Now Reading
6 convingeri la care putem renunta

6 convingeri la care putem renunta

Revista Psychologies

Multe convingeri fie sunt preluate din copilarie, fie sunt dobandite in urma experientei de viata. Iata cateva exemple de idei nocive si remediile lor.

 

Bunatatea invinge rautatea

De cate ori nu am auzit spunandu-se sau nu am spus noi insine ca bunatatea invinge rautatea? Intr-adevar, nu este in regula sa raspundem rautatilor cuiva in acelasi mod, numai ca, dar nici sa ii zambim.

Daca pretindem ca este in regula ori de cate ori cineva are un comportament nepotrivit fata de noi, nu facem altceva decat sa il incurajam sa procedeze la fel si data viitoare.

Daca observam ca cineva nu ne trateaza asa cum ar trebui sau cum meritam, cel mai bine ar fi sa-i comunicam lucrul acesta, nu sa il „rasplatim” cu zambete si vorbe frumoase.

Chiar daca reusim sa ne controlam emotiile si sa nu ne lasam afectati de rautatile cuiva, tot nu ar fi corect fata de noi insine sa nu ne aparam.

Dar nu prin violenta fizica sau verbala, evident. Avem dreptul sa fim respectati si tratati asa cum se cuvine, iar aceste lucruri le vom comunica respectand propriile asteptari din partea celorlalti.

Atunci cand avem un comportament placut drept raspuns la o purtare respectuoasa fata de noi, de aici poate sa apara un model comportamental pozitiv.

 

Trebuie sa ne tinem sentimentele pentru noi

Din diverse motive, credem ca ar fi mai bine sa nu ne aratam sentimentele: pentru ca ne e teama ca vom fi judecati, pentru ca avem impresia ca nu vom fi intelesi, pentru ca se va crede despre noi ca avem un caracter slab, etc.

Dar daca tinem totul pentru noi, cum ne vom putea apropia de ceilalti? Prieteniile sunt bazate pe confidente, pe impartasirea emotiilor.

Daca nu facem asta, nu le vom permite oamenilor sa se apropie de noi, ii vom tine mereu la distanta pentru ca vom fi o enigma pentru ei.

Daca nu aratam cum si cine suntem, oamenii isi vor crea propria imagine despre noi, iar aceasta se poate sa nu corespunda realitatii.

Lasandu-i pe ceilalti sa ne accepte pentru ceea ce ei cred ca suntem si nu pentru ceea ce suntem in realitate, vom incepe sa ne simtim falsi si nesiguri. Si, mai mult decat atat, oamenii inchisi in ei devin prizonierii unei inchisori emotionale pe care chiar ei au creat-o.

Odata invinsa teama fata de impartasirea sentimentelor, am putea lega sincere si durabile prietenii si vom vedea ca, riscand, putem castiga.

 

Niciodata nu ar trebui sa fim tristi

Dorinta de a fi in permanenta fericiti poate fi frustranta. Sigur ca nimeni nu-si doreste sa fie nefericit sau sa treaca prin momente dificile, dar, fie ca ne dorim sau nu, si ele fac parte din viata si sunt inevitabile. Nimic in viata nu e constant.

Putem trece de la o emotie la alta, de la o stare de spirit la alta, de la o intamplare fericita la una neplacuta. Nu trebuie sa uitam ca si tristretea, frustrarile, esecul sau dificultatile ne invata ceva, ne fac sa crestem din punct de vedere personal.

Probabil daca am trai intr-o constanta feicire, am ajunge sa ne obisnuim cu acea stare si ar deveni un lucru banal, pe care nu il vom mai lua in seama.

Pe de alta parte, daca dupa momente tensionate, vom avea parte de unele fericite, cu siguranta sentimentul va fi mult mai intens si mai placut. Ideal este sa stim sa le apreciem corect pe ambele.

Momentele triste trebuie acceptate pentru a fi depasite, iar momentele sau motivele de bucurie trebuie recunoscute si apreciate mereu. Acestea din urma, oricat de mici, ne pot ajuta sa le traversam cu mai multa usurinta pe primele.

 

Nu suntem suficient de buni sau nu meritam

Multi oameni se tem ca nu sunt suficient de buni pentru a obtine ceea ce isi doresc (o afacere de succes, o familie, o relatie etc), iar asta se intampla pentru ca inca nu au ajuns acolo unde vor sa ajunga.

Cei care au succes, nu se gandesc ca nu sunt suficient de buni, ca nu pot face un anumit lucru. Ei cred in propriile puteri si stiu ca merita sa obtina ceea ce isi doresc.

Doar pentru ca inca nu avem ceea ce am vrea sau nu suntem unde ne visam, nu inseamna ca nu se va intampla asta niciodata.

Trebuie sa tinem minte ca nimic nu este predefinit si nu exista lucruri pe care le meritam, in timp ce pe altele nu. Noi suntem singurii care ne impunem astfel de limite daunatoare.

 

Nu avem nevoie de ajutor

Cu totii avem nevoie de oameni pe care sa-i iubim si care sa ne iubeasca, alaturi de care sa realizam ceva, pe care sa-i invatam sau de la care avem de invatat, oameni care sa ne faca fericiti si pe care sa-i facem fericiti, etc.

Astfel, fiecare om e legat de cineva. Cautand ajutorul cuiva, nu inseamna ca suntem slabi. Desigur, e bine sa contam pe noi insine, pe propriile forte, dar uneori nu e nimic gresit in a cere un ajutor, oricat de mic.

Cu totii avem nevoie de sprijinul cuiva, fie ca este vorba de familie sau prieteni, asa cum si altii au, la un moment dat, nevoie de ajutorul nostru. Suntem fiinte sociale si e normal sa ne comportam ca atare.

 

Pentru a te schimba, trebuie sa intelegi motivele comportamentului tau

Mai important este sa se puna accentul pe schimbari in ceea ce priveste comportamentul si modul de a gandi din prezent, si nu pe ceea ce a declansat comportamentul care are nevoie de schimbare.

Unii psihologi considera ca majoritatea problemelor de ordin psihologic (anxietatea, depresia, dependentele etc) au ca punct de plecare experiente din copilarie sau sunt legate de dinamica familiei.

Alti psihologi cred ca astfel de probleme sunt cauzate de dezechilibre neurochimice, in timp ce altii sunt convinsi ca aceste comportamente sunt invatate si consolidate de anumite sabloane sociale.

Oricum, indiferent de cauza, se pare ca mai important este sa se puna accent pe prezent si sa se gaseasca o solutie bazandu-se pe acest moment, decat sa se caute o explicatie in trecut. Dorinta de schimbare este mai importanta decat explicarea modului in care ai ajuns aici.

Sunt multe idei gresite pe care, dintr-un motiv sau altul, le consideram adevarate si ne bazam pe ele pentru a ne sprijini in anumite situatii, numai ca, inainte sa facem asta, ar fi bine sa ne intrebam daca sunt, intr-adevar, cele mai eficiente si cele mai potrivite.

 

De Mihaela Gheorghe

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top