Now Reading
Sfaturi ca sa scapi de sentimentul de singuratate

Sfaturi ca sa scapi de sentimentul de singuratate

Revista Psychologies

Suntem fiinte sociale prin definitie si ne dorim sa gasim dragostea si sa avem relatii apropiate. Pentru unii sentimentul de singuratate este o stare trecatoare, iar pentru altii o conditie dureroasa. Iata cinci sfaturi pentru a combate acest sentiment si a crea loc relatiilor afectuoase.

 

Fii deschisa intimitatii

De multe ori vedem inceperea unei relatii ca posibil factor al dezechilibrului nostru emotional. Odata ce ne apropiem sentimental de un partener, devenim vulnerabili.

Din acest motiv, si fara sa ne dam seama, avem retineri in a ne dezvalui cu totul din teama de a nu fi raniti. Identifica-ti fricile si indrazneste sa vezi o noua relatie ca pe o ocazie cu un risc.

 

Fa invitatii, nu solicitari

Cand avem nevoie de mai multa afectiune, tendinta poate fi aceea de o comunica direct „vreau sa imi spui mai des ca ma iubesti“.

Chiar daca afirmarea unei nevoi personale nu este un lucru rau, mai ales in termeni de „eu as vrea/ eu am nevoie“, uneori nu este prea eficienta intrucat persoana vizata poate avea un mod diferit de a se exprima.

Prin urmare, invat-o acest comportament prin exemplul tau si incurajeaza intimitatea, astfel incat aceste declaratii sa vina natural.

 

Apreciaza afectiunea pe care o primesti din jur

Sentimentul de singuratate se poate datora si faptului ca apreciem afectiunea intr-o singura forma. Prin urmare, tot ce nu se incadreaza in tiparul croit, nici nu vedem.

Poate ca partenerul nu iti spune prea des ca te iubeste, cum ti-ai dori, dar poti deveni atenta la ceea ce face, si vei incepe sa observi manifestarile afectuoase pe care le are, iar tu le ignori.

 

Cauta afectiunea din mai multe surse

Cel mai des ne incarcam afectiv de la partner pe care il investim cu abilitati de care nicio fiinta umana nu e capabila. El singur nu va putea satisface nevoile tale, iar tu, neidentificandu-le corect, vei cere din ce in ce mai mult si te vei adanci in sentimentul de singuratate.

Fii deschisa catre prietenii tai si relatiile de familie. Cu totii contribuie la rezervorul de afectiune de care ai nevoie.

 

Evita relatiile toxice

Nevoia de companie si relationare uneori ne determina sa acceptam in preajma noastra cam pe oricine, indiferent de conditiile puse. Dragostea conditionata inhiba intimitatea si este toxica.

Sentimentul de singuratate se va adanci, motiv pentru care evita relatiile „de dragul de-a avea o relatie“ si ofertele de afectiune care atrag obligatii nedorite.

 

Invata sa ai asteptari optimiste, dar realiste

Sentimentul singuratatii nu este o problema pe care o rezolvam peste noapte ci treptat, cu efort sustinut si constant.

Cand te implici in dezvoltarea unor relatii mai apropiate si afectuoase, accepta ca esti capabila de schimbare si ramai optimista. Totodata fii realista si accepta ca o schimbare a strategiei tale este absolut necesara.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top