buna cunoastere de sine.

 

Cand apare nevoia cunoasterii de sine?

Nevoia cunoasterii de sine apare atunci cand constientizezi ca ai obosit sa “ratacesti” prin viata ta si sa-ti croiesti prezentul si viitorul prin reiterarea aceluiasi trecut.

Atunci cand simti ca joci rolul unui „tu” in care nu te mai regasesti si ca te afli la rascrucea dintre cine pari si cine esti in realitate, aceasta nevoie devine imperioasa.

 

Cand incepe cunoasterea de sine?

Adevarata cunoastere de sine apare atunci cand esti dispus sa faci pace cu tine insuti.

Va trebui sa iti accepti trecutul, cu bune si cu rele si sa scrii noi capitole in viata ta incepand sa-ti transformi visurile in realitate.

Acest lucru inseamna sa fii mai ancorata in prezent si sa te bucuri de fiecare moment din viata.

 

5 strategii pentru o buna cunoastere de sine

O metoda importanta este autoanaliza si introspectia. Chiar daca la inceput vei intampina propria-ti rezistenta si ti se va parea ca totul este o cautare fara sfarsit, lasa la o parte neincrederea, acorda-ti timp si da-ti voie sa patrunzi pana in adancurile fiintei tale.

Analizeaza-ti trecutul, invata lectiile de viata si gasesete informatiile de care ai nevoie pentru a-ti raspunde la toate intrebarile tale: Cine sunt eu? Ce vreau cu adevarat? Unde vreau sa ajung? Cine vreau sa fiu?

Meditatia iti este utila in aceste demersuri. Acest lucru te va ajuta sa calmezi agitatia mintii, sa traiesti in prezent, sa devii mai constienta de tine, atat la nivel fizic, cat si psihic.

Totodata, meditatia te va ajuta sa intelegi modul in care ai reactionat in anumite situatii, sa inlaturi gandurile negative si credintele limitative, sa obtii mai multa claritate in trasarea obiectivelor si sa fii tu insati.

Daca vrei sa ajungi la o mai buna cunoastere de sine, asculta-ti intuitia. Aceasta este suma normelor, valorilor, principiilor si experientelor tale de viata.

Las-o sa iasa la suprafata, invata s-o asculti, iar mesajele ei blande si subtile te vor ajuta sa-ti invingi temerile, sa-ti depasesti limitele si sa-ti gasesti raspunsurile.

Ramai atenta si la cuvintele folosite atat in dialogul interior, cat si in dialogul cu ceilalti, vei identifica astfel o serie de ganduri negative si credinte care te cenzureaza.

Inlaturarea acestora vor conduce la concentrarea atentiei tale pe aspectele pozitive ale vietii, la largirea orizontului, la observarea oportunitatilor, la gasirea mai multor raspunsuri, precum si la o mai buna cunostere de sine.

Daca vrei sa afli mai multe despre tine, dar simti ca nu ai toate uneltele care te-ar putea ajuta in cunoasterea de sine, atunci poti participa la sedinte sau workshop-uri de dezvoltare personala sau poti citi carti din acest domeniu.

Vei descoperi diverse tehnici si metode care te vor ajuta sa faci ca procesul tau de autocunoastere sa fie unul autentic si sa se desfasoare in ritmul si in stilul tau.

 

5 avantaje ale cunoasterii de sine

Un mare avantaj il reprezinta constientizarea si acceptarea trecutului. Cunoasterea de sine inseamna sa pui sub lupa fiecare capitol al vietii tale.

Aducerea in prezent a ceea ce a fost, implica atat rememorarea momentelor frumoase, cat si redeschiderea unor rani ramase nevindecate de-a lungul timpului.

Revederea trecutului cu alti ochi si cu alta experienta de viata conduce catre constientizarea si acceptarea faptului ca nimic nu mai poate fi schimbat, ca tot ce e facut ramane bun facut.

Descatusat de trecut, incepi sa te ierti si sa te impaci cu tine insuti, sa-ti extragi lectiile de viata, sa-ti inchizi ranile si mergi mai departe, facand loc viitorului.

Un alt avantaj il reprezinta trairea in prezent, aici si acum. Inseamna sa inveti sa te bucuri de fiecare clipa, fara sa te raportezi la trecut sau la viitor.

A trai in prezent inseamna sa nu mai lasi pe maine ce poti face astazi si sa valorifici orice oportunitate pe care viata ti-o ofera.

La fel de importanta este si constientizarea potentialului propriu ce vine odata cu acceptarea si explorarea sinelui.

Odata ce intelegi cine esti si ce vrei, incepi sa dai frau liber ideilor tale, sa iti depasesti fricile si sa inlaturi credintele limitative dupa care te-ai ghidat pana in prezent.

Astfel, vei inceta sa te mai autolimitezi sau sa te autosabotezi, fiind mereu centrata pe rezultat, nu pe problema. Vei invata la ce sa spui „da” si la ce sa spui „nu”, vei avea mai multa claritate in obiective si vei deveni cea mai buna varianta a ta.

Tot in lista avantajelor obtinute este inclusa si autenticitatea. Cunoasterea de sine inseamna sa renunti la a mai incerca sa fii, sa gandesti sau sa actionezi la fel ca ceilalti.

Adica sa iti dai voie sa fii ceea ce vrei sa fii, sa faci ceea ce vrei sa faci, fara teama ca vei fi judecata de ceilalti. Sa-ti dai voie sa fii unica si autentica, sa fii tu.

Un alt avantaj este si atingerea echilibrului emotional. Acesta se produce doar in momentul in care ajungi sa te simti confortabil cu cine esti, cu ceea ce faci si cu modul in care gandesti si actionezi. Acest lucru inseamna ca ai ajuns sa te cunosti pe tine insati.

 

Demersul cunoasterii de sine nu este un drum drept, usor sau cu scurtaturi. Insa dorinta ta de a te cunoaste, de a sti cine esti, ce vrei, ce poti si incotro te indrepti, iti va da puterea de a duce totul la bun sfarsit.

 

De Andra Zaharia, psiholog, consilier vocational si dezvoltare personala

Tel: 0726.757.396

andrazaharia.weebly.com

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top