6 pasi catre vindecare
Orice eveniment traumatic, indiferent daca este mental sau fizic, si independent de intensitatea lui, are nevoie de vindecare. Iar prin vindecare, aici vorbim despre stadiul in care trauma nu ne mai provoaca durere, devenind o alta experienta de viata.
Acceptarea
Prima bariera este negarea, motiv pentru care cel mai puternic eliberator este acceptarea realitatii. Este poate pasul care are nevoie de cel mai mult timp. Prima reactie este de regula refuzul, negarea, indepartarea.
Treptat insa, facem loc realitatii si faptelor concrete si acceptandu-le ne permitem sa incepem depasirea lor. Mai mult, odata ce acceptam ca avem o problema, indiferent de natura ei, incepem sa acceptam si ajutorul.
Introspectia
Incepand cu cel mai mic grad al acceptarii intra in functiune atentia pe care incepem sa ne-o acordam. Devenim atenti la propriile trairi si detalii ale problemei interne.
Astfel, incepem sa ne ghidam dupa ceea ce simtim cu adevarat si sa ne orientam in functie de propriile mesaje.
Actiunea
Odata ce devenim mai atenti la propria persoana constatam si nevoile reale pe care le avem. Astfel putem construi un plan care sa ne ajute la recuperare si sa facem pasii necesari pentru a ajunge acolo.
Daca mersul tarziu la culcare imi inrautateste starea fizica, atunci imi schimb acest program pentru a ma ajuta. Asemanator, daca prezenta prietenilor imi imbunatateste dispozitia, pun accent pe viata sociala.
Stima de sine
Incepand sa fac alegeri pozitive pentru mine, vad cum deciziile si actiunile mele au impact asupra sanatatii, imi reconstruiesc increderea in sine, sentimentul de competenta si stima de sine. Acestea incurajeaza atat introspectiile cat si actiunile ulterioare.
Vindecarea
Cand accept problema cu care ma confrunt, fizica sau psihica, vindecarea nu inseamna neaparat schimbarea diagnosticului sau brusca recuperare.
Inseamna mai degraba o reinstalare a sensului vietii, scopurilor personale, calitatii vietii in ciuda luptei pe care o ducem.
Semnificatia
Odata ce are loc vindecarea sinele devine un nou intreg, completat cu aceste experiente noi si alegeri diferite. Un nou scop si o noua semnificatie pot fi descoperite in urma unor asemenea evenimente.
Redescoperirea puterilor personale a relatiilor de prietenie, inclusiv a sistemului de credinte personale joaca un rol important in redefinirea personala.
Foto: Hepta