Now Reading
5 trasaturi pe care sa le cauti la o persoana

5 trasaturi pe care sa le cauti la o persoana

Revista Psychologies

Sa fii extraordinar nu este o trasatura care tine de celebritate, bogatie, putere sau privilegiu, ci una pe care o putem identifica la oamenii de rand, daca suntem atenti. Cei incadrati in acest termen nu pot fi redusi la o simpla caracterizare, dar vietile lor includ urmatoarele cinci ingrediente…

 

Concentrarea pe ceea ce conteaza cu adevarat

Evolutia ne-a setat pe tendinta de acumulare a cat mai multe: bani, lucruri, persoane chiar, dar nu ne-a promis ca toate acestea ne vor face fericiti. Studiile demonstreaza tocmai ca nu acestea nu aduc fericirea.

In timp ce cu siguranta ne simtim mai putin anxiosi cand suntem stabili financiar, abundenta poate avea un recul, afectandu-ne abilitatea de a vedea micile placeri ale vietii.

O persoana extraordinara stie ca sunt calitatile interioare cele care ne aduc satisfactii autentice, cele care ne implinesc nevoile de intimitate emotionala si dezvoltare personala.

Concentrarea pe scopuri exterioare – atractie fizica, bogatie, faima – dimpotriva, ne fac sa simtim ca niciodata nu avem de ajuns. Astfel, ca sfat, ne putem concentra mai mult pe a fi decat pe a avea.

 

Bunatatea

Sunt persoane care manifesta instinctiv acest lucru, de la a acorda atentie celorlalti, detaliilor, la a fi de ajutor si a demonstra ca le pasa, chiar prin gesturi marunte.

Cu totii cunoastem astfel de persoane care sunt speciale, tocmai pentru ca stiu sa ii faca si pe ceilalti sa se simta speciali.

Cand vorbim despre bunatate, mai specific despre generozitate, partea frumoasa este ca functioneaza in ambele directii.

Este foarte placut sa fii cel care primeste, iar numeroase studii arata ca este si mai placut atunci cand reproduci tu acest comportament pentru altii.

 

Expunerea imperfectiunilor si acceptarea vulnerabilitatii

Oamenii extraordinari nu sunt cei care nu au esecuri ci aceia care se expun in ciuda acestora. Psihologul B. Brown intr-una dintre lucrarile sale afirma ca ratam relatii si momente importante din viata noastra asteptand sa devenim perfecti inainte de a incerca ceva.

Iar astfel ne irosim timp pretios, nu apreciem calitatile cu care suntem inzestrati si care aduc acele contributii unice pe care doar noi le putem oferi.

Oamenii cu adevarat extraordinari sunt aceia care stiu ca si critica si respingerea sunt pretul pe care uneori il platim in urma unei incercari esuate, ca avem cu totii temeri dar ca un esec nu inseamna devalorizare.

Aceasta acceptare a vulnerabilitatii ofera libertatea de a-ti urmari visurile, si creeaza totodata un model pentru cei din jur care se vor simti inspirati la randul lor sa incerce, in ciuda temerilor.

 

Abilitatea de a relationa

Un proiect de cercetare celebru, Grant Study, a urmarit pe parcursul multor ani aspecte din viata a 268 de persoane. Cand conducatorul acestui studiu a fost intrebat in urma anilor de cercetare ce anume a invatat din multitudinea de informatii obtinute, a raspuns ca stingurul lucru care conteaza in viata sunt relatiile pe care le ai cu ceilalti.

Oamenii cu adevarat extraordinari sunt cei care inteleg acest lucru, facandu-i pe ceilalti prioritari. Sunt cei care ne asculta activ, care pun intebari fiind atenti la raspunsuri si ne fac sa ne simtim ascultati si valorizati.

Acesti oameni stiu deopotriva sa fie conectati la ei insisi, sa acorde atentie propriilor sentimente si sa-si respecte nevoile intocmai cum fac pentru cei din jur.

 

Buna dispozitie

Daca tot ne petrecem toata viata tintind spre obtinerea fericirii stim oare sa o asimilam atunci cand avem parte de ea?

De multe ori avem tendinta sa ne temperam buna dispozitie, senzatia ca poate nu o meritam sau ca nu va dura, superstitia ca simpla concentrare pe un moment de fericire il va face sa dispara.

Iar daca te-ai uitat vreodata cu inima plina de bucurie la persoana iubita si totodata ai prevazut disparitia momentului minunat sau daca ai avut parte de o promovare si imediat te-ai gandit ca nu vei fi la nivelul asteptarilor companiei, stii despre ce vorbim.

Antidotul acestei reactii este gratitudinea. Cu totii stim ca momentele de fericire vin si trec, dar atunci cand apar, oamenii extraordinari stiu sa le traiasca si sa se simta valorosi, stiu sa le caute si in momentele cele mai banale.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top