5 trasaturi ale unei persoane dependente, indiferent de relatie

In dependenta relationala exista impulsul de a ne concentra in principal asupra relatiei. Este sanatos sa identificam daca avem aceasta tendinta si sa ne corectam comportamentul. Iata cinci trasaturi ale unei personalitati dependente.

 

Dificultati in a decide singure

O persoana dependenta va intampina probleme in asumarea deciziilor si va cauta mereu sprijin si reasigurari din partea celor din jur.

Pierzand din vedere ca fiecare dintre noi avem propriile solutii, care poate nu se potrivesc alcuiva, se blocheaza in acceptarea sfaturilor.

Bineinteles, daca vorbim despre o decizie majora, discutiile si parerile apropiatilor sunt intotdeauna binevenite.

Dependenta insa, este cea care indeamna la solicitarea ajutorului permanent, in sarcini zilnice. Deciziile, oricat de mici, sunt intampinate cu panica si teama de a nu gresi.

 

Plasarea responsabilitatii

Cand vine vorba despre situatii importante de viata, din nou teama ocupa un rol principal. Din acest motiv, o persoana dependenta va functiona dupa modelul delegarii, cautand mereu pe cineva care sa isi asume responsabilitatile.

In felul acesta ele renunta la control, cedandu-l altcuiva. Este una sa ceri sfaturi in hotarari importante, si alta sa te astepti ca altcineva sa preia raspunderea rezultatului obtinut.

Orice schimbare de viata majora, va parea de nesuportat daca nu exista un insotitor alaturi.

 

Dificultatea inceputurilor

Inceputurile, presupun la randul lor decizii si, mai ales, provocarea necunoscutului. Din nou, o persoana dependenta se va simti pierduta cand vine vorba despre schimbare si va cere asistenta la tot pasul.

De asemenea, pentru a evita anumite esecuri, renunta la a mai avea initiativa. Prefera o astfel de stare pericolului de a se expune public gresind. Sunt sanse mari ca atitudinea sa fie dublata de o gandire preponderent pesimista, care va vedea ca riscant orice proiect nou.

In loc sa fie asumate riscurile, persoana va fi motivata sa evite, pe cat posibil, implicarea.

 

Responsabilitatea implinirii asteptarilor altora

Desi mai putin atente sau sigure pe ele insele cand vine vorba despre propriile nevoi si asteptari, astfel de persoane preiau foarte usor dorintele altora.

Mai ales in cuplu, cand vine vorba despre partener, ajung sa oglindeasca nevoile acestuia. Isi fac chiar o datorie din a-l ajuta sa si le implineasca.

Atunci cand nu au succes in indeplinirea unor astfel de sarcini, esecul este si mai puternic resimtit, fiind atribuit inclusiv nevoilor personale nerealizate.

Astfel dependenta va fi intarita, prin cresterea nesigurantei de sine si unei aspre judecati la adresa propriei persoane.

 

Nevoia de validare

Imaginea de sine a unei astfel de persoane este distorsionata. Fiind mereu in cautare de sprijin, totodata necesita acceptarea celor din jur si validarea acestora.

Atunci cand au parte de acestea, traiesc sentimentul „alinierii planetelor' si au un puseu de energie. Acesta dureaza pana cand nesiguranta se instaleaza la loc (in termen scurt, de altfel).

Totusi, chiar si atunci cand primesc aprobarile cautate, pot considera feed-back-ul fie o greseala, fie o chestiune de moment.

 

Foto: 123rf.com

 

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
5 trasaturi ale unei persoane dependente, indiferent de relatie
5 trasaturi ale unei persoane dependente, indiferent de relatie

In dependenta relationala exista impulsul de a ne focusa in principal asupra relatiei. Este sanatos sa identificam daca avem aceasta tendinta si sa ne corectam comportamentul. Iata cinci trasaturi ale unei personalitati dependente.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste