6 trasaturi asociate cu empatia

Empatia este o calitate pe care o cautam la cei din jurul nostru si, in egala masura, dorim sa o manifestam. Iata principalele trasaturi ale unei persoane empatice.

 

Sensibilitate crescuta

Empaticii sunt persoane generoase in mod natural, cu timpul, interesul, afectiunea si emotiile lor. Sunt deschise catre comunicare si excelenti ascultatori.

Atunci cand ai nevoie de sprijin emotional, cu siguranta iti trebuie cineva cu astfel de calitati. Indiferent de situatiile pe care le traversezi, te poti baza pe ei ca iti vor fi alaturi.

Totodata insa, sunt persoane ale caror sentimente pot fi foarte usor ranite. Deseori li se spune ca sunt prea sensibili si ar trebui sa se schimbe…

 

Preluarea emotiilor celorlalti

Exista o corelare foarte puternica intre emotiile unei persoane puternice si cele ale altora din jur. Indiferent de dispozitia altora, buna sau rea, acestia o preiau si o traiesc la cel mai subiectiv mod posibil.

Capacitatea lor de a simti totul poate fi extrema si dificil de inteles de catre cineva caruia ii lipseste aceasta trasatura. Inclusiv sentimente precum anxietatea sau furia pot fi preluate de persoane empatice, acest lucru epuizandu-le.

La polul opus, daca stau intr-un mediu in care exista mult calm si afectiune, vor evolua pozitiv, acestea fiind deopotriva preluate si insusite.

 

Persoane introverte

Desi introvertii sunt vazuti ca persoane retrase si mai putin sociabile, capacitatea lor de a se concentra pe lumea interioara este foarte mare. Fiind conectati la propriile persoane si invatand sa se descopere si cunoasca, ei devin si foarte buni observatori.

Gesturi, reactii, semne ale limbajului non-verbal, care pot scapa celor din jur, vor fi remarcate si identificate corect de catre o persoana empatica.

Ca latura negativa, in grupuri, empaticii pot deveni coplesiti de multitudinea de stari si trairi cu care sunt inconjurati. Prefera intalnirile individuale sau in grupuri restranse. Chiar si un empatic extrovert isi va limita timpul petrecut in grupuri numeroase…

 

O intuitie deosebita

Aproape toti empaticii experimenteaza lumea din jur prin filtrul propriei intuitii. In egala masura, aceasta nu ii inseala, motiv pentru care, in aprecierea celor din jur se ghideaza mult dupa ceea ce simt.

Astfel, chiar daca te comporti firesc si maschezi perfect starea prin care treci, o persoana empatica va sti exact ce simt, chiar daca nu spui si nu arati.

Radarul acesta interior, atat de bine perfectionat, ii ajuta sa se apropie de persoanele potrivite si sa le evite pe cele nocive. Rareori o persoana empatica va suporta in preajma ei pe cineva pe care putem cataloga drept „vampir energetic'.

 

Nevoia de singuratate

Empatia presupune si consumul de resurse interioare. Gandeste-te numai cat te coplesesc propriile emotii. Cum ar fi sa le simti si pe ale altora?

Energia celor care au aceasta trasatura se consuma foarte repede, iar epuizarea este resimtita puternic. Ei isi pot reveni doar daca petrec si perioade de singuratate, fara sa aiba pe nimeni in preajma. Conectarea la sine si propriile emotii ii ajuta sa isi revina la echilibru.

 

Relatiile intime pot fi coplesitoare

Nu vorbim despre relatii deficitare, care pentru un empatic pot fi cu atat mai dificile cu cat simt intocmai si ce trairi are partenerul. Vorbim despre relatiile firesti si sanatoase care pot fi coplesitoare, teama principala fiind aceea de pierdere a propriei identitati.

Preocuparea si racordarea permanenta la trairile celuilalt, ii poate indeparta de propriile nevoi. Paradigma relationala este deseori redefinita de acestia, pentru a putea functiona in parametri normali. Altfel, ei vor prefera singuratatea si nu se vor implica in relatii amoroase.

 

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
6 trasaturi asociate cu empatia
6 trasaturi asociate cu empatia

Empatia este o calitate pe care o cautam la cei din jurul nostru si, in egala masura, dorim sa o manifestam. Iata principalele trasaturi ale unei persoane empatice.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste