6 lucruri pe care le poți face pentru a scăpa de stres și oboseala mentală

Mereu avem parte de stres, dar putem să ne ajutăm singuri să îl gestionăm mai bine. Iată câteva soluții pentru a diminua oboseala mentală.

Citește și:

De ce insistăm să păstrăm aparențele și cât de rău ne face asta

5 informații personale care ar trebui să rămână secrete

Respectă-ți promisiunile

Nu face promisiuni pe care nu le poți respecta. Dacă faci promisiuni din dorința de a fi drăguț cu toți cei din jurul tău, invariabil vei ajunge să îți aumi mai mult decât este posibil și, în cele din urmă, îți vei strica singur reputația. Iar acest lucru se asociază cu un nivel crescut de stres.

Pentru a evita această situație, ai două variante: învață să refuzi atunci când nu poți să îți asumi o sarcină și respectă-ți promisiunile odată făcute.

 

Stai departe de persoanele toxice

Dacă ai prieteni care sunt mereu deprimați, vă totul pesimist sau se victimizează des, aceștia ajung să te obosească mental cu problemele lor permanente. Energia lor negativă te va încărca și mai mult.

Fiecare dintre noi avem probleme și este firesc să avem oameni cu care să le discutăm, fie că ne oferă doar buni ascultători.

Chiar și așa, depinde de noi să nu transformăm problemele în subiect exclusiv de discuție și nici să nu îi încărcăm excesiv pe cei din jurul nostru. În același mod, nu ar trebui să petrecem prea mult timp în preajma unor astfel de persoane.

 

Plătește-ți facturile la timp

Ai putea să îți faci un motto din asta: „să nu datorezi nimănui nimic”. Studiile demonstrează că datoriile sunt unul dintre cele mai frecvente motive de întreținere a stresului și oboselii mentale.

În cazul acesta, o mai bună organizare financiară ne oferă soluția. Prioritizează facturile de plătit și datoriile în momentul în care iei salariul, apoi redirecționează restul către alte nevoi. În felul acesta îți vei gestiona mai bine finanțele, dar și stresul.

 

Învață să ierți

Resentimentele sunt asociate cu suferință și multe ruminații care duc la epuizare psihică. Este adevărat, uneori pare dificil să trecem peste un anumit incident dar depinde de noi să facem eforturi în acest sens. Până la urmă, este în avantajul nostru.

Resentimentele și ura ne consumă pe noi, nu pe celălalt. De aceea este recomandat să învățăm să mergem mai departe, fie că persoana respectivă merită sau nu iertarea noastră.

Odată ce faci asta vei simți că te-ai eliberat de o greutate. Nu trebuie să uiți neapărat, pentru că astfel vei ști să te ferești pe viitor. Dar poți ierta.

 

Concentrează-te pe ceea ce îți place

Cu toții avem activități și preocupări care ne fac plăcere. Acestea, în același timp, au darul de a ne ține mintea focusată și departe de stres, probleme sau supărări.

Mai mult, după ce facem cu plăcere o activitate, ne simțim mai plini de energie. Așadar, găsește-ți timp pentru astfel de activități, nu le ignora.

 

Înfruntă-ți problemele

Uneori nu ne simțim în stare să facem față anumitor situații, ne simțim fără energie și epuizați, ba chiar spunem „asta e tot ce lipsea”. Prin urmare evităm sau amânăm o situație mai puțin plăcută.

Ce nu putem face însă, este să ne-o scoatem din minte. Din acest motiv, o astfel de problemă ajunge să ne streseze mai mult decât este necesar.

Dacă este vorba despre o discuție neplăcută, cu cât o amâni mai mult cu atât se va agrava situația.

Confruntă-te cu problema și apoi eliberează-te de ea. Dacă ruminezi excesiv îți vei întreține singur stresul.

Foto: shutterstock.com

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Cum îți influențează toleranța calitatea vieții
Cum îți influențează toleranța calitatea vieții

Toleranța îți poate îmbunătăți calitatea vieții ea contribuind la relații mai bune cu cei din jur, dar și cu propria persoană. Atunci când suntem mai binevoitori și îngăduitori cu noi înșine, avem o mai mare disponibilitate și către cei din jur.

Citeste
De ce este important să ascultam opinii diferite de ale noastre
De ce este important să ascultam opinii diferite de ale noastre

Nu intrăm deseori în contact cu opinii diferite, întrucât prietenii și apropiații ni-i alegem pe principiul similarităților. La muncă, sau într-un mediu în care nu alegem noi oamenii din jur, putem să ne confruntăm cu alte idei sau preferințe, cu care, deseori intrăm în conflict. De ce este important să rămânem deschiși acestora? Iată câteva sugestii.

Citeste
5 stereotipuri despre fericire și cât sunt de adevărate
5 stereotipuri despre fericire și cât sunt de adevărate

Când vorbim despre fericire, fiecare dintre noi are anumite repere. Dar de unde vin aceste repere și cât ni se potrivesc? Ținând cont cât de diferiți suntem unii de alții, oare fericirea poate avea aceeași definiție pentru toți?

Citeste
6 lucruri pe care le poți face pentru a scăpa de stres și oboseala mentală
6 lucruri pe care le poți face pentru a scăpa de stres și oboseala mentală

Mereu avem parte de stres, dar putem să ne ajutăm singuri să îl gestionăm mai bine. Iată câteva soluții pentru a diminua oboseala mentală.

Citeste
Ce beneficii ne oferă culoarea albastră
Ce beneficii ne oferă culoarea albastră

Mergi în vacanță la mare sau poate într-un weekend? E perfect, pentru că este momentul potrivit să faci puțină terapie în natură bucurându-te de beneficiile pe care ni le oferă culoarea albastră.

Citeste
Ce măști purtăm cel mai des
Ce măști purtăm cel mai des

Fiecare rol aduce cu sine o mască pe care o purtăm. Dacă reușim în rolul respectiv să fim cât mai autentici, atunci masca este croită pe calapodul nostru. Când aceasta acoperă lipsuri sau se naște din neîncredere ori din dorința de a fi percepuți într-un anume fel, ne este, în primul rând nouă, nocivă. Iată cele mai frecvent întâlnite astfel de măști.

Citeste