5 semne că ai în preajmă un narcisist
Narcisiștii se consideră superiori și au prea puțin respect față de sentimentele altora. În spatele acestei măști stă însă o stimă de sine scăzută și vulnerabilitatea la critică. Dacă anumite persoane pot da dovadă de trăsături narcisiste în momente de stres sau competitivitate, un narcisist patologic se manifestă constant prin unul dintre comportamentele următoare.
Cel care acaparează conversația întrerupând pe toată lumea. În special când subiectele de conversație sunt „după ce vorbesc eu despre mine vă permit să vorbiți și voi, dar tot despre mine”.
Narcisiștilor le face plăcere să vorbească despre propria persoană, preocupări, interese, proiecte, viață personală, ca și cum ar fi cele mai interesante lucruri din lume.
Arată puțin interes sau empatie celor din jur, iar dacă o altă persoană vorbește despre sine, simt nevoia să mute discuția înapoi la ei înșiși. Pur și simplu le place să se audă vorbind.
Referințe, relații, pile
Pentru a-și exacerba propria importanță, un narcisist va apela la menționarea diferitelor relații importante pe care le are, școlilor de renume pe care le-a urmat, funcțiilor importante deținute de membri ai familiei sau prieteni, chiar dacă acestea, de multe ori, sunt exagerate la rândul lor.
În lumina reflectoarelor
Revenind la nevoia de a fi cel mai/cea mai important(ă), interesant(ă), admirat(ă) persoană, vor încerca să domine orice întâlnire, indiferent de caracterul ei, reamintind constant celor prezenți de ce ideile, propunerile, realizările lor merită o atenție deosebită.
În multe situații vor întrerupe alte persoane sau, mai neplăcut, vor recurge la ofense, judecăți sau insulte pentru a da la o parte competiția. Au nevoie să pară influenți și puternici.
Carismatici fără finalizare
Într-o primă etapă, astfel de persoane pot părea carismatice, producând impresii favorabile, convingându-i pe alții să creadă în ideile lor și manipulându-i pentru a obține ceea ce își doresc.
Ar putea avea o carieră de succes în vânzări, de altfel. Totuși, le lipsește consistența. Ideile lor grandioase se dovedesc a fi promisiuni încălcate, așteptări nesatisfăcute, deadline-uri ratate și eșecuri majore.
Vor încerca fie să caute alți vinovați, fie, cei isteți, vor juca rolul „a greși este uman” și își vor declara „lecția învățată” cu scopul de a te putea manipula cu o ocazie viitoare când vor veni cu o idee similară.
Tendințe pasiv-agresive
O astfel de persoană va apela la bârfe, sarcasm, glume ostile mascate prin „ei, glumeam”, victimizare, procrastinare, excludere profesională sau socială, sabotare a celorlalți sau slăbiciune deliberată cu scopul de a obține favoruri sau compasiune.
Scopul acestui scenariu este de a ieși basma curată din orice situație pe care o creează și de a se pune într-o lumină favorabilă denigrându-i pe alții.
Emoții negative toxice
Unul dintre mecanismele prin care un astfel de personaj rămâne în control este insuflarea unor sentimente de nesiguranță și dezechilibru celor din jur.
Devin nervoși și deranjați de cel mai mic semn de ignorare sau neatenție din partea altcuiva și fac adevărate scene când nu ești de acord cu viziunea lor sau îi confrunți.
Unii dintre ei devin abuzivi emoțional, întrucât nu își pot flata egoul fragil decât făcându-te pe tine să te simți inferior lor.